Hirdetés

Acer Switch 12: furcsa félszerzet

Külső, megjelenés

Az utóbbi időben megszokhattuk már, hogy velünk vannak azok a mobil számítógépek, amelyek billentyűzete és/vagy kijelzője mindenféle irányba és módon összehajtogatható, kiforgatható, szétszedhető – akár a Transformers túlvilági gépei is megirigyelhetnék ezeket. Az Acer a Switch sorozattal, közülük elsőként egy 10"-es géppel ugrott fejest ebbe a mezőnybe, ami azóta is rendületlenül kapható. A család a megjelenés óta már átesett egy frissítésen, és kibővült 11"-es és 12"-es modellekkel, ám míg előbbi az eredeti tízhüvelykes változat felfújt kiadása, addig a legnagyobb variáns, a Switch 12 szinte egészen más utakon jár.


[+]

Akár azt is mondhatnánk, hogy a 12-es a fekete bárány a családban, és nem csak azért, mert kizárólag feketében kapható, hanem azért is, mert felépítését tekintve szakít a kialakulóban lévő hagyományokkal, miszerint ezen megoldásoknak mechanikai szempontból notebookokhoz hasonlóan kell viselkedniük. Nos, ez a Switch 12-re csak részben igaz, ugyanis megvan a tablet része, a billentyűzet és maga a dokkoló is, ám minden egyébben más, ami miatt az Acernek ezzel a géppel fel kell vállalnia különcséget, amit nem mindenki néz majd jó szemmel.


[+]

Ugyanis a dokkoló, mint olyan, magához a táblagéphez csatlakozik fixen, csupán a "félmagas" billentyűzet (amiről nem hiányzik a trackpoint) választható le, ami azon nyomban át is helyezhető a gép elejéhez, de igény szerint önmagában is használható, mint vezeték nélküli beviteli eszköz – csatlakoztatás nélkül.


[+]

A géphez masszív zsanérokon keresztül "hozzáragasztott" dokkoló feladata, hogy állványként funkcionáljon, így a gép (ami egyben a kijelző is) fektetve és enyhén megdöntve, valamint állítva is használható. A billentyűzetet a gép elejéhez csatlakoztatva pedig igazán stabil állványt, notebookszerű használhatóságot eredményez, de az eddig próbált hibrideknél jóval nagyobb stabilitás mellett. Mondjuk úgy, hogy nem fog az ölünkből leesni, hacsak nincs földrengés vagy nem állunk fel géppel együtt, esetleg valaki más le nem veri.


[+]

E megoldásnak persze vannak hátrányai, köztük az is, hogy meglehetősen kevés csatlakozó fér el rajta, így be kell érni egyetlen micro USB 3.0-val, egy normál méretű USB 2.0-val, egy jack hangkimenettel, egy micro HDMI kimenettel, továbbá egy microSD kártyaolvasóval.

Minőség, ergonómia és beviteli részleg

A kevés csatlakozó mellett a másik probléma, hogy ennél a kialakításnál a dokkoló rész folyamatosan hozzá van kapcsolva a géphez, akár billentyűzetestül is, és ez tablet módban jelentősen növeli a tömeget, ámbár tény, hogy a 12"-es méret már egyébként sem az az egy kézben tartós kategória.


[+]

Mint az a fenti képeken is látható, a tablet, azaz a kijelző teljesen hátrahajtható, egészen a dokkolóra, ahol egyben a billentyűzet is tárolható. A helyzet viszont az, hogy ugyanez nem kivitelezhető előrefele, azaz a gépet nem tudjuk úgy összecsukni, mint egy notebookot, hogy a kijelző belül, védett helyen legyen. Erre egy külön rajz is felhívja a figyelmet már a kicsomagoláskor. Ha mégis megpróbálnánk erősebbek lenni, akkor a ház fogja bánni, ami egyébként műanyagból készült. Bár ennek tapintása nem rossz, de véleményünk szerint jobban illett volna a géphez egy fémből készült ház, ami egy csöppet erősebb.


[+]

Lássuk videón, hogy néz ki, amikor élőben kívánjuk használni az 5 az 1-ben átalakítható gépet!

Beviteli részleg

A masinához egy saját tápellátással rendelkező, vezeték nélküli billentyűzet dukál, ami mágnesesen rögzül a géphez elöl és hátul is. Méghozzá jó erős mágnessel, aminek okán gyakran nem is olyan könnyű szétválasztani a billentyűzetet és a dokkolót, ha nem jó fogást alkalmazunk. Előre csatlakoztatva notebookszerű élményt kapunk, de ha úgy kényelmesebb, például asztalon használva, akkor különálló beviteli eszközként is megállja a helyét, hiszen vezeték nélkül kommunikál a géppel, így távolabbról nézve is gépelhetünk, egerészhetünk.


[+]

A beviteli részleg ugyanis nem csak egy billentyűzet, hanem a gombok közé bújtatva felfedezhetjük a trackpoint pöckét is, alul pedig az élen a hozzá tartozó gombokat. Ez egy helytakarékos megoldás, de mindenképp szokatlan a touchpadhoz szokott ujjaknak – és ugyanennek a fordítottja is igaz – tehát jelentősen több ideig tart megszokni a használatát. Szerencsére az érintőkijelzővel kiegészítve egész jó párost alkotnak.

A gépelési érzet a vékonyka billentyűzet ellenére meglepően kellemes, és kialakítása is olyan, hogy nem lábakon nyugszik az asztalon, nagyobb felületen fekszik fel, ezzel pedig a hullámzást is kiküszöbölték – de ölben használva sincs ennek nyoma. Amennyiben a trackpointot megszoktuk, egy jó és hatékony beviteli részleget kapunk, a kurzorgombok körüli zsúfoltságot leszámítva persze.

Hirdetés

Belső, hardver, teljesítmény

A legnagyobb Switch idehaza egyetlen kiszerelésben kapható, aminek paraméterei alább láthatóak. Fontos megjegyezni, hogy a vezeték nélküli billentyűzet szerves része a csomagnak, tehát nem kell külön megvásárolni. Tollas beviteli eszköz nem jár a géphez, ilyet utólag tudunk beszerezni az Acertől vagy más, kiegészítőket gyártó cégtől. A dobozban viszont található egy tok, amelyben biztonságosan el tudjuk helyezni a gépet használaton kívül.

Termék megnevezése

Acer Aspire Switch 12

Processzor Intel Core M-5Y10c – 0,8/2,0 GHz 4,5 W TDP
Memória 2 x 2 GB DDR3L-1600
Kijelző 12,5"-es 1920x1080 pixeles IPS érintőpanel fényes felülettel, Gorilla Glass védelemmel, 176 ppi
Grafika Intel HD Graphics 5300 – integrált
Adattároló 128 GB-os SSD
Kamera 2 megapixeles előlapi
Hangszórók sztereó, hátlapon
Kommunikáció Qualcomm Atheros AR5BWB222 IEEE 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, USB-s átalakítóval 10/100 Ethernet
Interfészek - 1 db micro USB 3.0,
- 1 db USB 2.0
- micro HDMI monitorkimenet,
- audio ki- és bemenet
Érzékelők - fényérzékelő
- gyorsulásmérő
- giroszkóp
Extrák microSD kártyaolvasó, billentyűzet, sztereó hangszóró
Akkumulátor 36,7 Wh
Méret 310 x 220,6 x 16,5 mm
Tömeg 1,1 kg csak a tablet
1,4 kg billentyűzettel
Operációs rendszer Windows 8.1
Gyártó honlapja www.acer.hu
Termék honlapja Acer Aspire Switch 12
Fogyasztói ár 229 900 forint
Garancia 1 év

A processzor teljesítménye

A Core M processzorok teljesítményének egy külön cikket szenteltünk, így most csak néhány olyan jellemzőt sorolunk fel, ami a tesztelt gépre vonatkozik. Mint köztudott, a Core M központi egység passzív hűtéssel operál, így a melegedés kordában tartása végett az órajel és a feszültség variálásával lehet a hőfokot befolyásolni terhelés alatt. Szerencsére egy óra járatás után sem volt nyoma thermal throttlingnak, azaz az órajel nem csökkent a hivatalosan megadott minimális (800 MHz-es) frekvencia alá, de nem is tudta magát kifutni.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 21 Celsius-fokos szobában mérve, folyamatos járatással az órajel a melegedéssel szép lassan csökkent 2 GHz-ről egészen 1 GHz-ig, ám ez volt a legrosszabb eset. Jellemzően folyamatosan 1100 és 1200 MHz között ugrált a frekvencia, ezekhez pedig 0,711 és 0,793 voltos feszültség és 66 °C-os processzorhőmérséklet társult. Természetesen hűvös körülmények között, nem folyamatos terhelés alatt a specifikációban megadott 2 GHz is elérhető. A burkolat 1 órányi járatást követően a legmelegebb ponton, közvetlenül a mag felett 39,5 fokig "hevült", míg a többi ponton nem volt jelentős hőfokemelkedés.

A háttértár teljesítménye

Az eszközben egyetlen SATA 6 Gbps szabványú, LiteOn Zeta sorozatú (L8H)128 GB-os SSD dolgozik M.2 csatolófelületen kapcsolódva.

Az SSD-ről elmondható, hogy írási teljesítményben nincs szégyenkeznivalója, de az olvasás sebessége elmarad a csúcs tárolókétól, bár tény, hogy ugyanez tapasztalható sok más mSATA és M.2 foglalatos SSD esetében is.

Kijelző, hangzás, akku

Kijelző

A Switch egy nagyon kellemes, Full HD felbontású 12,5"-es IPS kijelzőt kapott, ennek megfelelően a betekintési szögekkel nincs probléma, sem a képminőséggel, de hozzá kell tennünk, hogy felskálázás nélkül meglehetősen apróak a betűk a hagyományos Windows felületen, így kénytelen-kelletlen, de be kell állítanunk a nagyítást. Tollas bevitellel erre nincs feltétlenül szükség, de ez nem jár a géphez, így ha ujjal akarjuk irányítani, más választásunk nemigen lesz, pedig az érintős rész rendkívül pontosnak tűnik.


[+]

A fényerővel minden bizonnyal nem lesz gond, ugyanis a legkisebb beállítás mellett 20, maximum állásban pedig 425 cd/m2-t mértünk – utóbbi segít valamelyest küzdeni a fényes felület csillogása és tükröződése ellen. A 815:1 kontrasztarány sem mondható kevésnek, nagyjából hozza az átlagos IPS panelek szintjét.

Kevésbé jó hír, hogy a gépet oldalt-hátul kézben fogva és már picit nyomorgatva is könnyen hullámzásba jön a kép széle, de ha normálisan bánunk vele, akkor ez az apróság nem fog jelentkezni. A panelt kívülről egyébként Gorilla Glass 3 üveg védi.

Akkumulátor

A Switch 12-t egy darab háromcellás, 36,7 wattórás lítiumpolimer akkumulátor táplálja, ami persze nem cserélhető a gép szétszedése nélkül. Még egy akku található a vékonyka billentyűzetben, ami viszont csak a klaviatúra igényeit képes ellátni. Ez utóbbit külön tölteni nem szükséges, ha használaton kívül mindig a géphez van csatlakoztatva hátulról, ekkor ugyanis automatikusan töltődik. Sajnos ugyanez nem mondható el, ha a gép elejébe van illesztve, mivel ott nincs csatlakozósor, amin keresztül töltődhetne.

Az akkumulátor egyetlen feltöltéssel méréseink szerint legfeljebb 12 és fél óráig bírja, természetesen ekkor se Wi-Fi, se komoly alkalmazás nem fut, a fényerő pedig minimális. Full HD felbontású videó lejátszása során az üzemidő megközelíti a 6 és fél órát, természetesen "repülési módban", fél fényerőn és hangerőn. Amennyiben teljes gőzre kapcsolunk, akkor 217 percünk, azaz nagyjából 3 és fél óránk van, amíg újból a töltőhöz kell nyúlnunk.

Hangzás, hangszórók

Két hangszóró is helyet kapott a gép aljában a kijelző alatt. A rácsozás egy kicsit egyszerűre sikeredett, de ez lényegében nem zavar sok vizet. Az már kevésbé örömteli hír, hogy a hangzás elmaradt a várttól, hiába kapott Dolby szoftveres minősítést és szoftveres rásegítést. Hangerőből ugyan nincs hiány, de csutkára tekerve veszít valamennyit tisztaságából az amúgy erősen basszushiányos, magasban túlburjánzó hangzás.


[+]

Vélemény, összegzés

Az Acer hibrid masinájának külseje legalább olyan megosztó, mint amilyen annak idején a szintén a gyártó fantáziájának szüleménye, az Aspire R7 notebook volt még 2013-ban. Mindkettő az egyszerűbb, kényelmesebb felhasználásra helyezi a hangsúlyt, ám ugyanakkor mindkettő szokatlan felépítést kapott, és ezzel együtt a használata is egy kis megszokást igényel. Éppen ezért megszokhattuk már, hogy egyesek bottal sem piszkálnák az ilyen koncepciókat, mások pedig azonnal meglátják benne a fantáziát, és szerencsére olyanok is akadnak, akik csak próba után mondanak véleményt, akár meg is szeretik.

Nos kétségkívül a legnagyobb hibája a Switch 12-nek, hogy a kialakításból fakadóan nem lehet a kijelzőt előre lecsukni, akár egy hagyományos notebookot. Ez egyrészt a kijelző védelme miatt lenne fontos, mert így kénytelenek vagyunk a mellékelt tokot használni, ha nem bízunk a Gorilla Glass védelmében, ami növeli az elpakolásra és kipakolásra szánt időt, ha táskában hordjuk. Másrészt a ki- és elpakolás egy kis további legózást igényel a billentyűzet áthelyezése miatt, noha ez nem sok idő. Ráadásul a kényszerből használt erős mágnesek sem azok a fajták, amelyek könnyen adják magukat, így mindkét kezünkre szükség lesz, ha a billentyűzet elöl van felcsatolva. Márpedig a billentyűzetet érdemes használaton kívül mindig hátul bedugni, nehogy használat közben merüljön le, mert régóta nem töltöttük.


[+]

Az első használatok tehát fokozott odafigyelést igényelnek, hogy ne okozzunk kárt a gépben, amikor sietségünkben/idegességünkben hirtelen le akarjuk csukni a nem létező fedelet. Viszont jó hír, hogy ha hirtelen kell cselekedni és nincs idő pakolászni, akkor szimplán felkapva sem hullik darabjaira. Ha ezen és a fentieken túl tudjuk tenni magunkat, akkor rettentően jó élmény lesz ölben vagy asztalon használni a Switch-et, mert tabletnek egyértelműen nehéz és vaskos egy picit.

Ez azt jelenti, hogy az Acernél kifejezetten azokra a felhasználókra gondoltak, akik sokat dolgoznak valamilyen járművön utazás közben vagy akár az autóban, ekkor ugyanis a kompakt méret kifejezetten előny (ráadásul sokkal közelebb hozza az érintőkijelzőt, így a vegyes használat jobban kézre esik), ahogy az is, hogy anélkül lehet kellően nagy szögben hátrahajtani, hogy hanyattvágná magát. A munkahelyre beérve vagy hazaérve pedig folytathatjuk a megkezdett dolgokat, szintén testre szabható körülmények között. Bár a videón úgy tűnhet, hogy a kijelző remegős, ez használat közben nem fog érződni cseppet sem, ugyanis a kijelzővel egybeépített hardver jóval nehezebb, mint egy papírvékony – és nagyobb méretű – notebookfedél, ami könnyebben lengésbe, rezgésbe jön.

Mindazonáltal túllépve a nem a külső által meghatározott használaton, nem bántuk volna, ha külseje kevésbé ingerszegény, és az áráért cserébe a gépház alumíniumborítást kap, illetve javítanak a masszivitáson is valamelyest, hogy az amúgy remek kijelző képének széle ne hullámozzon, ha egy picit keményebb kézzel bánunk vele. Az akkumulátoros üzemidővel, a beviteli részleggel és a teljesítménnyel ugyanakkor nincs különösebb probléma, noha a huzamosabb 100%-os terhelés csökkenti a teljesítményt – egyébként ezen is lehetett volna segíteni valamelyest egy alumínium hátlappal, tovább csökkentve a központi egység hőmérsékletét.

Opcionális aktív tollal a Switch 12 használhatóságának köre tovább bővíthető
Opcionális aktív tollal a Switch 12 használhatóságának köre tovább bővíthető

Nem állítjuk, hogy a Switch 12 közel van a tökéletes masinához, mert ez nem lenne igaz, hiszen egyértelműen vannak hibái. Külseje kissé megosztó, de minden kétséget kizáróan szerethető, hiszen van benne fantázia, ami nekünk is nagyon tetszett minden hibája ellenére, még akkor is, ha esetleg ennek a sorozatnak ebben a formában nem lesz folytatása. Nyilván vannak, akik nem szeretnek ennyit szöszmötölni a gép előszedésével és elrakásával, azok számára ez a fajta megoldás nem alternatíva a méretesebb notebookok kiváltására, aki viszont sokat utazik és közben dolgozik, szereti az egyedibb dolgokat, annak érdemes egy próbát tennie.


Acer Switch 12 hibrid

Daywalker

Az Acer Aspire Switch 12-t Acer hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés