Hirdetés

Acer Aspire S5, Ultrabook motorral

Hirdetés

Megjelenés

Az utóbbi időben az Ultrabook-kategória lett a notebookgyártók egyik erőfitogtató szekciója. Adott benne egy minden tekintetben nagyon-nagyon erős etalon, a MacBook Air, ami ugyan a hivatalos definíció szerint nem is Ultrabook, de híven megtestesíti a könnyű, vékony és gyors, trendi notebook fogalmát, így mindenki az ő babérjaira áhítozik. Ezúttal Acer konkurensét, az Aspire S5-öt mutatjuk be, mely nem egy olyan különlegességet tud, amit eddig Ultrabookon még nemigen láttunk. Először is meglehetősen vékony, mert mindössze 15 milliméter vastag.

Ezt a már-már hihetetlen vékonyságot csatlakozói behúzásával éri el, és itt nem ám kézi kihajtásra kell gondolni, mint az Apple-nél vagy más konkurenseknél, hanem a teljes farrészt egy kis szervómotor emeli meg a billentyűzettől jobbra elhelyezett gomb megnyomásának hatására. Lehet, hogy a gyakorlatiasabbak most csóválják a fejüket, hogy minek ez a potenciálisan elromló megoldás, de sokkal jobb kérdés, hogy ha egyszer abszolút csúcsról van szó, és meg lehet csinálni, akkor miért ne? Az Acer hazai képviselete biztosított minket, hogy a gép nem fog rácsukódni a bedugott alkatrészekre, és túlterhelés elleni védelme is van, tehát a gép súlyánál nagyobb ellenállást érezve nem fog kinyílni, ráadásul három év garancia vonatkozik rá.

Tehát az Aspire S5 tényleg látványosan vékony, ráadásul fémfedele kellően masszívnak bizonyult, nem horpad túlságosan, érezni lehet rajta, hogy nincs végletekig elvékonyítva a fém, maradt benne anyag rendesen. Az alsó rész is fémből készült, bár nem kapott olyan szép szálcsiszolt felületet, mint a felső rész. Oldalt lényegében semmilyen csatlakozót nem találtunk az Aspire S5-ön, csak jobbra a fülhallgató-kimenetet, balra pedig a pici bekapcsolót és a kártyaolvasót.

A kijelző kellemesen járó, de az üdvösnél egy kicsivel nagyobb holtjátékot biztosító zsanéron fordult. Kár, hogy a 13,3 hüvelykes képernyő felülete fényes, és felbontása csak 1366x768 pixel. Ma az abszolút csúcs Ultrabookok már sokkal nagyobb felbontású panelekkel villognak, ráadásul többnyire nem is az S5-höz hasonló TN+film panelessel, hanem IPS-sel. Ahogy kívül, úgy belül is teljesen fekete és fém a csúcs Aspire Ultrabook. Billentyűzetének laposságát és minimális nyomáskomfortját megbocsátanánk, de alapjának túl nagy mértékű horpadása már keményebb dió, ezt illene a jövőben orvosolni. Ja, és a prémium kategóriában a világítás se hiányozzon ám!

Korrektül sikerült megoldani a hatalmas, gomb nélküli touchpadet, szinte az egész érintőfelület bal gombként működik, csak jobb alsó sarkát lenyomva érzékeli a másik gombnak. Kapcsolásához éppen elég erőre van szükség, a kurzor nem ugrik el, amikor klikkeltünk. Annak ellenére, hogy az oldalsó élek aljára tették a két hangszórónyílást, az Aspire S5 meglehetősen jól, az általunk eddig kipróbált Ultrabookok között tán a legjobban szól. Maximális hangereje egészen magas, bár ott már torzít, annak viszont örültünk, hogy a vékony házból némi basszus is előjött.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

  • PH!TV – Acer M5, az izmos lapos

    Az Acer egy igen érdekes gépe érkezett a PH!TV-be, melynek vékony géptestébe egy izmos processzort és egy igen korrekt grafikus kártyát zárt a gyártó.

Előzmények

Hirdetés