Acer Aspire S5, Ultrabook motorral

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: | 2012-09-18 13:05

Bemutatjuk a különleges, motoros csatlakozópanelje révén csupán 15 milliméter vastag laptopot.

Megjelenés

Az utóbbi időben az Ultrabook-kategória lett a notebookgyártók egyik erőfitogtató szekciója. Adott benne egy minden tekintetben nagyon-nagyon erős etalon, a MacBook Air, ami ugyan a hivatalos definíció szerint nem is Ultrabook, de híven megtestesíti a könnyű, vékony és gyors, trendi notebook fogalmát, így mindenki az ő babérjaira áhítozik. Ezúttal Acer konkurensét, az Aspire S5-öt mutatjuk be, mely nem egy olyan különlegességet tud, amit eddig Ultrabookon még nemigen láttunk. Először is meglehetősen vékony, mert mindössze 15 milliméter vastag.

Ezt a már-már hihetetlen vékonyságot csatlakozói behúzásával éri el, és itt nem ám kézi kihajtásra kell gondolni, mint az Apple-nél vagy más konkurenseknél, hanem a teljes farrészt egy kis szervómotor emeli meg a billentyűzettől jobbra elhelyezett gomb megnyomásának hatására. Lehet, hogy a gyakorlatiasabbak most csóválják a fejüket, hogy minek ez a potenciálisan elromló megoldás, de sokkal jobb kérdés, hogy ha egyszer abszolút csúcsról van szó, és meg lehet csinálni, akkor miért ne? Az Acer hazai képviselete biztosított minket, hogy a gép nem fog rácsukódni a bedugott alkatrészekre, és túlterhelés elleni védelme is van, tehát a gép súlyánál nagyobb ellenállást érezve nem fog kinyílni, ráadásul három év garancia vonatkozik rá.

Tehát az Aspire S5 tényleg látványosan vékony, ráadásul fémfedele kellően masszívnak bizonyult, nem horpad túlságosan, érezni lehet rajta, hogy nincs végletekig elvékonyítva a fém, maradt benne anyag rendesen. Az alsó rész is fémből készült, bár nem kapott olyan szép szálcsiszolt felületet, mint a felső rész. Oldalt lényegében semmilyen csatlakozót nem találtunk az Aspire S5-ön, csak jobbra a fülhallgató-kimenetet, balra pedig a pici bekapcsolót és a kártyaolvasót.

A kijelző kellemesen járó, de az üdvösnél egy kicsivel nagyobb holtjátékot biztosító zsanéron fordult. Kár, hogy a 13,3 hüvelykes képernyő felülete fényes, és felbontása csak 1366x768 pixel. Ma az abszolút csúcs Ultrabookok már sokkal nagyobb felbontású panelekkel villognak, ráadásul többnyire nem is az S5-höz hasonló TN+film panelessel, hanem IPS-sel. Ahogy kívül, úgy belül is teljesen fekete és fém a csúcs Aspire Ultrabook. Billentyűzetének laposságát és minimális nyomáskomfortját megbocsátanánk, de alapjának túl nagy mértékű horpadása már keményebb dió, ezt illene a jövőben orvosolni. Ja, és a prémium kategóriában a világítás se hiányozzon ám!

Korrektül sikerült megoldani a hatalmas, gomb nélküli touchpadet, szinte az egész érintőfelület bal gombként működik, csak jobb alsó sarkát lenyomva érzékeli a másik gombnak. Kapcsolásához éppen elég erőre van szükség, a kurzor nem ugrik el, amikor klikkeltünk. Annak ellenére, hogy az oldalsó élek aljára tették a két hangszórónyílást, az Aspire S5 meglehetősen jól, az általunk eddig kipróbált Ultrabookok között tán a legjobban szól. Maximális hangereje egészen magas, bár ott már torzít, annak viszont örültünk, hogy a vékony házból némi basszus is előjött.

Működés

Idehaza egy konfigurációval láttuk az Acer Aspire S5-öt, tesztgépünkben is ez dolgozott. Processzora harmadik generációs Core i5-3317U, melyet korábban már kipróbáltunk. Órajelét az alap 1,70 GHz-ről egészen 2,60 GHz-ig fel tudja pörgetni, így nagyok korrekt teljesítményre képes. Mellé 2 x 2 GB memóriát tettek, ami azért jobb az 1 x 4 GB-nál, mert így a fedélzeti Intel HD Graphics 4000 az egycsatornás, 64 bites helyett kétcsatornás, 128 bites memóriavezérlővel dolgozhat, ami drámai hatással van a sebességére. A Core i5-3317U és a HD Graphics 4000 teljesítményét is elemeztük már korábban, erre most nem térünk ki újra.

Termék megnevezése Acer Aspire S5-391
Processzor Intel Core i5-3317U, 1,70-2,60 GHz
Lapkakészlet Intel HM77
Memória 2 x 2 GB DDR3-1333
Kijelző 13,3"-os, 1366x768 pixeles TN+film panel LED háttérvilágítással
Grafika Intel HD Graphics 4000 – integrált
Hang nyolccsatornás Realtek ALC269
Merevlemez 2 x 64 GB mSATA SSD RAID
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció Atheros IEEE 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
Interfész - 2 db USB 3.0,
- Thunderbolt,
- HDMI monitorkimenet,
- audiokimenetek
Extrák webkamera, kártyaolvasó
Akkumulátor 3 cellás – 35 Wh
Méret 323 x 218 x 11/15 mm
Tömeg 1,30 kg
Operációs rendszer Windows 7 Home Premium
Gyártó honlapja www.acer.hu
Fogyasztói ár 365 294
Garancia 3 év

Az Aspire S5 Ultrabookban még nem látott különlegesség a RAID 0 tömbbe rendezett SSD háttértár. A két 64 GB-os mSATA tár együtt iszonyatos sebességre képes, ritkán látni ilyen gyors olvasást biztosító rendszert, és éppen ez a paraméter a legfontosabb egy operációs rendszert futtató tárnál. Csatlakozók terén nemcsak a motoros faremelést kínálja az Aspire S5, tud még egy trükköt: két USB 3.0 és HDMI csatlakozója mellé egy Thunderbolt aljzatot szereltek rá. Az Intel különlegesen gyors átviteli kapuja még pályafutása elején tart, kíváncsian várjuk, mi teljesül majd a hangzatos ígéretekből.

Korábban már említettük, hogy az Acer csúcs Ultrabookjának kicsit szerényebb a kijelzője, mint amit a felsőkategóriában elvárnánk. A fényes, 1366x768 pixel felbontású képernyőn átlagos 194 cd/m²-es maximális fényerőt kaptunk, ami a szép alacsony, 0,4 cd/m²-es minimummal magas, közel 500:1 kontrasztarányt ad, de még ez is kevésnek bizonyult a szabadtéri használathoz. Némi kalibrálással egészen pontosra sikerült beállítani a képernyő színeit, a hozzá tartozó profil innen tölthető le, a maximálisnál eggyel alacsonyabb fényerőn adja a legpontosabb árnyalatokat.

Annak köszönhetően, hogy leeresztett és megemelt fenékkel is egészen nagy, hátulra kivezetett szellőzőnyílása van az Aspire S5-nek, a nyugalomban szinte nem is fogyasztó Intel platform alig melegítette fel. Tesztlaborunkban 24 °C-os szobahőmérsékleten csupán 30 °C körüli értékeket mértünk a fenéklemezen, billentyűzete ennél hűvösebb maradt, miközben a hűtés szinte hangtalanul tette a dolgát.

Félórányi terheléssel azért zajongásra bírtuk, de a hátul távozó 35 dB-es ricsajból csak elviselhető, 30 dB jutott előre a felhasználó fülébe, és még jobb, hogy nem Ultrabookokra jellemző sivítást, hanem kellemesebb, mélyebb hangszínt kaptunk. A gép billentyűzete ekkor alig melegedett 30 °C fölé, ami nagyszerű eredmény ilyen vékony laptopnál, aminek persze ára is volt, mert a fenéklemezen 45 °C fölötti értéket is mértünk, ez ölben véve igencsak kellemetlen hőhatást kelt.

Hogy varázslatosan alacsonyan, 1,30 kilogrammon tartsák az Aspire S5 súlyát, meglehetősen kicsi, mindössze 35 wattórás, háromcellás akkumulátort építettek bele – lassan a tabletek is kapnak ekkorát. Az Intel takarékos platformja, élén a 17 watt TDP értékű Core i5-3317UM processzorral viszont megmentette a helyzetet. Nyugalomban, minimális terhelés mellett több mint hatórás, videózás közben több mint három és fél órás üzemidőt mértünk, és teljes terheléssel is elment majdnem másfél órát a vékony notebook. Jó hír, hogy a pici akkumulátor hamar feltölt, a 80%-os szintet kevesebb mint egy óra alatt elérte.

Értékelés

Az Acer az Aspire S5-tel bebizonyította, hogy tud egyedit alkotni az Ultrabookok felsőkategóriájában. Kiállította a jelenlegi legvékonyabb és legkönnyebb modellt, mely nem szenved a hasonlóan filigrán konkurensek hibáitól, nem sivít a hűtése, nem forrósodik a billentyűzete, igaz, a klaviatúra alapja meglehetősen rugózik. A gépházat jól összerakták, fedelével, háza többi részével, illesztéseivel és általános minőségérzetével meg voltunk elégedve. Különlegessé elsősorban a motoros farmegemelés teszi az Aspire S5-öt, mely egyesek szerint fölösleges lehet, de jól azonosítja a gépet, olyat mutat, amit mások nem: egy igazi villantós tulajdonság.

Szintén egyedi technikai megoldás az SSD-k RAID-be fogása, ilyet sem csinált még senki Ultrabookon, és Thunderbolt csatlakozót is ritkán látni a vékony gépen. Kár, hogy a kijelzőt és a billentyűzetet nem emelték arra a szintre, amit a laptop többi eleme képvisel, talán azért, hogy legyen mit fejleszteni az utódon. Egy komoly IPS panellel és jobb, világító billentyűzettel ütne igazán nagyot az Acer Aspire S5, de nekünk így is nagyon tetszett. Világos, hogy egy prémium Ultrabook nem olcsó mulatság, tesztgépünk három év garanciával nagyjából 360 000 forintba kerül, így nem drágább konkurenseinél, de nem is a magyar átlagember pénztárcájához szabták.


Acer Aspire S5 Ultrabook

rudi

Az Acer Aspire S5 Ultrabookot az Acer hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.