Állványok a Vanguardtól

Vanguard Alta Pro 263AGH

A Vanguard Alta Pro sorozat 2009-ben TIPA díjat nyert, ami mindenképp egy pluszpontot jelent a gyártónak. Az Alta Pro 263AT állvány és a GH100 fejegység kitben érkezett hozzánk, Alta Pro 263AGH néven.

Hirdetés

Az állvány mindhárom lábát teljesen kihúzva ugyan nem olyan merev, mint a Tracker, de lemaradása minimális. Lábai szintén három részből állnak, s ezek is gyorsrögzítő bilincsekkel rendelkeznek. A szárak végén kombináltan használható fémtüskéket találhatunk, melyek egy menetes gumirésszel is fel lettek szerelve. A fémtüskék csak akkor bújnak elő, ha a gumirészt betekerjük.

A középső szár alján fémkampó található, erre súlyt akaszthatunk, hogy a tripod stabilabbá váljon. Az állvány központi szelvénye buborékos szintezővel is rendelkezik:

Lábait 25, 50, illetve 80°-os szögben rögzíthetjük, így szinte teljesen leültethető a földig. Középső szárát az ötletes központi szelvénynek köszönhetően akár 180°-ban dönthetjük.

Érdekes, pisztolymarkolatos gömbfejjel párosítva kínálja a gyártó az Alta Prót: a Vanguard GH-100-zal. A markolat kioldása nagy erőt kíván; rendelkezik feszítő-lazító csavarral, és ha ezt kilazítjuk, ugyan könnyebb lesz működtetni a markolatot, de cserébe nem is szorul rá rögzített állapotban sem a gömbre. Ez a fej valószínűleg némi bejáratást igényel, hogy megfelelően kényelmessé váljon a használata.

A markolati rész önmagában is elforgatható a fejegységen. Ehhez hátra kell húzni a fenti képen látható szürke gyűrűt, majd eközben elforgatni a kívánt szögben a markolatot. Ha kivettük a fej inzertjét, láthatóvá válik a szintező. Ezzel a megoldással csak az a baj, hogy az állvány vagy a fej minden egyes mozgatásakor újra le kell venni a fényképezőt, hogy vízszintbe állítsuk. Ráadásul nem tökéletes a cseretalp reteszelése, holtjátéka miatt kissé kotyogós.

A rendszer a cikkünkben már említett Canon fényképezőszettnek biztos támaszt adott, de ha lehetne választani, inkább a Trackerhez adott gömbfejes megoldást kérnénk a pisztolymarkolatos helyett.

Műszaki adatok:

  • Kihúzott magasság: 1650 mm
  • Összecsukott hossz: 630 mm
  • Tömege: 2 kg (csak az állvány)
  • Maximális terhelhetőség: 7 kg
  • Döntött maximális terhelhetőség: 5 kg
  • Lábszekciók száma: 3
  • Lábszekciók átmérője: 26, 23, 20 mm
  • Fejegység típusa: GH-100, gömb
  • Cseretalp cikkszáma: n.a.
  • Extrák: kampó a központi száron, amelyre súly köthető, mellékelt szövettok az állvány részére, a három szár közé köthető zsák

Az állvány és a fej együttesének, azaz a Vanguard Alta Pro 263AGH ára 68 990 Ft, ami első ránézésre soknak tűnhet, de az ilyen kaliberű, minőségű állványok között ez az ár átlagosnak mondható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés