Hirdetés

Hordozható, sokoldalú Acer miniprojektor jó képminőséggel

Nálunk járt a LED lámpás, akkumulátorral ellátott, egyedi dizájnú C250i vetítő.

Acer C250i

Bár a nagy nemzetközi technológiai vásárokon azt tapasztaljuk, hogy a projektorok mostanában kevésbé meghatározóak, mint korábban, azért még mindig vannak, akik látnak fantáziát ebben a termékcsaládban. Mindenképpen közéjük tartozik az Acer, hiszen a tajvani vállalat igen komoly méretű flottával rendelkezik, amelyben egyaránt megtalálhatóak üzleti, otthoni felhasználásra szánt és különlegesebb, mobil projektorok is.

Acer C250i
Acer C250i [+]

A cég a 2019-es IFA szakkiállításon rántotta le a leplet a C250i típusjelzésű termékről, mely a mobil projektorok csoportját erősíti. A vállalat által tartott nagyszabású bemutatón kiemelt szerepet szántak e modellnek, amely az előzetes információk alapján nagyon érdekesnek tűnt, ezért kíváncsian vártuk érkezését a hazai piacra, most pedig hozzá is jutottunk egy példányhoz.

Fura dizájn

A hordozható projektorok között akadnak meghökkentő dizájnnal bíró darabok, de az Acer C250i még közülük is kitűnik. Első pillantásra egy kuglóf jutott róla eszünkbe, hiszen tizenkétszög alapú hasáb oldalára szokatlan, görbülő vonalakat álmodtak meg a formatervezők. Formabontó kialakítása nekünk kifejezetten tetszik, mert nem hivalkodó, de ötletes, és látszik rajta, hogy egy modern, innovatív darab.  A projektor átmérője 9,8 centiméter, hossza (magassága) 16,8 centiméter, tömege pedig kb. 800 gramm, így ultramobil masinának azért nem mondanánk, pláne, hogy már vannak okostelefon méretű rokonai is, de azért viszonylag könnyen hordozható, és akár egy kisebb táskába is kényelmesen befér.

[+]

A lencse a frontfelületen kapott helyet egy fókuszállító tárcsa társaságában, vele ellentétes oldalon pedig a hangszórórácsba vágva található egy USB 2.0 port. A tetején helyezték el a kezelőpanelt a Wi-Fi dongle (ami elvileg a csomag része) csatlakozójának társaságában. Az alján található egy-egy HDMI 1.4, USB Type-C, 3,5 mm analóg audiocsatlakozó, valamint egy microSD kártyaolvasó. A termék állítva és fektetve is használható, és ennek megfelelően állvány- és tápcsatlakozóból az oldalán, illetve az alján is elhelyeztek egy-egy darabot. Apró, de fontos figyelmesség! Mint ahogy az is, hogy a dobozában találunk egy szütyőt, amibe belepakolhatjuk.

Acer C250i: A teteje és az alja
Acer C250i: A teteje és az alja

Főbb paraméterek
Acer C250i projektor
Képalkotási technológia DLP
Fényforrás LED
Fényforrás élettartama 20 000 óra (Standard mód), 30 000 óra (ECO mód)
Maximális fényerő 300 ANSI lumen
Maximális felbontás 1920x1080 (Full HD)
Maximális kontrasztarány 5000:1
Vetítési távolság Közepes: 70 cm - 30", 300 cm - 100"
Zajszint Normál mod: 29 dB, Takarékos mód: 25 dB
24p lejátszás Támogatott
Képbeállítások ECO, Fényes, Standard
Hangrendszer 5 watt
Beépített digitális tunerek -
Interfész HDMI 1.4, USB 2.0, USB Type-C, 3,5 mm analóg audio
Extrák Beépített médialejátszó, beépített hangrendszer, távirányító, trapézkorrekció, WiFi, Bluetooth, képernyőtükrözés
Akkumulátor 9000 mAh
Teljesítményfelvétel 101 watt
Méret 98 x 168 mm
Tömeg 797 gramm (mérésünk szerint)
Gyártó honlapja www.acer.hu
Termék honlapja Acer C250i
Garancia 24 hónap
Fogyasztói ár 160 000 forint

Képminőség

A legtöbb ilyen típusú, tehát kompakt és könnyű projektorra jellemző, hogy a mérnökök és a kompromisszumra kényszerülnek a fényerő és a felbontás terén a tervezéskor. Bár ez valamennyire a C250i esetében itt is fennáll, a helyzet azért nem olyan vészes. A vetítő felbontása 1920x1080 képpont (Full HD), ez a részletesség pedig még teljesen elfogadható, bár nyilván a 4K jobb lett volna, de az az áron is nagyon meglátszana. Felbontás-felskálázó technológiával nem látták el a projektort, tehát az alacsonyabb részletességű anyagokat nem képes feljavítani, pedig ezt néhányszor, például a satnya YouTube videóknál értékeltük volna.


[+]

Maximális fényárama 300 ANSI lumen, azaz e paraméter tekintetében nem sikerült forradalmi áttörést elérni, ami nem jó hír. Ez a fényerő ugyanis csak ahhoz elég, hogy nagyon-nagyon besötétített szobában lehessen használni normális képminőség mellett filmezésre vagy játékra. Irodai, üzleti felhasználásnál, azaz ábrák, táblázatok, prezentációk és statisztikák megjelenítéséhez elég lehet egy félhomályos helyiség is, de azt, hogy besüssön a nap, el lehet felejteni, ilyenkor ugyanis már gyakorlatilag semmi sem látszik a képből.

Hirdetés

Teljesen sötétben viszont a kép minősége rendben van. A tökéletes fekete megteremtésére ugyan nincs lehetőség, de amit látunk, az kellően kontrasztos. A tónusok teltek, élénkek, élethűek, így a színpontosságra és színgazdagságra sem lehet panasz. Mindenesetre akinek problémája lenne az árnyalatokkal, még mindig saját ízlése szerint változtathat az egyes komponensek arányán.

[+]

Tapasztalataink szerint még az olyan tartalmaknál is jól teljesít, mint az emberi bőrszín, nem találkoztunk zöldessárga vagy irreálisan pirospozsgás arcokkal. Enyhe zajosodásba néha bele lehet futni, főként az alacsony bitrátájú SD anyagoknál, de ezzel együtt kell élni. A mozgásmegjelenítés gyakorlatilag hibátlan, semmiféle akadozást, döcögést, egyéb anomáliát nem tapasztaltunk. Három előre programozott képprofil közül lehet kiválasztani a legszimpatikusabbat, melyek már nevükkel is jelzik (ECO, Fényes, Standard), hogy nagyjából mire is számíthatunk tőlük. Ezek egyébként képvilágukban markánsan eltérnek egymástól, így jó eséllyel mindenki talál köztük olyat, amelyik elnyeri tetszését.

A DLP technológiára épülő projektoroknál még mindig lehet találkozni a szivárvány effektussal (pillanatokra felvillanó elszíneződés), de ilyesmi itt nem jelentkezett. A szúnyogháló jelenség, tehát a pixeleket határoló rács átlagos hétköznapi használat mellett nem tűnik fel, ezek a vonalak csak akkor vehetőek észre, ha nagyon közel megyünk a vászonhoz. Az Acer C250i, mint a legtöbb ilyen mobil projektor, a közepes vetítési távolságú modellek közé tartozik: 70 centiméterről 30"-es kép létrehozására képes, 100 hüvelykhez pedig nagyjából 3 méterre van szüksége. Amennyiben torzulna a kép, akkor ez a Keystone funkció, azaz a trapéztorzítás-korrekció segítségével orvosolható.

Használat közben

Kezelés, akkumulátor

A grafikus kezelőfelület egyszerű, letisztult, magyar nyelven is kommunikál, így a navigálás a menüpontok között és az egyes funkciók meglelése senkinek nem okozhat problémát. Maga a használat viszont ennek ellenére nem hibátlan, a rendszer ugyanis egyszerűen lassú. Sokszor előfordult, hogy kínos másodperceket kellett várni egy-egy gomb megnyomása után, volt, hogy már azt hittük, hogy bekrepált a távirányító, mire nagy kegyesen hajlandó volt továbblépni. Emellett az is előfordult, hogy megszakadt a vezeték nélküli kapcsolat a csatlakoztatott telefonnal, és ezt a mobil más eszközzel (például tévékkel) sohasem produkálta még.

[+]

A távvezérlő egy totál szimpla darab, amelyhez hasonlót ezerszer láttunk már. Kicsi, néhány gomb van rajta, amelyek segítségével a fő szolgáltatások közvetlenül elérhetőek. Fogása kényelmes, viszont a háttérvilágítás hiányzik, ami sötétben azért jól jött volna, hiszen egy projektort azért jellemzően elsötétítés mellett használnak. Távirányító hiányában a vetítőn elhelyezett gombok segítségével is navigálhatunk, de ez azért annyira nem kényelmes megoldás.


[+]

A C250i rendelkezik beépített, 9000 mAh kapacitású akkumulátorral, amely normál módban egy óra működésre elegendő energia eltárolására képes. Ettől nem dobtuk hanyatt magunkat, és bár ECO üzemmódban az üzemidő kitolható öt órára, ilyenkor a fényerő olyan alacsony, hogy úgy gyakorlatilag használhatatlan. A masina a csatlakoztatott eszközök töltésére is képes, és így akár mobil akkupakként is bevethető. Aktív hűtőrendszere miatt működés közben van hangja, zajszintje normál módban 29 dB, ami nagyjából a halk suttogás szintjének felel meg, amivel tökéletes csendről szó sincs, ami kicsit zavarhatja az elmélyedt filmezést, de azért viszonylag hamar meg lehet szokni. A vetítő LED fényforrást használ, aminek élettartama Standard módban 20 000, ECO módban 30 000 óra.

Hangrendszer, forgatás

Ma már egyre gyakoribb, hogy egy projektort ellátnak integrált hangrendszerrel, és az Acer C250i is közéjük tartozik. Egészen konkrétan egy darab 5 wattos hangszóróval rendelkezik, ami azért eléggé behatárolja a képességeit. A hangerővel nincs gond, otthon vagy irodában ez a teljesítmény bőven elég. A sztereóról értelemszerűen le kell mondani, és a tisztasággal, pontossággal és az arányokkal is akadnak kisebb problémák. A basszusok gyakorlatilag hallhatatlanok, dinamikáról nem nagyon beszélhetünk, a megszólalás vékony, steril. Játékra, filmezésre és háttérzene hallgatásra így is elég lehet, de a dedikált külső hangeszközökkel nem veheti fel a versenyt.


[+]

Korábban volt róla szó, hogy a modell használható állítva és fektetve is, nagyjából úgy, mint egy okostelefon, tehát az első esetben 9:16, a másodikban pedig 16:9 lesz a képarány. Ebből következőn ez utóbbi módszert akkor kell használni, ha valamilyen filmet néznénk, függőlegesen pedig akkor, ha valamilyen olyan appot futtatunk a mobilon, amit állított módhoz optimalizáltak (pl. Instagram, egyes játékok stb.). A kép elforgatható 180 fokkal, azaz a plafonra fellógatva is használható.

Források, médialejátszó, értékelés

Az Acer C250i-re többféleképpen is eljuttathatóak a tartalmak. A legegyszerűbb megoldás, ha a HDMI porton keresztül rádugunk egy külső médialejátszót, játékkonzolt vagy számítógépet. Emellett a WiFi használatával vezeték nélküli úton is átlőhető rá a kép és a hang Android vagy iOS alapú okostelefonokról, illetve Windows vagy Mac operációs rendszert használó számítógépekről. Ehhez mindössze egy pár perces párosítási procedúrára van szükség, és tapasztalataink szerint ezt követően már rendben működött a dolog. A késleltetés minimális, a kapcsolat pedig végig stabil maradt. A modell egyébként mobil hangsugárzóként is bevethető, hiszen a kompatibilis eszközökről Bluetooth kapcsolaton keresztül eljuttathatóak rá vezeték nélkül az audioállományok.

[+]

A projektor rendelkezik gyárilag telepített médialejátszó szoftverrel, és elég csak beledugni az USB-n keresztül merevlemezt, pendrive-ot vagy egy microSD kártyát, ezt követően azonnal megjeleníthetőek az ezeken található képek és videók, valamint megszólaltathatóak a zeneszámok. Ez utóbbiaknál az MP3 mellett a WMA és a FLAC formátumok jöhetnek szóba, képeknél pedig a csak a JPG-vel számolhatunk, és az EXIF adatokról is le kell mondani, viszont diavetítés elindítására van mód.

[+]

Videós tesztcsomagunk átpörgetése során azt tapasztaltuk, hogy az alkalmazás küzd formátumtámogatási hiányosságokkal. A DivX, M2TS, 10 bit MKV, 4K és Killa_sample fájlokkal nem boldogult, a TS pedig iszonyatosan akadozott. A feliratok megjelenítésére névlegesen képes, de a kódolást nem lehet átállítani, emiatt az ékezetes betűk helyett krikszkrakszok jelennek meg, és a karakterek mérete, pozíciója és színe sem módosítható. Ez ma már kevés.

Vélemény

A múltban már voltak kellemetlen tapasztalataink a mobil projektorokkal kapcsolatban, úgyhogy túlzottan vérmes reményeink nem voltak az Acer C250i-vel kapcsolatban sem, de mindent mérlegre téve végül összességében inkább pozitív lett a vélményünk. Mondjuk a kezelésétől nem voltunk elájulva, hiszen az ugyan remek, hogy a grafikus kezelőfelület tud magyarul, és a menürendszer felépítése logikus, de a lassúsága néha egyszerűen agyrobbantó.


[+]

Az mindenképp öröm, hogy számos különféle forrásból képes tartalmakat fogadni, és hogy a vezeték nélküli adatátvitel is flottul működik, viszont kár, hogy a médialejátszó alkalmazás sok sebből vérzik, a formátumtámogatás és a feliratkezelés is problémás. Az pozitívum, hogy van beépített hangrendszer, még akkor is, ha azért a hangzás meglehetősen távol van a tökéletestől.

A kép minősége viszont meglepően jó. A Full HD felbontás ebben a kategóriában egyértelműen jónak számít, a színek szépek, természetesek, a kontrasztosságra nem lehet panasz, a mozgásmegjelenítés is rendben van, és még durva hibákat sem tapasztaltunk. A fényerő lehetne valamivel nagyobb, hiszen csak igen jól besötétített helyiségben használható ki a benne rejlő erő, de még így is jobban teljesít, mint a vetélytársainak többsége. 160 000 forintos árával egyértelműen a drágább mobil projektorok közé tartozik, de tudása is jobb az átlagosnál.


Acer C250i projektor

elefant

Az Acer C250i projektort az Acer magyarországi kirendeltsége bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés