Hirdetés

Fülre támad a játékosnak tenyésztett Ragadozó

Kipróbáltuk a Acer Galea 500 mikrofonos fejhallgatót, amely a fej forgatásának függvényében változtatja a hangzást.

Használat közben

A két méter hosszú, nem cserélhető, gabalyodást megnehezítő szövetburkolattal ellátott kábel USB-ben végződik. A 3,5 mm-es csatlakozó mellőzése egyébként azzal jár együtt, hogy a gép hangkártyáját sem lehet használni, márpedig ha valaki egy minőségi darabbal rendelkezik, akkor nyilván inkább arra kötné a fülest. A modell a Bluetooth technológiát nem támogatja, ami azt jelenti, hogy az MP3-lejátszót, telefont, Xboxot, tévét vagy bármilyen más átlagos audioeszközt el lehet felejteni, ami így 2018-ban azért már finoman szólva is furán hangzik, sőt akár nevezhetjük nyugodt szívvel hibának is.

Acer Predator Galea 500
Acer Predator Galea 500 [+]

550 grammos tömegével a legnehezebb headsetek közé tartozik. A fejpárna és a mechanikusan állítható fejpánt jól osztja el a terhet, így csak pár óra után éreztük azt, hogy már kezd fárasztóvá válni a használata. A fülpárnák bőrből készültek, a külső zajokat ugyan hatékonyan izolálják, de azt tapasztaltuk, hogy viszonylag hamar, fél-háromnegyed óra után szükség van egy kis szellőztetésre, mert egyszerűen hajlamosak befülledni. Jó lett volna, ha a dobozba pakolnak egy tartalék, szövet fülpárnát is, mert az a tapasztalataink szerint kényelmesebb hosszú távon, de ez most innen kimaradt.

Hirdetés

Kezelés

Akadnak olyan headsetek, amelyeknél külön szoftverben lehet változtatni a különféle beállításokon, válogatni az előzetesen beprogramozott hangmódok közül, módosítani a hangzásbeli arányokon vagy épp a hangerőn. A Galea 500 esetében erről le kell mondanunk, így ha valami nem tetszik, akkor a számítógép hangbeállításait kell megkeresni.


[+]

Emellett a kábelen található egy fizikai valójában is létező kezelőpanel, amelyen le- és fel lehet tekerni a hangot, ki- és bekapcsolható a mikrofon, a TrueHarmony 3D Soundscape technológia, illetve lehet váltani a hangprofilok (Music, Movie, Sport) között. E "távvezérlő" fogása kényelmes, a gombok kellően nagyok, úgyhogy jól használható, és hamar bele is lehet jönni az irányításba, így pár nap után már vakon is megy a dolog. A gémnyakú, tehát flexibilisen hajlítgatható mikrofon nem távolítható el, de ha nincs rá szükség, akkor betolható a készülékházba. A gyakorlati próba során azt tapasztaltuk, hogy a mikrofon jól működik, enyhe torzítás csak akkor figyelhető meg, ha ordibálásra kerül sor, de a szöveg még ilyenkor is érthető marad.

A varázslat

A TrueHarmony 3D Soundscape a gyártó szerint egy csodafegyver, ami megállás nélkül monitorozza érzékelők révén, hogy a felhasználó merre forgatja a fejét, és ennek megfelelően módosítja a térhatásúnak nevezett hangzást. Magyarul ha például valaki balra fordul, akkor jobb oldalon erősebben hallja azt a hangot, amelyet addig "szemből", vagyis a két fülén egyforma hangerővel hallott.


[+]

Ennek ugyebár a VR-ban nincs értelme, hiszen ott amúgy is változik a hang a látott képpel szinkronban. Ha pedig az ember egy hagyományos monitort néz, akkor meg nem forgatja a fejét, mert lehet, hogy jobban fog hallani, viszont azáltal, hogy nem lát, elég nagy hátrányba kerül. Jelen állás szerint ez egyedül akkor jöhet jól, ha valaki több monitorból álló rendszert használ, amelyekkel körülbástyázza magát, esetleg projektorral, projektorokkal vetít maga köré képet. Az mindenesetre tény, hogy a technológia tényleg működik. Kipróbáltuk, forogtunk, mint a ringlispíl, és a hang tényleg ennek függvényében változott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés