AMD Kaveri APU: hozott is, meg nem is

Verdikt

A teljes képet áttekintve nekünk először a Magyar népmesék "A bíró okos lánya" című epizódjának egy klasszikus mondata jutott az eszünkbe, vagyis az AMD Kaveri nevű megoldása hozott is, meg nem is. Elhozta a Steamroller nevű új CPU mikroarchitektúrát, megújult a GPU, illetve koherens lett a rendszermemória, amiből kifolyólag a Kaveri HSA-támogatást kapott. Ezeken felül kaptunk TrueAudio-, illetve Mantle-támogatást is, valamint még néhány apróbb ponton frissült a rendszer.


[+]

Ezek ugyan elsőre jól hangzanak, de nézzük a dolgok gyakorlati oldalát: az alacsony órajelek miatt az átlagos CPU-teljesítmény nem nőtt, illetve bizonyos helyeken igen, de van, ahol csökkent(!). A GPU átlagosan 16-17%-ot gyorsult, ami ugyan elsőre nem hangzik rosszul, de ennél egy kicsivel többet vártunk, nem alaptalanul. A HSA-támogatás egyelőre mit sem ér megfelelő alkalmazások nélkül, de ugyanez igaz az OpenCL-re is. Az utóbbi megállapítás szintén helytálló a TrueAudióra és a Mantle-re, bár ha minden igaz, akkor utóbbi a napokban végre publikus verzióban is elérhető lesz. Ugyanakkor szerintünk egy kihagyott ziccer, hogy ez a rajtra nem készült el, így többek között még mi sem tudtuk megmutatni, hogy valójában mennyit is ér így a Kaveri. Ezeken felül egyelőre még a Dual Graphics is köhögősen megy, pedig ha sikerülne ráncba szedni, akkor még akár egy jól használható kiegészítő funkció is válhatna belőle.


[+]

Egy szó mint száz, ez a termék sem úgy sikerült, ahogy azt a tervezők elképzelték, illetve szerették volna. Ahogy már utaltunk rá, ennek legfőbb oka az alacsony üzemi frekvencia, mely a CPU mellett az integrált grafikus részt is érinti. Ilyen tekintetben kísértetiesen olyan érzésünk van, mint a Bulldozernél, mely anno szintén az alacsony órajelek miatt indított meglehetősen rosszul. Persze a fotelben ülve, a billentyűzet mögül mindig könnyű okosnak lenni, ugyanakkor tény, hogy egy esetleges további halasztásból biztosan semmilyen bevétele nem származott volna az AMD-nek, ami egy profitorientált cég esetében nehezen engedhető meg. A Kaveri mindenesetre itt van, és olyan, amilyen, de legalább már kereskedelemben, bárki számára elérhető a HSA-támogatás, illetve APU-ban a TrueAudio vagy a Mantle, ami még akár egy fontos momentum is lehet a jövőre nézve – bár ennek jelentőségét majd csak évek múlva tudjuk megállapítani.


[+]

Kisebb-nagyobb hibák olykor becsúszhatnak, de a megfelelő árazással ezeket bizonyos szintig ki lehet sminkelni. Sajnos ebben az esetben nem úgy fest, hogy az AMD szándékában állt volna hasonló lépés, ugyanis a Kaveri lett az eddigi legdrágább APU. Az A10-7850K 173 dolláros ára 31 dollárral múlja felül az A10-6800K-ét, de még a gyengébb A10-7700K is drágább az elődnél 10 dollárral (152 dollár).

Az eredmények tekintetében egyáltalán nem tartjuk reálisnak ezeket az árcédulákat, legfeljebb 140 dollár körüli árat tudnánk elképzelni a csúcsmodellnek. Az A8-7600 hivatalos ára 119 dollár, de csak valamikor az első negyedév során kerül forgalomba; viszont a már elérhető "K"-s modellek ára 54-55 000 forint körül alakul az A10-7850K és 40-41 000 forint körül az A10-7700K esetében. Szerintünk reálisan nézve nem illene ennyit elkérni ezekért a processzorokért, bár az újítások egy része érdekes, illetve az innováció tetszett nekünk.


AMD Kaveri APU

Oliverda

A tesztelt AMD A8-7600 APU-t az AMD bocsátotta rendelkezésünkre, míg az A10-7850K-t O_L_I nevű olvasónknak köszönhetjük.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés