Hirdetés

Acer TravelMate P4: csak semmi feltűnés

A tajvani gyártó üzleti notebookjával nem fogjuk magunkra vonni a figyelmet, de nem is ez a cél.

Bevezető, dizájn

A ThinkPadek, Latitude-ok, EliteBookok mellett az Acer TravelMate sorozata szokott a legtöbb felhasználónak beugrani a windowsos üzleti notebook felsorolásakor. Az általunk kipróbált P414-51 sorszámú modell a középkategóriát képviseli, egyszerre próbál meg viszonylag jó hordozhatóságot és jó teljesítményt kínálni.

Hirdetés

Külső

Már tesztünk címe is jelzi, hogy a TravelMate P4 bizony nem annak készült, aki divatcikként kezeli hordozható számítógépét: a sötétszürke, szögletes gépház kis túlzással tíz évvel ezelőtt sem keltett volna figyelmet, és van egy olyan érzésünk, hogy 2031-ben sem néznének ránk csodálkozva, ha ez lenne nálunk egy üzleti konferencián. A notebook nem nevezhető igazán filigránnak, 325 x 236 x 18 mm-es, tömege pedig 1,4 kg. Vannak ennél könnyebb gépek a piacon, de a P4 ezért cserébe viszont igazán masszív, strapabíró hatást kelt, kijelzője nem hajlik, a csuklótámasz, a billentyűzet alatti rész nem nyomódik be, ha rátenyerelünk. A zsanérok is erős darabok, ez viszont azzal jár, hogy a gép csak két kézzel nyitható.


[+]

Az ujjlenyomatokat szinte egyáltalán nem gyűjtő, selyemfényű felület a notebook egészét takarja, egyedül a kijelző kerete (mely 2021-ben szokatlanul vastag, különösen felül) készül matt fekete műanyagból. Ezen a kereten alul márkajelzést, felül webkamerát találunk, amire fizikai „zár” került, mellette egy kis panel takarja az arcfelismeréses beléptetéshez használható infravörös kamerát. A tesztelt gép egyébként elég komolyan veszi ezt a beléptetés dolgot: az említett kamera mellett van ujjlenyomat-olvasó és SmartCard olvasó is.

[+]

A gép alja a többi részével összevetve valamivel hajlékonyabb, de bőven kerültek rá szellőzőnyílások. Felnyitni nem nehéz, a 12 darab csavar eltávolítása után minimális feszegetés után elénk tárul az üzleti géphez méltóan jól bővíthető belső tér: mind a RAM, mind a háttértár hozzáférhető, cserélhető.


[+]

Ahhoz, hogy egy üzleti notebook eséllyel pályázzon a sikerre, muszáj, hogy csatlakozókból ne szenvedjen hiányt. Ezen a téren a TravelMate P4 elég jól szerepel: kapunk két USB 3.2-es portot (ezek Type-A konnektorral rendelkeznek), egy töltésre is használható Thunderbolt 4 interfészt (Type-C), egy HDMI kivezetést, van Gigabit Ethernet, microSD kártyaolvasó, SmartCard olvasó és kombinált 3,5 mm-es hangcsatlakozó is. A listával nagyjából elégedettek lehetünk, de talán még egy USB vagy TB4 kivezetés jó lenne – ezt csak részben kompenzálja, hogy a tápegység hagyományos csatlakozójú, nem foglalja tehát a meglévő Type-C portot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés