Hirdetés

AG Neovo F-419

AG Neovo F-419

A korábbi tesztjeinkben kitűnően szereplő AG Neovo K-19 már nem kapható – hacsak nem kerül még elő egy-egy példány a boltok raktárainak eldugott szegleteiből –, ezért is vártuk kíváncsian az e modell utódjának kikiáltott F-419-et. Bemutatónkban megvizsgáljuk, hogy valódi trónkövetelővel vagy csupán egy szájhőssel van-e dolgunk.


F-419 hagyományos...


...és művészi kivitelben

A monitor fontosabb műszaki adatai a következők:

 • link és link és link

 • 19" Active Matrix TFT

 • 1280 x 1024 natív felbontás

 • Fényerő: 300 cd/nm

 • Kontrasztarány: 700:1

 • Látószög: 170°/170° horizontálisan/vertikálisan

 • D-Sub és DVI jelbemenetek

 • 25 ms válaszidő

 • 422 x 410 x 220 mm

 • 6,5 kg

 • Ára (bruttó): 194 000 forint

A külvilág

Első ránézésre nem sok változott a K-19-hez képest. Egyedül a kezelőszervek lettek kisebbek és kivándoroltak a panel jobb alsó szélére. Elrendezésük előnyösebb – a jobbkezes felhasználók számára. A gombok mérete és kivitelezése már kevésbé szerencsésen módosult. A káva azonban itt is keskeny és ízléses kivitelezésű – szerencsére ezen nem változtattak. A talpat nekünk kell felpattintani a monitorra, ami meglehetősen könnyen megy, senkinek nem okozhat gondot.


Hat fül tartja a műanyag talpat

A talphoz még annyit érdemes hozzáfűzni, hogy elég vékony műanyagból készült, és a monitort billegősen tartja. Ez abban nyilvánult meg, hogy székünket közelebb húzva az asztalhoz, annak karfája beleütközött az asztallapba, amire a monitor vad integetéssel válaszolt. Megpróbáltuk képesíteni az eseményt:

A fenti képen a talp éles, azaz egy helyben áll, míg a panel mozog (ezért tűnik életlennek a képen). A képet 2 másodperces rekeszidővel készítettük.

A hátoldal is sima, különösebb érdekességek nélküli tervezésű. A VGA jelcsatlakozók egy kis ajtó mögött rejtőznek, mint az elődnél. A műanyag borítást két kis pöcök tartja a helyén:


Két kis pöcök tartja a fedelet

Csatlakozók és dönthetőség

Az említett műanyag ajtó mögött található a D-Sub- és a DVI-csatlakozás. A tápegység beépített lett és külön, a panel hátoldalának másik szélén kapott helyet:


Beépített tápegység

Mivel az F-419 VGA-csatlakozói oldalirányú elrendezésűek, ezért a mellékelt kábelek (DVI és D-Sub egyaránt) az egyik oldalon speciális, 'L' alakú csatlakozóval rendelkeznek. Így eleve kizárták a kábeltörés lehetőségét. A beépített tápon kissé elcsodálkoztunk, hiszen nem sokkal drágább egy külső egység legyártása.

Nem esik hanyatt a monitor, de megfelelő mértékben dönthető a panel. A kényelmes munkaterület kialakítása gond nélkül lehetséges, az adott dönthetőség mellett is.

Kezelőszervek és OSD

Mint fentebb már írtuk, a K-19 kezelőszerveihez képest az F-419 gombjai aprók és kissé igénytelenek. A határozott nyomáspont itt már gyenge vigasz, a jó pozícionálás viszont dicséretes.


Apró, kattogós gombok a panel szélén

Az F-419 OSD menürendszere maradt a régi: majdnem egy az egyben átmentették a K-19-ből.

Ugyan nem a legszebb OSD, de funkcionalitása és kezelhetősége megfelelő. A rotációs elvű működés azonban nem aratott osztatlan sikert.

Képminőség és végszó

A külső kitárgyalása után térjünk rá a legfontosabb pontra: a képminőségre. Itt is ATI Radeon 9800-as kártyánk DVI-portját hasznosítottuk a gyárilag mellékelt DVI-kábel segítségével. Az F-419-nek bő 15 percnyi bemelegedésre adtunk lehetőséget, s utána kezdtük a sanyargatást. Vizsgálódásainknál a már jól bevált DMW (Dsiplay Mate for Windows) és a Quake 3: Arena segédkezett.


Csúnya betűk


Foltos fekete kép

Az AG Neovo F-419 képe szép és nyugodt hatást keltett; a színek pompásak, a szürkék színsemlegesek voltak. Egyedül a színes betűk okoztak némi csalódást színes háttér előtt – ezek helyenként elég csúnyán jelentek meg (zöld a piroson és zöld a lilán). A teljes képernyős fehér és szürke homogén képet rajzolt, a fekete a kép bal alsó és a jobb felső sarkában világos volt. A Quake 3 elfogadható utánhúzással pörgött, ám a hideg évszak miatt (főleg nyitott ablak előtt) jobban kenődtek a pixelek, mint nyáron.

Végszó

Az AG Neovo beszüntette a K-19 gyártását, ami sajnálatos. Méltó utód lehetett volna az F-419, hiszen paraméterei igen ütős TFT monitort sejtetnek, ám nem sikerült letaszítania a trónról az etalonnak számító régebbi modellt.

Ami tetszett:

 • elfogadható ár

 • jó fényerő

 • szép színvilág

 • színsemleges szürkék

Ami nem tetszett:

 • labilis talp

 • homogenitásban hiányt szenvedő fekete kép

 • kezelőszervek aprók és igénytelenek

Értékelés: átlagos/ajánlott

Az AG Neovo F-419 monitort a MyCom Kft. forgalmazza és a Komel Kft.-től kaptuk bemutatóra.

MLaca

Hirdetés

Azóta történt

 • Csúcsragadozó: Black Hawk konfiguráció

  Bemutatkozik a "Fekete Sólyom", a csúcs alkatrészekkel és nagy TFT monitorral szerelt erőmű a DTK disztribútortól.

 • Egy ébenfekete gép születése

  Ezen a héten a legfontosabb újdonságok bemutatása mellett összevetjük a memóriák árait, és összeállítunk egy különös konfigurációt – a kulcsszavak: fekete, jó minőségű.

Előzmények

Hirdetés