Hirdetés

AMD Radeon RX 470 – ez már tényleg népkártya

Fokozott izgalommal vizsgáltuk meg, mit tud a megvágott Polaris 10 az RX 480-hoz képest.

Összegzés

Kissé vegyes érzéseink vannak az RX 470 tesztelését követően. Az előző generációhoz képest nagyobb előrelépésre számítottunk, de az tény, hogy történt fejlődés. Maga mögé utasítani sajnos nem tudta a a legfőbb konkurenst, a GTX 970-t, de csak fél százalékon múlt az üdvösség. Az AMD Radeon RX 480-t viszont egészen megközelítette.

A riválisokhoz viszonyítva is látszik, hogy alapállapotban a GTX 1060-tól csupán kicsit több mint 10%-kal marad le az AMD Radeon RX 470, mindazonáltal egyértelmű előnyre tesz szert az R9 380-hoz képest, jócskán előzi az AMD korábbi kártyáját. Amennyiben csak átlag fps-ekkel számolunk, jól elkülönül a teljesértékű chippel szerelt RX 480-tól, ugyanakkor a minimum fps-eket is figyelembe véve már elég közel kerül hozzá. Az általános teljesítmény viszont minden esetben elegendő arra, hogy a Full HD-s játékokat szinte teljes pompájukban élvezhető sebességgel lehessen futtatni, és a gyártó is erre ajánlja. WQHD-ben azért korántsem minden címre igaz ez, de a tendencia és főként a DirectX 12-es eredmények azt mutatják, hogy a magasabb felbontás nem elérhetetlen, azaz 2560x1440 pixelen is élvezetes tempóhoz sem kell már porig butítani a részletességet. Aki egy kis tuningtól sem riad vissza, az további előnyre tehet szert.

Hirdetés

Érdekes a minimumbeli átlagok erős szereplése. Ez szerintünk arra enged következtetni, hogy a referencia RX 480 a 6 tűs tápcsatlakozó teljesítménykorlátozó hatása miatt nem igazán tudja "kifutni" magát. Ezt lehet megfigyelni, csak kevésbé látványosan az átlagokon is, hiszen nem akkora a két VGA között a távolság, mint a shader multiprocesszoraik számának és órajeleiknek az eltéréséből ez következne. Persze a magasabb fogyasztás az RX 470-esnél, egyetemben a 8 tűs tápcsatlakozóval, szépen tesz minderről tanúbizonyságot.


[+]

Az AMD 179 dolláros ajánlott árat ad meg a 4 GB-os, 209 dollárt a 8 GB-os RX 470-re, de tapasztalataink alapján ebből nem nagyon lehet kikövetkeztetni a hazai boltokban hamarosan megvásárolható, egyedi kártyák árát. A konkurencia, az RX 480-ak jelenlegi árazása és a felmutatott teljesítmény alapján a 4 GB-os változatokat 65 000, míg a 8 GB-osakat 75 000 forintért már reálisnak tartanánk, de roppant módon kíváncsiak vagyunk a boltokba kerülő példányok árcédulájára (azért tartunk tőle, hogy drágábbak lesznek).

A teljesítmény/fogyasztás értékek kissé becsapósak. Az RX 470 több árammal nyújtott egy hajszállal gyengébb teljesítményt, mint a GTX 970, így sajnos csak alatta szerepelhet. Célszerű figyelembe venni azt is, hogy ismét beleszól az egyenletbe az egyedi tervezésű nyomtatott áramkör is, valamint a nagyobb teljesítményt szolgáltató nyolctűs tápcsatlakozó. Az is lehetséges, hogy tesztalanyunkra épp egy kicsit nagyobb szivárgású GPU került, hiszen egyetlen példány alapján nehéz teljes trendeket megjósolni. Mindenesetre önmagában emiatt még senkinek sem kell aggódnia az RX 470 fogyasztása miatt.

Véleményünk szerint, ha az árak beállnak, az AMD Radeon RX 480-hoz képest a teljesítményével arányosabban alacsonyabb összegért jó vétel lehet ez a videokártya, hiszen mindenki preferenciájának megfelelően tud majd választani a márkák saját megoldásai között, és kibontakozhat az egészséges árverseny. A jelenlegi adatok alapján azonban a GTX 970-hez képest nem hoz akkora plusz teljesítményt, így csak kedvező, annál alacsonyabb ár esetén célszerű számításba venni. Erre minden esély megvan, továbbá az RX 480-hoz viszonyítva is igen szépen állta a sarat, így az AMD Radeon RX 470-es videokártyák könnyen válhatnak ajánlott vétellé. A fő csata itt az egyedi verzióké lesz, amelyek hamarosan elérhetővé válnak.


AMD Radeon RX 470 videokártya

04ahgy

Az MSI Radeon RX 470 Gaming X 4 GB az AMD-től, míg a Sapphire Radeon RX 470 8 GB Nitro+ OC a Sapphire-tól érkezett hozzánk tesztelésre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés