Acer Iconia A1-830 tablet tesztje: Atomot neki!

Hirdetés

Bevezető, külső

Az Acer a tavalyi évben egy egészen komoly kis tabletet villantott a középkategóriában. A kellő teljesítményre képes négymagos ARM SoC, a 4:3 képarányú kijelző, az egyszerűen elegáns megjelenés, no és az árcédula volt az, amivel márkás gyártóként sikerült berobbannia a tabletes köztudatba az Acernek, persze nem a felső, hanem sokkal inkább a megfizethető, de korántsem a kínálat legalját jelentő kategóriában. Úgy tűnik, ez az irányvonal a gyártó számára bejött, az eladások is ezt igazolják. Tulajdonképpen a 2014-ben frissített A1-es modell, az A1-830 jelzésű masina is ezt az utat követi, de most egy mellékösvényen próbál boldogulni – ez jelen esetben az x86-os architektúrát és az Intel platformot jelenti, de természetesen továbbra is Android operációs rendszerrel.

Azt most nem feszegetnénk, hogy milyen érdek (vagyis mennyi arc- vagy tájképes "papírfecni") áll a döntés hátterében, hiszen azt megtettük már korábban, de ez nyilván a legtöbb vásárlót sem érdekli. Nekik csak az számít, hogy az a termék, amiért pénzt adnak, az tudja-e, amire szükségük van. Hogy azt milyen háttérben dolgozó platformon éri el, az már teljesen mindegy. Ezzel persze egy percig sem állítjuk azt, hogy hiba volt az Intel architektúrájára építeni, sőt mint azt később láthatjuk, bizonyos esetekben előnyös lépés volt. De nem rohannánk ennyire előre, hiszen előbb nem árt kézbe venni az újdonságot!

A dobozt kinyitva teljesen eltérő látvány tárul elénk, mint a tavaly tesztelt A1-810 esetében. A kávát feketéről sokkal mutatósabb (bár ez szubjektív) fehérre, a műanyag hátlapot nagyon enyhén érdesített, ezüstszínű alumíniumra cserélték, az illesztést pedig egy leheletnyi krómhatású kerettel zárták le. Összességében a készülék sokkal frissebbnek, modernebbnek hat a változtatásoknak köszönhetően. Amivel annyira nem voltunk kibékülve, az a csavarodással kapcsolatos: bár a készülékház számottevően nem csavarodik, egy kis kattanás a hátlap mögül azért hallatszik. Éppen ezért a csavargatás helyett a rendeltetésszerű használatot javasoljuk a vásárlóknak, és akkor elégedettek lesznek az összeszereléssel is.

Túl sok kezelőszervet nem kapunk most sem: bekapcsológomb, hangerősség szabályozására alkalmas gombok – és ennyiben ki is merül a felhozatal. A készülék alján micro USB, oldalán pedig kívülről egyszerűen hozzáférhető microSD foglalat van, tetején pedig 3,5 milliméteres jack és a beépített mikrofon gombostűfejnyi nyílása található.

Szemfüleseknek vagy a tavalyi A1-gyel rendelkezőknek feltűnhet, hogy igazolatlan hiányzó a micro HDMI kimenet. Sajnos ez a platformváltással elveszett, amiért nagy kár, hiszen ezt is előnyként soroltuk fel korábban. Cserébe idén dupla hangszórót kapunk, aminek valaki örülni fog, ám nem mindenkit vigasztal.

A dobozban egyetlen kiegészítőt találunk a papírokon kívül, ez pedig az USB-s töltő, amihez természetesen micro USB végül kábel is jár. Az 5,35 voltos kimeneti feszültség mellett 2 A áramerősségre képes egység mérete egyébként nem vészes, nem gátolja a hordozhatóságot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények

Hirdetés