Hirdetés

ADATA XPG Gammix S50 Lite SSD: PCIe 4, friss kontroller, hűtőborda

Nálunk járt az ADATA kedvezű árazású, PCIe 4.0 csatolós NVMe SSD-je, mely első pillantásra jó vételnek tűnik...

Anvil's Storage, PCMark 8 és 10

Azt már láthattuk, hogy a szintetikus tesztekben nem remekelt túlságosan az XPG újdonsága, különösen írás közben vehettük észre a grafikonokon, hogy a nagyon hamar megtelítődő SLC cache miatt a sebesség rohamosan csökkenni kezd, és nemhogy a PCIe 4.0-s, de még a 3.0-s mezőnyben is gyengének számító adatokat kapunk.


[+]

Utolsó hasonló tesztünk az Anvil’s Storage programban történt, melynek esetében a korábban már látott tendencia folytatódott: szekvenciális olvasás közben 3250 MB/s volt a maximum, míg írásnál éppen csak egy kicsit sikerült megugrani a 2500-as értéket.

Hirdetés

Végre elérkeztünk a valós felhasználást jobban szimuláló tesztekhez, melyeknél a főszerepet a PCMark 10-es verziója kapja, ám előbb a 8-as verzióban még megnéztük a sávszélességet vizsgáló Storage 2.0 tesztcsomagot. Legutóbb még nehezebb volt következtetéseket levonnunk, hiszen akkori tesztalanyunkat csak PCIe 3.0-s meghajtókkal tudtuk összevetni, most azonban már a Viper 4100 személyében PCIe 4.0-s adattároló is szerepel a grafikonban, így a régebbi modellek mellett ezzel is összemérhettük az SSD-t.

Még ha a kevés cache miatt a tartós munkavégzés során azért akadnak gondok, jó látni, hogy legalább a sávszélességgel nincs probléma, a Gammix S50 Lite egy 50-est vert a másik PCIe 4.0-s szereplőre, így természetesen maga mögé utasítva a 3.0-s vetélytársakat is.

Ezt követően áttértünk a PCMark 10-re, annak is a Full System Drive Benchmarkjában vitézkedtünk, mely összesen 23, egyenként háromszor lefutó szimulációt tartalmaz, köztük különböző másolásos feladatokkal, Adobe és Office programok használatával, illetve játékok futtatásával. Mi a szerintünk hat leginkább érdekeset (boot, Adobe Photoshop Heavy, Battlefield V, valamint a kis- és közepes fájlok írása, olvasása és a velük való általános munkavégzés) választottuk ki, melyeknél a három lefutás során mért sávszélességet átlagoltuk, és ezt összegeztük az alábbi két, a jövőben tovább bővülő diagramon.

Amennyire egyértelmű volt a Gammix S50 Lite előnye a sávszélesség terén, annyira kikapott PCMark 10-ben. Tesztalanyunk egyedül az Adobe Photoshop Heavy tesztben tudott felülkerekedni a Patriot viperáján, minden másban alulmaradt vele szemben, sőt, a második grafikon feladatai során a feltüntetett PCIe 3.0-s SSD-k is jobbnak bizonyultak nála, ami nem épp jó eredmény, különösen annak fényében, hogy 1 TB alatti modellek is vannak köztük.

Ugyanezt tudjuk elmondani az eredmény összefoglalójában szereplő sávszélességről és az átlagos elérési időről: tesztalanyunk itt szintén a lista végén kullogott, egyedül a Corsair Force MP510 480 GB-os verzióját tudta megelőzni, ami lássuk be, nem nagy érdem.

A PCMark 10-es körök közül utoljára a Drive Performance Consistency Test maradt, ami 10-20 órán keresztül fut a meghajtón, és azt vizsgálja, hogy milyen teljesítményre képes a tároló hosszabb munkamenetek során. A mérés pontos menetét korábban már kiveséztük, talán annyit ismételnénk el, hogy a fenti grafikonokon a kis- és közepes fájlok írásának, a velük való munkavégzésnek, valamint az Adobe Photoshop Heavy használatának folyamatát láthatjuk. Értelemszerűen minél magasabban van egy görbe, az adott meghajtó annál hamarabb végzett a szakasszal.

Jól látható az ábrákon, hogy a Gammix S50 Lite már eleve vert helyzetből (vagyis alacsonyabb sebességről) indult már a mérések elején a többi modellhez képest, ami a későbbiek folyamán sem javult: bár néhány ponton sikerült elérnie a Viper VP4100 görbéjét, nagy átlagban inkább alatta maradt, sőt, a lassabb interfészen kommunikáló konkurensek is rendre lehagyták legújabb versenyzőnket. Hiába tehát az új fejlesztésű vezérlő és a fejlett TLC chipek, a Gammix már nem csak hosszabb, de közepes távon sem képes tartani a jó teljesítményt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ADATA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés