Megülve a fapadon: üdvözöljük az AMD Athlon 3000G processzort!

Utánajártunk, hogy mit tud nyújtani az AMD a 20 000 forint alatti kategóriában.

Fogyasztás, konklúzió

Fogyasztás

Legvégül a komplett rendszer energiaéhséget vettük górcső alá, amiben egy Voltcraft Energy Monitor 1000-es fogyasztásmérő kelt a segítségünkre. A konnektorból felvett wattokat megnéztük asztali üresjárat, némi videózás (Media Player Classic Home Cinemával játszottunk le egy x264-es kódolású, 2156 kb/s bitrátájú, 8 bites MKV videót, a Medaka Box tlacatlc6 által kódolt, első epizódját), egy AIDA64 stress test és Final Fantasy XV Benchmark alatt. A kapott értékekhez még hozzájön a kijelző fogyasztása.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A grafikonon jól látszik, hogy ezen a páston az AMD-nek még nem sikerült beérnie az Intelt, de az asztalon való semmittevést és a filmezést tekintve le tudtak faragni néhány (egészen pontosan 4, illetve 7) wattot a 200GE igényeiből. A 3000G AIDA-ban 3 wattal többet evett felmenőjénél, ám a gépet még jobban megizzasztó Final Fantasy benchben nem mutatkozott semmiféle változás. Összességében elmondható, hogy a teljesítmény/fogyasztás mutató, ha nem is elképesztő mértékben, de azért javult az előző generációhoz képest.

Hirdetés

Konklúzió

Az összképet tekintve kissé vegyes érzések keringenek bennünk. Sajnáljuk, hogy az Athlon 3000G nemhogy a Zen 2, de még a Zen+ architektúrát sem tudhatja magáénak, és a már lassacskán korosodó, 14 nanométeres Zen "Raven Ridge" platformra épül, aminek egyenesági következménye, hogy a Zen+-t és a Zen 2-t érintő fejlesztésekből nem részesül. Az sem nyerte el tetszésünket, hogy a CPU nem volt hajlandó megnyikkani sem X570 chipsettel, de mint kiderült, az AMD az egyes alaplapgyártókra bízza az Athlonokkal való kompatibilitás megvalósítását, nem ők görgetnek szándékosan akadályt a párosítás útjába.

A 3000G kétmagos/négyszálas konfigurációja már karcsúnak tűnhet 2019 végén (windowsos környezetben pláne), de az az igazság, hogy a mindennapi, egyszerű (ergo nem annyira gépigényes) feladatokban még így is egészen fürge volt a kicsike, így a mérsékelt fogyasztásnak és hőtermelésnek köszönhetően ideális alany válhat belőle, ha kompakt formátumú géphez keresünk processzort. Az integrált Vega 3 GPU egy nagyságrenddel komolyabb alternatíva az Intel UHD-nál, és régebbi játékokban, netán az erőforrásokkal kezesebben bánó esport címekben még el lehet vele lenni, miután meghoztuk a szükséges kompromisszumokat, de világmegváltásra nem szabad áhítoznunk ezen a téren, különben csalódni fogunk. Áhítozás helyett inkább szerezzünk be egy alsó-középkategóriás, dedikált videokártyát (például egy Radeon RX 570-et), és máris sokkal virágosabb kedvvel ébredünk fel másnap, mert ha nem vesszük véresen komolyan a dolgot, tulajdonképpen decens játékélményben lehet részünk. A VGA-nak otthont adó PCI Express slot ugyan x8-os sebességre lesz korlátozva, de ez nem tekinthető túlságosan nagy érvágásnak.


[+]

Az Athlon 200GE-hez képest érzékelhető volt a fejlődés, hol jobban, hol kevésbé, az pedig, hogy 15 000-20 000 forint környékén – egy B350-es/B450-es deszkával megtámogatva – lehetőségünk van az órajelmágiára, hatalmas piros pontot érdemel, különösen akkor, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a kékek legolcsóbb, újonnan kapható, szorzózártól mentes (és nyilván sokkal erősebb) CPU-ja alsóhangon is két és félszer többet kóstál, sőt még megfelelő alaplapot is be kell szereznünk hozzá; az elvek terén mindenképpen a vöröseké a győzelem. A gyári 3,5 GHz-ről 4 GHz-re történő húzás rém egyszerű, a memóriák is magasabb üzemi frekvenciával működhetnek (a típuselődkhöz viszonyítva), és applikáció függvényében, jellemző módon kétszámjegyű az előrelépés százalékos értelemben véve. Csak azok szomorkodhatnak egy kicsit, akik számára abszolút idegen a BIOS-ban való turkálás, és nem is hajlandóak közelebbi barátságot kötni vele, mivel automatikus boost nincs.

Csak azért nem osztunk ajánlott díjat az új Athlonnak, mert itthon (egyelőre legalábbis) még jó 19 000 forintba kerül, és ha nem vagyunk annyira érzékenyek a TDP-re, egy nagyjából 5000 forinttal drágább Ryzen 3 2200G-vel 4 valós magot, több cache-t és jóval fejlettebb IGP-t (Vega 8) kapunk a pénzünkért. 2-3000 forinttal mérsékeltebb áron már más lenne a helyzet, de a tetszett minősítést így is jó szívvel ítéljük oda.


AMD Athlon 3000G processzor

Synthwave

Az AMD Athlon 3000G processzort az AMD bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés