Hirdetés

Arctic Alpine 12 hűtő – csak a bordák erejével

A teljesen néma üzem ígérete mellett csak 3000 forintba kerül az Arctic passzív processzorhűtője.

Bevezető, külső

Nincs egyszerű dolga annak, aki teljesen néma PC-t szeretne építeni, de nem elégszik meg a kizárólag fogyasztásra optimalizált, általában alaplapra integrált processzorokkal felvértezett változatok teljesítményével, hiszen oda kell figyelni a CPU, a VGA, a tápegység, a házba épített ventilátorok, illetve a háttértár esetleges zajára is. Természetesen a félpasszív hűtésű grafikus kártyák vagy a játékot leszámítva már szinte mindenre elegendő teljesítmény kínáló IGP-k, félpasszív tápok és SSD-k korában sok zajforrást meneszthetünk, de egy átlagos modern processzor hűtése a sok energiatakarékossági funkció ellenére is nehezen megoldható teljesen passzív módon.

Ennek ellenére a piacon be lehet szerezni ilyen megoldásokat, amelyek persze csak korlátozott TDP-ig ajánlhatóak – tesztünk alanya, az Arctic Alpine 12 Passive például a gyártó ajánlása szerint legfeljebb 47 wattig vethető be, de 35 watt felett már fel kell készülnünk a throttlingra is. Mi azonban nem ijedtünk meg ezektől a számoktól, és egy 65 wattos Core i3-8100 segítségével néztük meg, hogy mire megyünk akkor, ha a PC sebessége és a zajszint is fontos nekünk. Az Alpine 12 Passive ráadásul nemcsak csendes, de olcsó is: 3000 forint körüli árával tökéletesen illeszkedik egy olcsó, de jól használható asztali gép komponensei közé.

Kialakítás, felszerelés

Az említett ár persze nem meglepő, ha megnézzük a 95 x 95 mm-es alapterületű, 69 mm magas és fél kg tömegű hűtő faék egyszerűségű kialakítását: gyakorlatilag egy feketére eloxált bordázatot kapunk, ami híján van minden trükknek, nincsenek hőelvezető csövek vagy érdekesen hajlított, recézett stb. módon tuningolt felületek, kizárólag a talpnak a processzor kupakjával érintkező részét vastagították meg a jobb hőelosztás érdekében.


[+]

A költséghatékonyság jegyében a felületkezelést sem vitték túlzásba, a méretre vágás utáni sorja eltávolításán túl csak csiszolást kapott, majd jött az eloxálás, végül pedig a gyárban felhordott hűtőpaszta következett, ami szintén árcsökkentő hatású.


[+]

A minimalizmus tetten érhető a felszereléshez szükséges alkatrészeket szemlélve is: négy laposfejű részmenetes csavar, négy rugó és négy gumialátét alkotja a szettet, amely az Alpine 12 Passive esetében LGA115x foglalatokkal kompatibilis.


[+]

A felszerelés menete a következő: először a gyári Intel hűtő rögzítésére is szolgáló furatokhoz kell ragasztanunk a kis alátéteket, majd alulról átdugni rajtuk a rugókkal megtámasztott csavarokat. Ezután ezeket szépen sorban és fokozatosan meghúzzuk – és kész is vagyunk. A megoldás egyszerű, hatékony, de sajnos csak egyszer használatos, hiszen az Alpine 12 Passive átszerelésekor valahonnan új hővezető pasztát és szigetelő anyagból készült alátétet is kell szereznünk.

Tesztrendszer

Egyértelmű, hogy az Arctic Alpine 12 Passive tesztelésekor nem használhatjuk CPU-hűtők vizsgálatára összeállított rendszerünket, hiszen ez az eszköz nem tuningolt HEDT platformhoz készült, ezért egy Asrock ASRock Fatal1ty Z370 Gaming ITX/ac alaplapot vetettünk be egy Core i3-8100 CPU-val. Ennek maximális TDP-je 65 watt, tehát tökéletesen megfelel a 47 wattig ajánlott Alpine 12 határainak kitapogatására, anélkül, hogy már a bekapcsolás pillanatában megoldhatatlan feladat elé állítanánk a hűtőt. A borda és a processzor közötti hőátadást a megszokott módon az Arctic MX-2 paszta javította.

Tesztkörnyezet
Videokártya integrált Intel UHD Graphics 630
Processzor Intel Core i3-8100
Alaplap Asrock ASRock Fatal1ty Z370 Gaming ITX/ac
Memória

16 GB (2 x 8 GB) HyperX Fury DDR4-2666

Háttértár Toshiba OCZ TR200 (SATA 6 Gbps)
Tápegység FSP Hydro GE 550 – 550 watt
Monitor Acer XB280HK G-Sync 4K (28")
Operációs rendszer Windows 10 Pro 64 bit

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés