Hirdetés

Minden, amit az SD kártyákról tudni érdemes

Értékelés

Reménykedtünk benne, hogy valamelyik egyszerűbb memóriakártya majd megtáltosodik, és a lényegesen drágábbak szintjét hozza, de sajnos nem így lett. Azért a Hama ötcsillagos, 16 GB-os SD kártyája a maga 10 000 forintos árával lenyomta a SanDisk picivel drágább alap kártyáját, és az esetek többségében a 12 000 forintos SanDisk Ultra II-nél is jobbnak bizonyult. Nagyjából ennyibe kerül a sima SanDisk microSD-nél alig drágább SanDisk Mobile Ultra microSD is, ami megfelelő olvasóval egészen korrekt darab, bár arra számítani kell, hogy írásban nagy állományokkal sem éri el a Class 10 szintet – egyébként nem is kell neki, hiszen Class 6-os, amit szépen hozott is. Megfontolandó jószág még a SanDisk Extreme SD kártyája, mert 14 500 forintos ára mellett már egészen jól pörgött, írásban kis fájlokkal is hozta a Class 10-es szintet, olvasásánál pedig az USB 2.0 határa fölött teljesített. Az Extreme Pro kártya ugyan kiválóan teljesített, de 30 000 Ft-ot súroló ára túlságosan mellbevágó.

Ami az olvasókat illeti, a microSD-t fogadó kicsiknél tiszta a kép. Ezek az egy-kétezer forintos apróságok lényegében egyforma tempóra képesek, mi azt vennénk meg, amelyik a leginkább tetszik formára, illetve amelyiknek fémburkolatú az USB csatlakozója, mert az kevésbé kopik el a sokszori használat során. A nagy és gyors, USB 3.0-s olvasók kérdésköre összetettebb. A SanDisk ImageMate 3.0 nagyon szépen kezdett nagy fájlokkal, de kicsikkel lemaradt a DeLOCK megoldása mögött, és azt sem szabad elfelejteni, hogy több mint 13 000 forintba kerül, míg amaz megkapható ennek harmadáért. Alig drágább (kb. 5200 forint) a Media-Tech Hurricane, viszont nem sok köze van sajnos az USB 3.0 sebességhez, így mi az egyszerűbb DeLOCK-ot ajánljuk.

Érdemes-e SD kártyát használni pendrive helyett? Szerintünk egyelőre nem, ugyanis USB 3.0-s, gyors, 16 GB-os pendrive-ot kapni 10 000 forint alatt, míg a microSD-k ennél drágábbak, ugyanakkor olvasásban lassabbak; a pendrive-ok sebességszintjét elérő SanDisk Extreme kártya és hozzá egy alap, USB 3.0-s DeLOCK olvasó együtt közel 20 000 forintot kóstál. Abban viszont szinte biztosak vagyunk, hogy az SD kártyák töretlenül menetelnek majd előre az elkövetkező években, és jövő ilyenkor talán már más következtetésre jutunk.

Hama SDHC memóriakártya
DeLOCK USB 3.0 kártyaolvasó
SanDisk Extreme SDHC és
SanDisk Mobile Ultra microSDHC
memóriakártya

rudi

Az SanDisk és Hama termékeket a Hama Kereskedelmi Kft., a DeLOCK, Connectland, LogiLink és Media-Tech kártyaolvasókat a Mobil Digital Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés