Acer Iconia A1 tablet: reszkess, "Noname"!

Bevezetés, külső

Az Acer nem nevezhető friss versenyzőnek az androidos tabletek piacán, de eddig nem tudta beverekedni magát a legjobbak közé. A probléma forrása több helyről fakadt, így lényegében nem sikerült érdemi szeletet kiharapnia a felső és közép-felsőkategória tortájából. De ne bolygassuk a múltat, hiszen azóta a tabletpiac átalakult; a kifejezetten olcsó és a megfizethető tabletek piaca egyaránt megerősödött, ráadásul ebben a szegmensben is egyre jobb minőséget mutatnak fel a gyártók, a SoC-ok fejlődésével pedig a számítási teljesítmény is megüti azt az ingerküszöböt, amire a kisebb költségvetésből gazdálkodók mindig is vágytak.

A nagynevű gyártók ezt a piacot többé-kevésbé kiaknázatlanul hagyták, de az idei évben a fent említett változások következtében fordult a kocka. Erre bizonyíték például az Acer Iconia B1 tablet megjelenése év elején, ami nálunk akkor nem aratott nagy sikert, de ezt főként árának köszönhette. Sejthető volt, hogy ezután nem lesz megállás, és az Acer újabb köveket fog megmozgatni annak érdekében, hogy sikeresebb legyen az Iconia család. Ezért jó időzítéssel újabb versenyzőt dobtak a hihetetlen tempót diktáló piacra, így született meg az Iconia A1, amit neve ellenére is a B1 fölé pozicionáltak.

Vagy ha úgy nézzük, ez lett az A kategóriás modell, ami jelen esetben most nem a felső-, hanem a masszív "mainstream" kategóriát jelenti. A gyártó szerencsére nem erőltette a szélesvásznú kijelzőt, helyette a sokak szerint (és szerintünk is) jobban használható 4:3 képarány mellett döntöttek, így a képátló s 8"-re (egészen pontosan 7,9"-re) hízott. Amikor kivesszük a dobozból, igényes külsőt tapasztalhatunk: a kicsit kopogós, de jó fogású, nem ragadós-fényes, hanem matt fehér, enyhén csúszós műanyag házat körben sorjától mentes, alumíniumhatású szegély dísziti.

A 11 milliméteres vastagság és 410 grammos tömeg révén nem okoz majd problémát a tablet egy kézben fogása sem. Nincs probléma az összeszereléssel és a masszivitással sem, recsegés-ropogás enyhe nyomorgatásra nem jelentkezett, de ha tényleg nagyon keményen bánunk vele (de miért tennénk?), akkor csavarható a kasztni. A minimáldizájnra jellemzően a gombok és az egyes csatlakozók nem kaptak feliratot, de szerintünk minden egyértelmű helyre került, így aki látott már tabletet, annak nem lesz része meglepetésben.

A felső él jobb oldalán a ki- és bekapcsolásra szolgáló gomb kapott helyet, a jobb oldalra a hangerőszabályzó gombja, a microSD aljzat, a mikrofon nyílása és a microHDMI kimenete került. A bal oldal üres, alul pedig a micro USB és a 3,5 mm-es jack hangkimenet került. A dobozba egyébként a töltőn kívül más nem került, így ha a felsoroltakból bármit használni szeretnénk, akkor ahhoz külön kell beszereznünk a kiegészítőket. A doboz kapcsán egyébként hatalmas plusz pont az Acernek, hogy részletesen feltüntették a technikai paramétereket, így nem zsákbamacskát veszünk – már amennyiben ezek az adatok mondanak valakinek bármit is, hiszen a tabeteket nem csak hozzáértők vásárolják, akik fejből vágják az összes SoC és IGP képességét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés