Állványok a Vanguardtól

Bevezető, Espod 203AP

A Vanguard mint márkanév 1986 óta létezik; első manufakturális létesítményüket Guangdongban, Kínában hozták létre. A gyártónak azóta szinte világszerte vannak képviseletei, így az Egyesült Államokban, Európában és Japánban is megtalálhatók. Az előállított termékek listája igen hosszú: az állványoktól kezdve a távcsöveken át a speciális fotóstáskákig van szinte minden, amire szükségünk lehet. A Bluechip webáruház jóvoltából alkalmunk nyílt alaposabban is megismerkedni a gyártó termékeivel.

Fotós szempontból elsősorban a cég állványai és táskái érdekesek, ezért jelen cikkünkben három tripodot szeretnénk bemutatni. Első a sorban az Espod 203AP kisméretű háromláb, második a jóval komolyabb kialakítású Tracker sorozat LT-28-as tagja, végül a TIPA díjat is nyert Alta Pro széria 263AGH nevű tagja kerül terítékre. A fejegység mindhárom eszközön cserélhető; a gyártó külön-külön, de kitekben is kínálja háromlábait. Hozzánk mindhárom esetben egy-egy fejegységgel párosítva érkeztek a termékek.

Vanguard Espod 203AP

A gyártó belépőkategóriába sorolható háromlába, az Espod 203AP három szegmensből álló szárakkal rendelkezik, melyeket gyorsrögzítő bilincs tart a helyén. A központi szárat egy központi gyűrűs anya rögzít, amihez némileg nehézkes hozzáférni, ha az állványfej legalsó pozícióban van.

Az állvány fő szelvényén vízszintező található, így a tripod könnyen hozható teljesen vízszintes helyzetbe. A szárak dőlésszöge maximum 25° lehet, itt nincs lehetőség szélesebb terpesztésre. Pozitívum, hogy az alumíniumötvözetből készült lábak közül kettőt szivacsos borítással láttak el, így hidegben nem fagy hozzá kezünk.

Az Espod 203AP-val érkező fejegységen nem találtunk külön típusjelölést; a kis 3D-s egység kellően erős, azonban cseretalpbetétje némileg mocorgós.

A cserélhető fejrész támasztólapjának aljára gumigyűrűt szereltek, így akkor sem csapódik oda fényképezőnk, ha kioldottuk a középső szárrögzítő gyűrűjét, és véletlenül elengedtük a gépet.

A középső szár aljára lecsavarozható kampó került, így szükség esetén súlyt köthetünk a háromlábra a stabilitás növelése végett. A kampó azért lett lecsavarozható, hogy igény esetén a középső szárat kivehessük az állvány központi öntvényéből, így akár fejjel lefelé is rögzíthető rá fényképezőgépünk.

Fenti képen a méretarányok jobb szemléltetése végett egy Canon 5D Mark II fényképezőt és egy Canon 100 mm L IS macro optikát rögzítettünk az Espod állványra. Érzésünk szerint ez az együttes már sok a kis állványnak, ezt kisebb, könnyebb szettekhez tervezték (pl. Olympus E-450, Canon EOS 550D, Nikon D3100 stb. + kis alapoptikák, illetve bridge, kompakt fényképezők).

Hirdetés

Műszaki adatok:

 • Kihúzott magasság: 1450 mm
 • Összecsukott hossz: 570 mm
 • Tömege: 1,32 kg
 • Maximális terhelhetőség: 2 kg
 • Lábszekciók száma: 3
 • Lábszekciók átmérője: 20, 17, 14 mm
 • Fejegység típusa: MH-2, 3D
 • Cseretalp cikkszáma: QS-36
 • Extrák: kampó a központi száron, amelyre súly köthető, mellékelt szövettok az állvány részére

Az Espod 203AP állvány ajánlott fogyasztói ára 16 640 Ft.

Tracker 283AB 100

A Tracker 283AB 100 annak a kitnek a neve, amit az LT-28 tripod és az SBH-100 gömbfej alkot – senki ne kavarodjon össze az elnevezések miatt! A termék honlapján is a 283AB 100 cikkszám alatt találhatjuk meg az LT-28 állványt.

A Tracker sorozat célja a nehéz és méretes fotós felszerelés megtartása. Lábszárait háromféle szögben rögzíthetjük (25, 50 és 80°-ban), így akár a teljes terpeszes beállítás is lehetővé válik. Szárai szintén három egységből állnak, melyek teljesen kihúzott állapotban is megfelelő stabilitást nyújtanak. Ennél a modellnél mindhárom láb legvastagabb csövét szivacsos anyaggal borították.

A középső szár alján egy csavaros, kivehető toldatot találunk, melyre szintén rögzíthetünk fényképezőgépet. A gyártó a 283AB 100-as csomagban a tripodhoz az SBH-100 jelölésű gömbfejet adja, aminek a cseretalpat fogadó bölcsőjét két irányban is libellával látták el.

A fenti képen látható nagyobbik csavarral a gömböt oldhatjuk, a kisebbikkel pedig az oldalirányú elforgatást tehetjük lehetővé. A cseretalpat nem a hagyományos bepattintós módon lehet rögzíteni, hanem egy oldalirányból ráfeszülő ékkel, amit egy kézzel tekerhető csavarfejjel rögzíthetünk. A megoldás előnye, hogy bombabiztosan tartja fényképezőnket, cserébe kissé nehézkes hozzáférni a csavarfejhez kézzel, ha már rajta a gép.

Műszaki adatok:

 • Kihúzott magasság: 1730 mm
 • Összecsukott hossz: 725 mm
 • Tömege: 3,005 kg
 • Maximális terhelhetőség: nincs adat
 • Lábszekciók száma: 3
 • Lábszekciók átmérője: 28, 24, 20 mm
 • Fejegység típusa: SBH-100, gömb
 • Cseretalp cikkszáma: QS-39
 • Extrák: a központi szár aljára is szerelhető fényképező, többféle szögben rögzülő lábszárak, 2 cseretalp, vállszíj mellékelve

Ezért az állványért már mélyebbre kell nyúlnunk a zsebünkbe, ajánlott fogyasztói ára 57 190 Ft, azonban ebben a kategóriában ez ilyen fejegységgel teljesen elfogadható.

Vanguard Alta Pro 263AGH

A Vanguard Alta Pro sorozat 2009-ben TIPA díjat nyert, ami mindenképp egy pluszpontot jelent a gyártónak. Az Alta Pro 263AT állvány és a GH100 fejegység kitben érkezett hozzánk, Alta Pro 263AGH néven.

Az állvány mindhárom lábát teljesen kihúzva ugyan nem olyan merev, mint a Tracker, de lemaradása minimális. Lábai szintén három részből állnak, s ezek is gyorsrögzítő bilincsekkel rendelkeznek. A szárak végén kombináltan használható fémtüskéket találhatunk, melyek egy menetes gumirésszel is fel lettek szerelve. A fémtüskék csak akkor bújnak elő, ha a gumirészt betekerjük.

A középső szár alján fémkampó található, erre súlyt akaszthatunk, hogy a tripod stabilabbá váljon. Az állvány központi szelvénye buborékos szintezővel is rendelkezik:

Lábait 25, 50, illetve 80°-os szögben rögzíthetjük, így szinte teljesen leültethető a földig. Középső szárát az ötletes központi szelvénynek köszönhetően akár 180°-ban dönthetjük.

Érdekes, pisztolymarkolatos gömbfejjel párosítva kínálja a gyártó az Alta Prót: a Vanguard GH-100-zal. A markolat kioldása nagy erőt kíván; rendelkezik feszítő-lazító csavarral, és ha ezt kilazítjuk, ugyan könnyebb lesz működtetni a markolatot, de cserébe nem is szorul rá rögzített állapotban sem a gömbre. Ez a fej valószínűleg némi bejáratást igényel, hogy megfelelően kényelmessé váljon a használata.

A markolati rész önmagában is elforgatható a fejegységen. Ehhez hátra kell húzni a fenti képen látható szürke gyűrűt, majd eközben elforgatni a kívánt szögben a markolatot. Ha kivettük a fej inzertjét, láthatóvá válik a szintező. Ezzel a megoldással csak az a baj, hogy az állvány vagy a fej minden egyes mozgatásakor újra le kell venni a fényképezőt, hogy vízszintbe állítsuk. Ráadásul nem tökéletes a cseretalp reteszelése, holtjátéka miatt kissé kotyogós.

A rendszer a cikkünkben már említett Canon fényképezőszettnek biztos támaszt adott, de ha lehetne választani, inkább a Trackerhez adott gömbfejes megoldást kérnénk a pisztolymarkolatos helyett.

Műszaki adatok:

 • Kihúzott magasság: 1650 mm
 • Összecsukott hossz: 630 mm
 • Tömege: 2 kg (csak az állvány)
 • Maximális terhelhetőség: 7 kg
 • Döntött maximális terhelhetőség: 5 kg
 • Lábszekciók száma: 3
 • Lábszekciók átmérője: 26, 23, 20 mm
 • Fejegység típusa: GH-100, gömb
 • Cseretalp cikkszáma: n.a.
 • Extrák: kampó a központi száron, amelyre súly köthető, mellékelt szövettok az állvány részére, a három szár közé köthető zsák

Az állvány és a fej együttesének, azaz a Vanguard Alta Pro 263AGH ára 68 990 Ft, ami első ránézésre soknak tűnhet, de az ilyen kaliberű, minőségű állványok között ez az ár átlagosnak mondható.

Értékelés

A Vanguard nálunk vendégeskedett állványainak minőségével meg voltunk elégedve, szerkezetileg kellően stabil tripodokról van szó. A fémrészek felületkezelése, festése jó minőségűnek tűnik, valószínűleg hosszútávon is kopásálló lesz. Az egyes szettek logikusan lettek összeválogatva, a fejegységek teljesítménye összhangban van a háromlábakéval.

Azonban nem volt minden tökéletes, így az Espod és az Alta Pro háromlábakhoz mellékelt fejek cseretalpai (inzertek) némi holtjátékkal rendelkeztek, így hiába próbáltuk moccanásmentesen rögzíteni a fényképezőket, nem sikerült. Ezen felül az Alta Próra szerelt GH-100 pisztolymarkolatos gömbfejjel sem voltunk maradéktalanul elégedettek az említett galibák miatt. Tesztünk alatt az SBH-100 típusú gömbfej volt a legjobban használható, legstabilabb megoldás, így vagy ezt vagy a gyártó más, esetleg nagyobb teherbírású modelljét választanánk az Alta Pro tripodhoz.

Jó tulajdonságai és a versenytársakhoz mérten kedvező ára miatt mindhárom rendszer érdemel plecsnit, a Trackert ajánljuk, az Espodot és az Alta Prót pedig egy-egy tetszett jelvénnyel bélyegezzük.

Vanguard Espod 203AP
Vanguard Alta Pro 263AGH
Vanguard Tracker 283AB 100

MLaca

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés