Hirdetés

Ilyen lett az Acer kvantumpontos csúcsmonitora, az X35!

Kipróbáltuk a 200 Hz-es képfrissítési rátát produkáló, extrákkal kitömött Predator monitort.

Képminőség

Az Acer Predator X35 monitorba egy AMVA technológiára épülő, 3440x1440 képpont felbontású, 21:9 képarányú, 35 hüvelykes AU Optronics M350QVR01.7 típusú panel került. A pixelsűrűség így 106,5 ppi, ami azért az e téren elitnek számító modellektől, például az Acer X27-től elmarad. A megjelenítőt a szokásoknak megfelelően bevonták valamilyen speciális anyaggal, amely hatékonyan oszlatja el a külső fényeket és csillapítja a tükröződést.


[+]

A panelbe, a LED-ek és a folyadékkristályok közé egy speciális, úgynevezett kvantumpontokkal dúsan megszórt filmréteg került. Amint a háttérvilágítás áthalad ezen, széles spektrumú fehér fény jön létre. Ez elméletben igen tiszta árnyalatok megteremtését teszi lehetővé úgy, hogy ráadásul a maximális fényerő is nő, a fogyasztás pedig csökken.


[+]

A háttérvilágítást ezúttal is LED-ek szolgáltatják, amelyeket mátrixszerűen helyeztek el (Direct-LED eljárás), és 512, önállóan vezérelhető csoportba osztottak. A fényerő beállítását nem PWM-mel oldották meg, tehát az elektronika nem villogtatja a képernyőt a fénysűrűség csökkentése érdekében, ami pozitívum. A maximális frissítési frekvencia 200 Hz, a VGA-val történő szinkronizáláshoz pedig G-Sync áll rendelkezésre, melynek tartománya 24-200 hertz közé esik. Az NVIDIA hivatalos demó szoftverével, valamint néhány játékkal is kipróbáltuk, és arra a következtetésre jutottunk, hogy ez a technológia remekül működik.

Hirdetés

Fényerő és HDR

A maximális fényáram SDR módban 600 cd/m², és ez HDR tartalmaknál rövid időtartamra akár az 1000 cd/m²-es értéket is elérheti. Ebből következik, hogy a HDR1000 minősítésű készülék támogatja a nagy dinamikatartományú filmek, videók és játékok megjelenítését, és a nagy fényerő miatt a HDR effekt kifejezetten látványos. Habár ez nem jelent automatikusan, minden esetben hozzáadott értéket, de tapasztalataink szerint a játékokra és az animációs, akció-, fantasy és sci-fi filmekre kifejezetten jó hatással van. Az is fontos, hogy a legkisebb fénysűrűség 17,1 cd/m² a méréseink szerint, ami fontos lehet annak, aki szeretne tökéletesen sötétben, kis fényerő mellett dolgozni vagy játszani.

Válaszidő, input lag

A válaszidő 12 ms (g2g), ami az Overdrive funkció Extreme fokozatra történő állításával egészen 2 ms-ig csökkenthető, és ilyenkor sem tapasztalható zavaró utánlövés effektus. Az input lag terén jól teljesít, ugyanis 14,2 ms-t mértünk, ami messze van a világcsúcstól, de azért pazar eredménynek számít, és ez a játékosoknak meglehetősen fontos lehet.

Homogenitás

Direct-LED háttérvilágítás ide vagy oda, a fényerő eloszlása műszeres méréseink szerint nem egyenletes, sőt az egyes képtartományok között akár 14,3 százalékos eltérés is előfordulhat, ami azért tekintélyes érték. Ráadásul ennek látható nyomai is vannak, hiszen totálisan homogén képtartalomnál halványan észlelhetőek felhők, foltok.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

Betekintési szög

A hajlított megoldás egyik hátránya, hogy a betekintési szög hagyományosan rosszabb, mint a sík kialakítású modellek esetében. Ez itt is bebizonyosodott, hiszen olyan 150 fok környékéről már észlelhető, hogy kezdenek fakulni az árnyalatok. Persze ez egy gamer monitornál annyira nem nagy probléma, mert ezeket arra tervezték, hogy szemből nézzék a felhasználók, ellentétben mondjuk egy irodai monitorral, és az is tény, hogy az invertálódástól sem kell tartani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények

Hirdetés