Hirdetés

Alcor Joy: egy korrekt, androidos tévéfelokosító

Alcor Joy

A tévék, monitorok, projektorok HDMI csatlakozójába dugható tévéfelokosító ketyerék kínálata óriási, viszont kevés köztük a valóban értékelhető darab. Az Alcor Joy Android Mini PC az előzetes információk alapján ütőképesnek tűnt, joggal remélhettük, hogy ezúttal egy valóban használható eszközzel hoz minket össze a sors. Az elvárások tulajdonképpen nem voltak nagyok: lehessen normálisan irányítani, legyen stabil és gyors, ne okozzon problémát a médiaállományok kezelése, villámként hasítson a böngésző, és persze boldoguljon az alkalmazásokkal.

Alcor Joy tv felkosító

Tradicionális kialakítás

Ez az a termékcsoport, ahol a kialakítással nem nagyon lehet trükközni, hiszen a pendrive-szerű forma adott, a tervezőmérnökök maximum azzal variálhatnak, hogy hova helyezik a csatlakozókat, és milyen színű borítással látják el a készülékházat. Ez esetben a matt fekete mellett döntöttek, amelyen mindössze egy szolid céglogó kapott helyet. Az "alja" olyan, mint egy szita a sok apró szellőzőnyílásnak köszönhetően, de erre szükség is van, hiszen a passzív hűtésű készülék a használat során érezhetően átmelegedett. Az orrára építették a HDMI 1.4 csatlakozót, az oldalára a microSD kártyaolvasót, egy micro USB (OTG) csatlakozót, a hátuljára pedig egy USB 2.0 és egy tápellátásra szolgáló micro USB portot.

Androidos tévéfelokosító Android, Alcor, smart stick

Amennyiben megjelenítő eszközünk rendelkezik USB-vel, akkor arra közvetlenül is rádugható az Alcor Joy a dobozában található kábel segítségével. Feltételeztük, hogy ahogy más hasonló eszközök esetén, itt sincs szükség arra, hogy a hálózati áramforráshoz csatlakoztassuk, de később kiderült, hogy ebben tévedtünk. A termék mellé jár a hálózati adapter az alapkiszerelés részeként, egy HDMI toldókábel, ami igen hasznos lehet, ha nincs elég hely a monitor vagy tévé hátulján, ezenkívül még egy használati utasítást leltünk a dobozban, tehát a távirányító hiányzik. Maga a stick 9 centiméter hosszú, 3,9 centiméter széles és 1 centiméter vastag, súlya 40 gramm, azaz egy átlagos méretű nadrágzsebben is elfér.

Az Android 4.2 (Jelly Bean) operációs rendszert futtató eszközbe RockChip RK3188 SoC került négy 1,66 GHz-es ARM Cortex-A9 processzormaggal, 2 GB DDR3 RAM társaságában. Az Antutu Benchmark futtatása után kapott érték 23 618 pont, amivel kicsit elmarad a HTC One teljesítményétől, és nagyjából egy szinten van a Xiaomi MI2-vel. Ellátták 8 GB beépített, tárhelyként funkcionáló memóriával, amelyből a felhasználó körülbelül 6 GB-tal gazdálkodhat. Ha ez nem lenne elég, akkor a kártyaolvasónak köszönhetően a tárolókapacitás akár további 64 gigabájttal bővíthető, illetve rendelkezik beépített Wi-Fivel is (IEEE 802.11 a/b/g/n, 2,4 GHz,5 GHz).

Korrekt, felhasználóbarát kezelés

Vezérlőeszközök

Hirdetés

Eddigi tapasztalataink azt mutatták, hogy a hagyományos távvezérlők az ilyen eszközöknél csak akkor válnak be, ha rendelkeznek integrált G szenzorral, aminek köszönhetően támogatják az Air Mouse funkció használatát, magyarul mozgásérzékeny távirányítóként is lehet őket használni. Egy ilyen távvezérlő viszont jelentős plusz költséget jelentett volna, amit az Alcornál nem szerettek volna bevállalni.

Az Alcor Joy képes együttműködni USB porton keresztül csatlakoztatott egérrel, billentyűzettel, azonban mivel csak egyetlen csatlakozó van rajta, ezért ilyenkor vagy kombinált perifériára van szükség (sőt a pendrive-ot vagy külső merevlemezt is el kell felejteni ilyenkor), vagy USB hubot kell bevetni. Érdemes valamilyen vezeték nélküli, rádiós beviteli eszköz mellett dönteni, hiszen a szobán átkígyózó kábelek se nem kényelmesek, se nem esztétikusak. Egy fokkal egyszerűbb Bluetooth-alapú vezérlőeszközt használni, hiszen az androidos stick támogatja ezt a technológiát.

Ha viszont valaki nem akar erre pénzt költeni, ellenben rendelkezik Android operációs rendszerre épülő mobil eszközzel, akkor egy ingyenesen letölthető internetes alkalmazás segítségével azzal is vezérelheti. Ez egy egyszerű, sallangmentes, de pöpecül működő program, amely egy tapipadot és néhány funkciógombot tartalmaz, valamint, ha szükség van rá, akkor a virtuális klaviatúra is előugrik. Nyilván sok függ attól, hogy ki, mire használná a tévéfelokosítót. Ha valaki nem akar sok szöveget begépelni, hosszú leveleket írni vagy chatelni, akkor ez az app tökéletesen megfelelhet neki, és még pénzbe sem kerül.

Menürendszerek

Az első bekapcsolást követően az eszközön egy varázsló fogadja a felhasználót, amely segít a hálózati kapcsolat megteremtésében és a perifériák csatlakoztatásában. Eddig ehhez hasonlóval csak a tévéknél találkoztunk, pedig tényleg nagy segítséget jelenthet, főleg azoknak, akik nem mozognak otthonosan az ilyen eszközök univerzumában. Az elektronika gyors, de amíg azt hittük, a Joyt nem muszáj a hálózati áramforrásra kötni, addig akadtak a stabilitással problémáink. Az tévesztett meg minket, hogy alapvetően enélkül is működött, csak néha fagyott vagy kikapcsolt magától. Ezek megszűntek, miután adtunk neki plusz áramot, úgyhogy fontos erre odafigyelni, mert aki látott vagy használt már hasonló készüléket, és férfimódra bele se néz a használati utasításba, az könnyen hasonlóan járhat.

A rendszerbeállítások, a megjelenítés, a hangok és a hálózat menedzseléséhez meghagyták az androidos menürendszert. Ennek felépítése logikus, átlátható, így a használata annak sem okozhat problémát, aki korábban még nem találkozott a Google mobil operációs rendszerével. Maga a grafikus felület teljesen átlagos, de a felhasználónak természetesen módja van rá, hogy a kívánt alkalmazások ide-oda pakolásával személyre szabja azt, ahogy azt a tableteknél, telefonoknál már megszokhattuk.

Médialejátszó, appok, böngésző

Filmek, képek, zeneszámok

Az Alcor Joy rendelkezik előre telepített képnézegető, zene- és videólejátszó alkalmazással, de míg az első kettő használható, az utóbbi elég botrányos. Ömlesztve küldi ugyanis a képernyőre az összes elérhető filmet, a mappanézet kiválasztását pedig nem engedélyezi, vagyis inkább hanyagoltuk, mielőtt beütött volna az agyvérzés. Amúgy is letöltöttük volna az egyik legnépszerűbb androidos lejátszót, az MX Playert, úgyhogy különösebben nem rázott meg minket a dolog.


Tesztcsomagunk lefuttatása során azt tapasztaltuk, hogy a Killa_sample és a TS fájlnál nagyon, az 1080p 3,8 Mbps MKV-nál pedig alig észrevehetően, de akadozott. A Killánál ráadásul még a hangkodekkel is meggyűlt a baja, tehát azt néma csöndben élvezhettük csupán. A többivel viszont különösebb probléma nem akadt. Folyamatosan, színhelyesen, zajosodás nélkül jelenítette meg a videókat. A külső feliratok kezelését a program támogatja, a karakterek jó nagyok, úgyhogy a szöveg mindig jól olvasható, és a hangsávok között is lehet válogatni.


A digitális képkeret funkcióból hiányzik a lejátszási lista összeállításának lehetősége, de cserébe azért a diavetítés elindítható. A képek forgathatóak, nagyíthatóak, és az EXIF adatok is lekérhetőek, azaz, hogy mikor, milyen géppel, milyen beállítások mellett készült egy adott fotó. A JPG-n kívül a PNG, BMP, TIFF és GIFF formátumok kezelését is támogatja, sőt még a manapság rettenetesen népszerűnek számító animgif fájlok megjelenítésével is boldogul, bár a hivatalos termékkommunikáció ennek az ellenkezőjét állítja. A zenelejátszóra sem lehet sok panasz. Itt még lejátszási listát is össze lehet ütni, az ID3 tagekkkel is boldogul, és az MP3 mellett a WMA, valamint a veszteségmentesen tömörített, ezért elméletileg jó hangminőségű FLAC állományok megszólaltatása is megoldott.

Alkalmazások, böngészés

A Google Playen keresztül pofonegyszerű az alkalmazások letöltése és telepítése. A hardver teljesítménye elég az egyszerűbb 3D játékok zökkenőmentes futtatásához, a komplikáltabbakat, komolyabb grafikával rendelkezőket viszont már érdemes inkább hanyagolni. A kezeléssel lehetnek problémák, hiszen például a G szenzorra épülő mozgásalapú irányítást, tehát a telefon vagy tablet döntögetését el kell felejteni. Bár a már korábban említett, letölthető vezérlőalkalmazás egész hatékonyan szimulálja az érintőképernyőt, azért tökéletesen nem tudja visszaadni ugyanazt a komfortérzést, mint amikor az ember tényleg annak az eszköznek a képernyőjét püföli, amelyiken a program valójában fut.


Ez nyilván elsősorban a játékoknál okozhat gondot, ahol azért tényleg van jelentősége, hogy az ember mikor és hova nyúlkál. Minden egyéb programnál ez csak apróbb kényelmetlenséget jelent, amelyet hamar meg lehet szokni, hiszen például még a görgetés is működik. A böngészés gyors, gyakorlatilag hozza a számítógépeknél megszokott sebességet. A baj csak az, mint minden más androidos termék esetén, hogy a weboldalak mobil eszközökre szánt verzióját tölti be, ami egy nagyméretű képernyőn nem néz ki túl jól.

Értékelés

A felesleges sallangok helyett a gyors, megbízható és stabil működésre helyezték a hangsúlyt. A távirányító egy pillanatig sem hiányzott nekünk, az USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel és billentyűzettel történő vezérlés is rendben van, de igazából ezt sem erőltettük, hiszen a mobil eszközre írt egyszerű, de nagyszerű alkalmazás nagyon bevált. Médialejátszóként nagyjából hozta az elvárt szintet, bár az öröm akkor lett volna teljes, ha az 1080p, 3,8 Mbps MKV fájl is hibátlanul pörgött volna végig.

A teljesítményével elégedettek voltunk. A böngészés gyors, az applikációk nem akadoznak, és még az egyszerűbb 3D játékokkal sincs semmi gond. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy végre sikerült egy jelenlegi igényeket kielégítő, Android-alapú HDMI stickkel előállni. Így, bár az Alcor Joy egyértelműen a piacon elérhető drágább modellek közé tartozik 26 000 forintos árával, simán megéri a ráfordított összeget.


Alcor Joy tévéfelokosító

elefant

Az Alcor Joy tévéfelokosítót az Alcor magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Alcor

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés