Hirdetés

A valódi VGA-s középkategória

GeForce-ok

Rövidesen itt a karácsony, mindenki összekuporgatta a kis pénzét grafikus kártyára, bemutatkozott a GeForce 8800 GT és a Radeon HD 3800-asok, mégis a többség bosszús, és főleg nem költekezik. Papíron hiába nagyszerű az új jövevények ár/érték mutatója, ha egyszer alig kapni őket, ahol meg kapni, ott lényegesen drágábbak, mint amire számítottunk. Nyilván túl kicsi a kínálat és nagy a kereslet, ezért lehet egy kis extra profitot vinni az üzletbe.

Hirdetés

Mondhatni, szerencsés helyzetben van, aki csak 25–30 000 forintot tud videokártyára szánni. Bőséggel válogathat a különböző GeForce-ok és Radeonok között. Ma négy konkrét modellt nézünk meg közelebbről, két 8600-as GeForce-ot, egy HD 2600-as és egy X1950-es Radeont.

Vetélytársához képest néhány hónapos előnnyel érkezett a GeForce 8 középkategóriás vonulata, tetején a szemérmetlenül drága, vagy inkább árához és a felsőkategóriás modellekhez képest túlzottan lassú 8600 GTS-sel. Az első pillanatoktól fogva jobb választásnak látszott az alig lassabb, de olcsóbb és fizikailag is kisebb GeForce 8600 GT. Már a kezdetekkor rengeteg gyárilag túlhajtott modell jelentkezett, szerencsére elég sokra módosított hűtés is került a gyér gyári megoldás helyére. Ilyen volt például az MSI GeForce 8600 GT OC, melynek egyik variánsa landolt tesztlaborunkban. Dobozában, a kártya mellett nem sok érdekességet találtunk, csak néhány videós vezetéket, átalakítót, telepítőlemezt és használati útmutatót.

A gyártóra jellemző piros nyomtatott áramkör nem teljesen az NVIDIA referenciája szerint készült. Fő érdekessége, hogy hiányzik róla a PCI Express tápcsatlakozó, tehát legfeljebb 75 wattot tud majd felvenni az alaplap felől. Egészen nagy a kártyára erősített hűtő. Méretes lapátkereke sokkal hatékonyabban és nem utolsósorban halkabban teszi a dolgát, mint a gyári megoldás.

Mai tesztünkbe 256 MB GDDR3 memóriás megoldásokat válogattunk. Szerintünk ez az a memóriamennyiség, ami bőven elegendő az árkategóriában fellelhető GPU-khoz. Az NVIDIA G84-e és az AMD RV630-a nem elég erőteljes azokhoz a magas felbontásokhoz, ahol már szükség lenne 512 MB memóriára. A mennyiségnél sokkal fontosabb a sebesség. Az MSI túlhajtott 8600 GT-jén 1,4 ns-os Samsungmodulok vannak, melyek elvi csúcssebessége 715 MHz (effektíve 1430 MHz). Gyári órajelük ezzel szemben nem kevesebb mint 800 MHz! Érdekesen alakultak a GPU ütemei is. A 8600 GT-k referencia-órajele 540/1190 MHz (a számolóegységek magasabb frekvencián dolgoznak), ezzel szemben az MSI 580/1508 MHz-et állított be, tehát teljesen más a fő és a számolóegységek üteme közötti viszony.

Mai második GeForce-unk a Galaxy színeit viseli. Jellemző a gyártóra, hogy az OC, Turbo és egyéb jelzők helyett inkább a gyári végződéseket szereti módosítani. Saját GeForce 8600 GT OC-jét ezért nemes egyszerűséggel GeForce 8600 GE-nek nevezte el, amivel talán megkeveri majd kicsit a vásárlókat. Dobozában csak a szokásos minimumot találtuk: pár kábelt, telepítőlemezt, papíranyagot.

Ez a kártya már közelebb van a referenciához, a hátsó hattűs tápcsatlakozó sem hiányzik róla. Egyik DVI csatlakozóját viszont analógra cserélték, talán ezért sem volt DVI/D-Sub átalakító a csomagban. Szerencsére a referenciahűtőt itt is méretes, egyedi megoldás váltotta fel. A Galaxy verziója hasonlít az MSI-ére, de ventilátora még egy fokkal nagyobb, és sajnos jóval hangosabb is.

Memóriamodulok területén jobban áll a Galaxy. A 8600 GE-n telivér, 1 ns-os Samsung chipek sorjáznak, melyek referencia-órajele 1000 MHz (effektíve 2000 MHz), és ennyin is hajtja őket a gyártó. Alaposan, egészen 600 MHz-re emelték a GPU alapórajelét, amihez viszont a szokásos 2,2-es szorzó, így 1320 MHz-es streamprocesszor-frekvencia tartozik. Az MSI 8600 GT OC 2,6-os szorzóval 580 MHz-es alapból 1508 MHz-t hoz ki, tehát nagyobb a számolási teljesítménye, de memóriában rövidebb, mint a Galaxy 8600 GE.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés