Hirdetés

AOpen A600A Black ház

Tartós tesztben az AOpen A600A Black háza

Már több AOpen házról (AOpen H600, AOpen H500B és az AOpen H600C) írtunk bemutatót, így már annak idején is, amikor az A600A Black megérkezett szerkesztőségünkbe, tudtuk, mi vár ránk doboznyitás után -- egy kiváló minőségű, tetszetős házikó. Elképzeléseinket azonban mégis felülmúlta az A600A Black tükörsima, fekete fényezése és pille súlya.


Ragyog, mint a fekete szurok

Az A600A Black kívül-belül alumíniumból készült, azaz nem csak a fedőlemezek, hanem a belső váz szerkezete is. Ennek köszönhetően a termék súlya körülbelül fele egy hasonló méretű és minőségű házénak. Lássuk a gyártó adatait:

Termék neve AOpen A600A Black
Anyaga alumínium
Beszerelhető alaplap mérete FlexATX, MicroATX, ATX és FullATX
Meghajtók helyei 4 db 5.25", 2 db külső és 6 db belső 3.5"
Tápegység 300, 350 és 400 W
Méretek 200 x 476 x 495 mm
Csatlakozások 2 db előlapi USB, 1 db FireWire, 1-1 db Line-In és mikrofon
Szellőztetés 12 cm-es LED-es ventilátor hátul, 8 cm-es ventilátor elöl (opció)
Súlya cca. 6 kg
Forgalmazó Sowah Hungary Kft.
Ára 40 200 Ft bruttó kisker

Az adatok közül hamar szemet szúr a ház ára. Kiskereskedelmi bruttó 40 200 Ft árcédulájával a legdrágább AOpen ház. Lássuk, megéri-e az árát az A600A!

Hirdetés

Több hónapos használat után a ház külseje

Szerkesztőségünk jótündérének gépe került az AOpen fekete csodájába. Az eszközök beszerelését annak idején puha, pamut kesztyűben végeztük, nehogy idő előtt összekarcolódjon a gyönyörű szép fényezés. Vessünk pár pillantást a ház jelenlegi küllemére:


Pofavizit


Lenyitható ajtó mögötti csatlakozások

A ház eleje jól tartotta magát. Annak ellenére, hogy a gép gyakorlatilag összeszerelésétől egészen a cikk írásáig a földön állt, s előlapi csatlakozói közül az USB portokat minden nap használtuk, nem jelentkeztek végelgyengülési tünetek. A fenti kép azonban jól szemlélteti, hogy tisztaságmániás takarítóbátsink hiába pörgött-forgott a portörlővel, a por bizony bekerült a kis zugokba.

A bekapcsoló gomb és a reset sem mutatja, hogy bizony ezeket is jócskán használtuk.

Az AOpen A600A hátoldala is a szokásos képet mutatja: fent az igen jó szellőzésű AOpen táp (a mi esetünkben 350 wattos), alatta baloldalt az ATX csatlakozások helye, mellette jobbra a 12 centis venti rostélya (ami sajnos kicsi lyukaival némileg zajos volt), majd ezek alatt a szokásos hét darab kártyának fenntartott hely.


"Nagy lábakon"

Ugyan az AOpen A600A - mint azt később látni is fogjuk, hogy miért - nem szerverháznak készült, talapzata mégis azok stabilitását idézi. A nagy felülettel rendelkező, lágyabb műanyagból készült talpak gyakorlatilag felboríthatatlanná teszik gépünket, s a frissen lakkozott parkettát sem kell tőlük félteni.


Itt közvetlenül szellőzik a CPU

A ház baloldali lemezén a már több bemutatónkból ismert légtölcséres (fanducktos) szellőztető megoldást láthatjuk. Ha leszedjük ezt az oldallemezt, akkor a méretében állítható tölcsért is szemrevételezhetjük:


Alaphelyzet


..és teljesen kihúzva

Még mielőtt elmerülnénk a ház belsejében, tekintsük meg kívülről annak jobboldalát is (ami bevallottan egy kissé unalmas):


Apró szellőzőnyílások a borító lemezen

Ugyan nem kimondottan nagyok a szellőzőnyílások, melyek a jobboldali borításon láthatóak, ám a merevlemezek hűtését ezek is elősegítik. A levegő ugyanis innen oldalról is áramlik befelé, s pont az "útjába" szerelt meghajtókon keresztül halad tovább befelé.

Az A600A belülről

A ház adatainál nem elírás az, hogy a két külső 3.5 hüvelykes meghajtó mellett még hatot szerelhetünk belülre is. A meghajtók szerelhetőségi lehetősége a ház tetejétől talpáig tart:


5.25" és 3.5" meghajtók hadát nyeli el az A600A

Ennek azonban ára is van: mivel a tartó keret egészen a ház talapzati lemezéig terjed, ezért nagyobb méretű alaplapok (pl. ExtendedATX) nehézkesen, vagy egyáltalán nem férnek be a házba. A probléma vizualizálása végett egy kellemes méretű, kétprocesszoros őskövületet helyeztünk a ház belsejébe:

Az alaplap ugyan befért nagy nehezen, ám ez csak úgy volt lehetséges, hogy sem az ATX kitakaró lemeze, sem a 3.5" meghajtók nem voltak a házba előre beszerelve. Amilyen könnyen bement a méretes alaplap, olyan nehezen jött ki; sérüléseinek elkerülése végett csupán több perces kínlódás árán sikerült kijátszani az alkatrészt.


Szegecsek

A méretesebb alaplapok szerelését a ki nem szerelhető alaplapi tálca sem könnyíti meg - ezt szegecsekkel rögzítették helyére.

A két fenti képen a hátsó, előre szerelt, 12 centiméter átmérőjű, LED-es ventilátor látható. Már önmagában ez is bőven elegendő légszállítással rendelkezik, ám ezen felül még egy - igaz, csak 8 centis - ventilátor a ház elejébe, alulra is beépíthető.


350 Watt teljesítmény


..és egyetlen, 12 centis venti a táp alján

A 350 wattos tápegység teljesítménye a mai Pentium 4, vagy AMD Athlon XP rendszereknek untig elég. Ha mégis többre vágynánk, úgy a gyártó opcionálisan 400 wattos PSU-val is kínálja az A600A-t. A tápegység kellemesen halkan üzemel és melegedése említésre sem méltó átlagos terhelés mellett.

Értékelés

Az AOpen A600A Black háza szemet gyönyörködtető külsejével, pillekönnyű felépítésével és igen magas árával tetszeleg. Több hónapos használat után is teljes értékű háznak mondható; elegáns fényezése kevésbé volt érzékeny a külvilág atrocitásaival szemben, mint mi azt eleinte hittük. A fényes fekete felület azonban allergiás a porra, így lehetőleg olyan helyen illik tartani a házat, ahol kevés por éri. Szellőzése jó, zajszintje közepes - hála a 12 centis hátsó ventilátor szűkre méretezett szellőzőnyílásainak.

Ami tetszett:

 • Roppant igényes fényezés

 • Teljesen alumíniumból készült

 • Jó szellőzés

 • Sok meghajtót el tud nyelni

Ami nem tetszett:

 • Nagyon drága

 • A fényes fekete felületen minden porszemcse meglátszik

 • A 12 centis ventinek lehetne jobb légelvezetése, ez kicsit hangos

 • Nagyobb alaplapok macerásan, vagy nem férnek bele

Értékelés: magas ára miatt csak átlagos

MLaca

Az AOpen A600A Black házat az AOpentől kaptuk bemutatóra, köszönjük! Itthoni forgalmazója a Sowah Hungary Kft.

 • Kapcsolódó cégek:
 • AOpen

Azóta történt

 • Thermaltake WinGo ház

  A Thermaltake megmutatja, hogyan lehet a jó szellőzést és a látványt a részletekre való odafigyeléssel ötvözni.

 • LAN-parti Thermaltake módra

  A Tt jóvoltából a LAN-partikon nemcsak játéktudásunkkal villoghatunk, hanem gépünk külsejével is...

 • Formás Enlight házak

  Két jó minőségű, microATX formátumú ház bemutatójával emlékezünk meg a gyártó újbóli hazai megjelenéséről.

 • Léghűtés zajmentesen

  Chieftec és Coolink komponensek mindazoknak, akik egy csöndes rendszer kedvéért nem akarják házi barkácsolásra adni fejüket.

Előzmények

Hirdetés