Hirdetés

Acer Aspire S3 – Ultrabook, másképp

Hirdetés

Technikai részletek

Arról már szóltunk, hogy a 13,3"-es méretű, TN+film panelt alkalmazó kijelző felülete fényes, viszont a különböző betekintési szögekről szerzett tapasztalatokról eddig nem beszéltünk. Az alábbi kép mindent eltárul a kijelző képességeiről, de erre csak az reagálhatjuk, amit mindig is szoktunk: "a TN panel már csak ilyen, de egy notebooknál kevésbé fontos a 178 fokos betekintési szög". Sokat javít viszont a helyzeten a majdnem teljesen kinyitható fedél.

A kijelző betekintési szögei
A kijelző betekintési szögei

Hiába a takarékos processzor, sokszor láttunk már olyat, hogy ennek ellenére a vékony házba szerelt hűtés nem képes megbirkózni a termelt hőmennyiséggel, ezért a ház alja vagy a csuklótámasz forrósodik át elviselhetetlen mértékben, vagy éppen a turbó nem tudja kifutni magát emiatt. A Core i5 és Acer S3 páros esetében nem kell ettől tartanunk. Alapjáraton nagyon csendben működik, noha egy-egy izmosabb Flash animáció megdolgoztatja processzort, ezzel egyidejűleg a hűtést is be-bekapcsolja.

A bukolat hőmérséklete terhelés nélkül
A bukolat hőmérséklete terhelés nélkül

A burkolat különböző pontjain mérve alapjáraton javarészt 30 °C alatti hőfokokat mértünk (tehát nem fogja a szőrt leégetni a lábunkról használat közben), kivéve egyetlen területet, a processzor és a szellőzőnyílás környékét; itt 32 °C-ig melegedett a burkolat, de még ez sem elviselhetetlen.

A bukolat hőmérséklete terhelés alatt
A bukolat hőmérséklete terhelés alatt

Szerencsére nem sokat romlott a helyzet 45 percnyi teljes terhelésen való járatás után sem. Szignifikáns emelkedést szintén a processzor és környéke mutat, felül 7, alul pedig 8 °C-ot emelkedett a hőmérséklet, más területeken pedig csupán 1-4 °C-os különbségeket mértünk.

Az egyes részegységek hőfokát is megmértük alapjáraton és terhelésen egyaránt. A processzor 43-44 °C-on stabilizálódott alapjáraton, míg a Hitachi márkájú merevlemez 31 °C-ot mutatott. A 45 perces járatás végén a processzormagok 71 °C-ig melegedtek, a merevlemez pedig csupán 4 °C-ot emelkedett, azaz 35 °C-os lett.

A forró levegő hátul távozik a rácsozott részen
A forró levegő hátul távozik a rácsozott részen

Maximális terhelés alá vonva a processzort a ventilátor hamar elérte a maximális fordulatszámát. Zajkibocsátást mérő eszközünk mutatója a szokásos mérési procedúrát követve 28 dB-es hangerő környékén állapodott meg megfűszerezve egy kis süvítéssel, de kifejezetten szokatlan, más notebookhűtésektől eltérő hangszínt nem tudunk megemlíteni, ami mindenképpen pozitívum. A mért érték egyébként sem rossz, a gyakorlatban halkabb, mint amire az Air papíron képes, valamint az általunk próbált másik Ultrabooknál is jobb értéket kaptunk. A korrektség végett megemlítendő, hogy utóbbiban egy kétmagos Core i7 processzor dolgozott.

Az Acer S3-ban egy darab beépített, háromcellás, 36 Wh-s akkumulátor van, ami majdnem percre pontosan hozza a meghirdetett 7 órás üzemidőt – egészen pontosan 6,9 órára képes, ha mindent minimumra veszünk. Persze ez nem annyira életszerű, mint például a filmnézés, amire 3 óra és 38 perc áll a rendelkezésünkre teljesen feltöltött teleppel. Az igazság valahol e kettő között, 5 - 5 és fél óra környékén van, ha internetezünk és szöveget szerkesztünk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés