Hirdetés

Teszteltük az Acer emberi árú gamer monitorát

Kipróbáltuk az G-Sync támogatású, 144 Hz-es, Full HD Acer Predator XB3 XB253QGP monitort.

Panel, képminőség

Az Acer Predator XB3 XB253QGP típusú monitorba egy 24,5 hüvelykes, IPS technológiára épülő panelt építettek. Felbontása Full HD, azaz 1920x1080 képpont, ami azt jelenti, hogy a pixelsűrűség 89,9 ppi, ami meglehetősen átlagos értéknek számít. A kijelzőt a mai elvárásoknak és trendeknek megfelelően bevonták valamilyen speciális anyaggal, ami hatékonyan oszlatja el külső fényeket, ezáltal tompítja a tükröződés mértékét.


[+]

A modell Edge-LED háttérvilágításra épül, azaz a fénykibocsátó diódákat a keretbe építették. A fényerő változtatását a készülék nem PWM technológiával oldja meg, azaz nem villogtatja ehhez a kijelzőt zavaró módon, amiért dicséret jár. A kijelző támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését, és mivel maximális fénysűrűsége 400 cd/m² (ennek az értéknek köszönhetően egyébként a termék meg is kapta a DisplayHDR 400 minősítést), ezért a HDR átjön, de nem annyira látványos az effekt, mint azoknál a rokonainál, ahol nagyobb a maximális fénysűrűség. SDR módban a maximális fénysűrűség 315 cd/m², minimálisra állítva a fényerőt pedig 13,4 cd/m² a legkisebb érték, azaz akár koromsötét szobában is lehet úgy használni a monitort, hogy ne legyen zavaró a fénye.

G-Sync, betekintési szög, homogenitás

A maximális frissítési frekvencia 144 Hz, a videókártyával történő szinkronizáláshoz pedig G-Sync áll rendelkezésre, melynek tartománya 48-144 hertz közé esik. Néhány játékkal, valamint az NVIDIA Pendulum tesztprogramjával próbáltuk ki, és az így szerzett tapasztalatok birtokában ki lehet jelenteni, hogy ez a technológia működik is.


[+]

Az IPS paneltechnológia papíron jó betekintési szöget kínál, és ez az Acer Predator XB3 XB253QGP  esetében be is bizonyosodott. Csak tág szögekből, azaz kiszorított pozícióból vehető észre a szaturáció enyhe változása, a színek fakulása, de igazán markáns eltérésekről ilyenkor sincs szó. A lényeg, hogy normál, hétköznapi használat esetén, amikor a felhasználó szemben ül a képernyővel, ez nem tényező, és azt is fontos megemlíteni, hogy az IPS glow jelenséget sem tapasztaltuk.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

Műszeres méréseink szerint a LED-ek fényének eloszlása e monitornál sem tökéletesen homogén. Az egyes képtartományok között az eltérés maximális mértéke 12 százalék, de aggódni nem kell, az átmenet egyenletes, ezért markáns eltérések nem látszódnak, így felhősödéstől, foltosodástól sem kell tartani.

Válaszidő, input lag

A válaszidő 14 ms (g2g), ami 2 ms-ig csökkenthető, és de ilyenkor bizony már tapasztalható a zavaró utánlövés effekt. Az input lag igen jó, ugyanis 10,5 ms-t mértünk, ami remek eredménynek számít, és ez a játékosoknál komoly jelentőséggel bírhat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés