Hirdetés

Acer Switch 12: furcsa félszerzet

Vélemény, összegzés

Az Acer hibrid masinájának külseje legalább olyan megosztó, mint amilyen annak idején a szintén a gyártó fantáziájának szüleménye, az Aspire R7 notebook volt még 2013-ban. Mindkettő az egyszerűbb, kényelmesebb felhasználásra helyezi a hangsúlyt, ám ugyanakkor mindkettő szokatlan felépítést kapott, és ezzel együtt a használata is egy kis megszokást igényel. Éppen ezért megszokhattuk már, hogy egyesek bottal sem piszkálnák az ilyen koncepciókat, mások pedig azonnal meglátják benne a fantáziát, és szerencsére olyanok is akadnak, akik csak próba után mondanak véleményt, akár meg is szeretik.

Hirdetés

Nos kétségkívül a legnagyobb hibája a Switch 12-nek, hogy a kialakításból fakadóan nem lehet a kijelzőt előre lecsukni, akár egy hagyományos notebookot. Ez egyrészt a kijelző védelme miatt lenne fontos, mert így kénytelenek vagyunk a mellékelt tokot használni, ha nem bízunk a Gorilla Glass védelmében, ami növeli az elpakolásra és kipakolásra szánt időt, ha táskában hordjuk. Másrészt a ki- és elpakolás egy kis további legózást igényel a billentyűzet áthelyezése miatt, noha ez nem sok idő. Ráadásul a kényszerből használt erős mágnesek sem azok a fajták, amelyek könnyen adják magukat, így mindkét kezünkre szükség lesz, ha a billentyűzet elöl van felcsatolva. Márpedig a billentyűzetet érdemes használaton kívül mindig hátul bedugni, nehogy használat közben merüljön le, mert régóta nem töltöttük.


[+]

Az első használatok tehát fokozott odafigyelést igényelnek, hogy ne okozzunk kárt a gépben, amikor sietségünkben/idegességünkben hirtelen le akarjuk csukni a nem létező fedelet. Viszont jó hír, hogy ha hirtelen kell cselekedni és nincs idő pakolászni, akkor szimplán felkapva sem hullik darabjaira. Ha ezen és a fentieken túl tudjuk tenni magunkat, akkor rettentően jó élmény lesz ölben vagy asztalon használni a Switch-et, mert tabletnek egyértelműen nehéz és vaskos egy picit.

Ez azt jelenti, hogy az Acernél kifejezetten azokra a felhasználókra gondoltak, akik sokat dolgoznak valamilyen járművön utazás közben vagy akár az autóban, ekkor ugyanis a kompakt méret kifejezetten előny (ráadásul sokkal közelebb hozza az érintőkijelzőt, így a vegyes használat jobban kézre esik), ahogy az is, hogy anélkül lehet kellően nagy szögben hátrahajtani, hogy hanyattvágná magát. A munkahelyre beérve vagy hazaérve pedig folytathatjuk a megkezdett dolgokat, szintén testre szabható körülmények között. Bár a videón úgy tűnhet, hogy a kijelző remegős, ez használat közben nem fog érződni cseppet sem, ugyanis a kijelzővel egybeépített hardver jóval nehezebb, mint egy papírvékony – és nagyobb méretű – notebookfedél, ami könnyebben lengésbe, rezgésbe jön.

Mindazonáltal túllépve a nem a külső által meghatározott használaton, nem bántuk volna, ha külseje kevésbé ingerszegény, és az áráért cserébe a gépház alumíniumborítást kap, illetve javítanak a masszivitáson is valamelyest, hogy az amúgy remek kijelző képének széle ne hullámozzon, ha egy picit keményebb kézzel bánunk vele. Az akkumulátoros üzemidővel, a beviteli részleggel és a teljesítménnyel ugyanakkor nincs különösebb probléma, noha a huzamosabb 100%-os terhelés csökkenti a teljesítményt – egyébként ezen is lehetett volna segíteni valamelyest egy alumínium hátlappal, tovább csökkentve a központi egység hőmérsékletét.

Opcionális aktív tollal a Switch 12 használhatóságának köre tovább bővíthető
Opcionális aktív tollal a Switch 12 használhatóságának köre tovább bővíthető

Nem állítjuk, hogy a Switch 12 közel van a tökéletes masinához, mert ez nem lenne igaz, hiszen egyértelműen vannak hibái. Külseje kissé megosztó, de minden kétséget kizáróan szerethető, hiszen van benne fantázia, ami nekünk is nagyon tetszett minden hibája ellenére, még akkor is, ha esetleg ennek a sorozatnak ebben a formában nem lesz folytatása. Nyilván vannak, akik nem szeretnek ennyit szöszmötölni a gép előszedésével és elrakásával, azok számára ez a fajta megoldás nem alternatíva a méretesebb notebookok kiváltására, aki viszont sokat utazik és közben dolgozik, szereti az egyedibb dolgokat, annak érdemes egy próbát tennie.


Acer Switch 12 hibrid

Daywalker

Az Acer Aspire Switch 12-t Acer hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés