Hirdetés

Hordozható, sokoldalú Acer miniprojektor jó képminőséggel

Nálunk járt a LED lámpás, akkumulátorral ellátott, egyedi dizájnú C250i vetítő.

Hirdetés

Képminőség

A legtöbb ilyen típusú, tehát kompakt és könnyű projektorra jellemző, hogy a mérnökök és a kompromisszumra kényszerülnek a fényerő és a felbontás terén a tervezéskor. Bár ez valamennyire a C250i esetében itt is fennáll, a helyzet azért nem olyan vészes. A vetítő felbontása 1920x1080 képpont (Full HD), ez a részletesség pedig még teljesen elfogadható, bár nyilván a 4K jobb lett volna, de az az áron is nagyon meglátszana. Felbontás-felskálázó technológiával nem látták el a projektort, tehát az alacsonyabb részletességű anyagokat nem képes feljavítani, pedig ezt néhányszor, például a satnya YouTube videóknál értékeltük volna.


[+]

Maximális fényárama 300 ANSI lumen, azaz e paraméter tekintetében nem sikerült forradalmi áttörést elérni, ami nem jó hír. Ez a fényerő ugyanis csak ahhoz elég, hogy nagyon-nagyon besötétített szobában lehessen használni normális képminőség mellett filmezésre vagy játékra. Irodai, üzleti felhasználásnál, azaz ábrák, táblázatok, prezentációk és statisztikák megjelenítéséhez elég lehet egy félhomályos helyiség is, de azt, hogy besüssön a nap, el lehet felejteni, ilyenkor ugyanis már gyakorlatilag semmi sem látszik a képből.

Teljesen sötétben viszont a kép minősége rendben van. A tökéletes fekete megteremtésére ugyan nincs lehetőség, de amit látunk, az kellően kontrasztos. A tónusok teltek, élénkek, élethűek, így a színpontosságra és színgazdagságra sem lehet panasz. Mindenesetre akinek problémája lenne az árnyalatokkal, még mindig saját ízlése szerint változtathat az egyes komponensek arányán.

[+]

Tapasztalataink szerint még az olyan tartalmaknál is jól teljesít, mint az emberi bőrszín, nem találkoztunk zöldessárga vagy irreálisan pirospozsgás arcokkal. Enyhe zajosodásba néha bele lehet futni, főként az alacsony bitrátájú SD anyagoknál, de ezzel együtt kell élni. A mozgásmegjelenítés gyakorlatilag hibátlan, semmiféle akadozást, döcögést, egyéb anomáliát nem tapasztaltunk. Három előre programozott képprofil közül lehet kiválasztani a legszimpatikusabbat, melyek már nevükkel is jelzik (ECO, Fényes, Standard), hogy nagyjából mire is számíthatunk tőlük. Ezek egyébként képvilágukban markánsan eltérnek egymástól, így jó eséllyel mindenki talál köztük olyat, amelyik elnyeri tetszését.

A DLP technológiára épülő projektoroknál még mindig lehet találkozni a szivárvány effektussal (pillanatokra felvillanó elszíneződés), de ilyesmi itt nem jelentkezett. A szúnyogháló jelenség, tehát a pixeleket határoló rács átlagos hétköznapi használat mellett nem tűnik fel, ezek a vonalak csak akkor vehetőek észre, ha nagyon közel megyünk a vászonhoz. Az Acer C250i, mint a legtöbb ilyen mobil projektor, a közepes vetítési távolságú modellek közé tartozik: 70 centiméterről 30"-es kép létrehozására képes, 100 hüvelykhez pedig nagyjából 3 méterre van szüksége. Amennyiben torzulna a kép, akkor ez a Keystone funkció, azaz a trapéztorzítás-korrekció segítségével orvosolható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés