Hirdetés

Alcor IQ935R, a két oprendszeres tablet

Hirdetés

Külső

Bő két évvel ezelőtt az Asus, majd más, A kategóriás gyártók is mutattak be olyan tabletkoncepciót, amin nem csak Android vagy Windows futhat, hanem a két operációs rendszer egyszerre is. Aztán a Google és a Microsoft mintha meggondolta volna magát ezügyben, és egy darabig semmi nem lett a dual-boot tabletekből. Kínában viszont sokkal lazábban állnak hozzá a dolgokhoz, így a processzorgyártók és operációsrendszer-fejlesztők irányelveihez is, és amint 2014 közepén az Intel már a kisebb-nagyobb kínai OEM-eknek is szállította Androidot és Windowst is kezelő platformjait, szinte azonnal feltűntek a két operációs rendszeres modellek.

Ha minden igaz, az Alcor IQ935R az első, de legalábbis az elsők közé tartozó, Androidot és Windowst kínáló tablet, amit idehaza is hivatalosan forgalmaznak. A nagyobb méretű típusok közé tartozik, ugyanis kijelzője 9,7 hüvelykes, formavilágát pedig leginkább az iPhone 4 ihlette. Háza egy alumíniumtömbből készült (unibody), tehát az oldalfalak és a hátlap összefüggő, határukon éles törés van, amit finom krómcsíkkal enyhítettek. Hasonló betéttel, szintén határozott élt alkotva illeszkedik a műanyag előlap, ami a kijelző hosszú oldalai mentén vékony, a rövidek mentén kicsit vastagabb, de még mindig elég keskeny kávát formál. Egyelőre csak fehér előlapos modellről tudunk.

Android és Windows futtatásához a jelenlegi, tabletbe építhető rendszerchipek közül csak az Intel megoldásai jöhetnek szóba, azok közül is a legdivatosabbat, a Bay Trail alapú Atom Z3735F-et használták fel a szokásos Windows tabletek minimális konfigurációjában, tehát 2 GB memóriával és 32 GB-os belső tárhellyel, ami mellé a két oprendszert figyelembe véve szinte kötelező a microSD memóriakártya. Arra viszont figyelni kell, hogy 32 GB-nál nagyobb SDXC kártyákat nem kezel.

A dupla operációs rendszer mellett még egy érdekessége van az IQ935R-nek: a 2048x1536 pixel felbontású, IPS paneles kijelző, ami kellemes képet ígér. A csatlakozókínálat alapszintű: töltésre is használatos micro USB-t és hangkimenetet kapunk a felső rövid oldalon két hangszórónyílás társaságában. Gombból négy van, mind az egyik hosszú oldalon: ki-/bekapcsoló, két hangerőszabályzó és egy Start menüt előhívó, valamint a közelükbe tették a microSD kártya fedetlen nyílásást.

Természetesen kamerák is vannak, 2 megapixeles előlapi és 5 megapixeles hátlapi. A 8,1 mm vékony gépházba 25 wattórás (7000 mAh) akkumulátort tettek, így a készülék súlya kereken 500 gramm. Végül, de nem utolsósorban n-es Wi-Fi adaptert és Bluetooth 4.0 modult rejt még a gépház, viszont GPS és mobilnet modem nincs. Bár az Alcor szokása, hogy megfelelő tokot is kínál készülékeihez, konkrétan az IQ935R-hez készültet egyelőre nem találtunk a termékpalettán. Mivel a Windows miatt egy billentyűzet nagyon jól jön, ezért érdemes mellé beszerezni egy univerzális tokot, például az Alcor BT100, 9-10 colos tabletekhez való, Bluetooth-on kapcsolódó megoldást.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Alcor

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés