2019. február 19., kedd

A PH! útmutatója egérvásárláshoz

Írásunkban megpróbálunk segíteni abban, hogy senki se nyúljon legközelebb mellé a boltban vagy az interneten vásárolva.

A szempontok, hogy milyen egér is kell

Miután az "örökmegfigyelések" kőtáblába vésettek, elsőként lássuk a nagy kérdést: mire akarjuk használni az egeret? Netezéshez, irodázni, laptop mellé hurcolászni, grafikus munkához, netán játszani? Mert nagyon nem mindegy – bár az igaz, hogy ami játékra tökéletes, az nagy valószínűséggel bármi másra is az lesz, ha nem a hordozhatóság a fő szempont.

Böngészéshez mondhatni szinte bármi megteszi, ami mozgatja a kurzort. Persze az igényesebb felhasználók már itt sem adják alább egy korrekt szenzorral szerelt patkánynál (ami teljesen érthető, és abszolút támogatjuk az elgondolást), de ebben az esetben igazából csak a kényelem számít, ami viszont a lehető legszubjektívebb jellemző. Ezt később nem írjuk már le (hiszen magától értetődőnek vesszük), de a vásárlás előtt, ha tudjuk, mindenképpen tapogassuk meg a kiszemelt példányt. Kényelmes-e? Nem túl nehéz? Nem túl könnyű? Milyen az anyagminőség? Milyen érzés kattintani? Milyen a görgő? Elég a gombok a száma, vagy kell még?

Hirdetés

Az irodába szánt sajtfaló esetében túl sok különbség nincs az előzőekben taglaltakhoz képest. Annyival azért talán kiegészítenénk, hogy itt még inkább hasznos lehet a szabadon futó görgő, ha nagy táblázatokkal vagy kisregény hosszúságú szöveges dokumentumokkal dolgozunk. Néhány extra, makrózható gomb is jól jöhet, ha az általunk használt szoftver egyes funkcióit szeretnénk az egérhez rendelni.

Szörfözéshez, office-hoz a vezeték nélküli rágcsálók mellett elgondolkodhatunk a trackball, azaz hanyattegér beszerzésén is – főleg, ha nagyon kevés hely áll a rendelkezésünkre számítógépünk körül. Ezek nyilván megszokást igényelnek, de könnyen lehet, hogy a kezdeti nehézségek után megkedveljük a fakultatív kontrollert.

Mikor noteszgéphez vennénk valamit, hogy megszabaduljunk a touch pad kényelmetlen és kifejezetten pontatlan használatától, a hordozhatóságon van inkább a hangsúly, szóval elsősorban a vezetékmentes kütyük között kell szétnézni. Ebben a szegmensben szenzor/reakcióidő terén ne várjunk csodákat, mert nem lesznek, de valamit valamiért. Egy tetszetős, kényelmes Logitech megteszi, a pénztárcánk mélységének függvényében. Megjegyzendő, hogy a vezetékes holmik kábelét szépen össze lehet tekercselni, így – miután a megfelelő hosszt lemértük – a drót "haszontalan" részét egy kábelkötegelő segedelmével szépen összefoghatjuk – és máris nem kell a laptop táskában egy huzaldzsungel mélyén matatnunk.

Képszerkesztéshez, DTP-hez már alapkövetelmény a komoly érzékelő és a kábel megléte. Egy jóféle játékos cincogóval nem érhet minket nagyobb meglepetés, csak arra kell ügyelnünk, hogy lehetőleg ne legyen prediction (angle snapping) a szenzorban. A smoothingot és random megjelenő input lagot azért nem írtuk le (na jó, most mégis megtettük), mert egy valóban korrekt modell esetében ezek nem létező dolgok. Ha rendelkezünk a megfelelő apanázzsal, grafikus feladatkörre mindenképpen ajánljuk egy Wacom digitális rajztábla beszerzését az egér helyett/mellé – sokkal intuitívabb (és talán precízebb is) a célra.

Játékra egyértelműen (csakúgy mint a grafikával kapcsolatos elfoglaltságokhoz) vezetékes, illetve jófajta szenzorral és lencsével szerelt darabot érdemes vásárolni, amit a firmware sem mészárol le. A honi üzletek polcaira korlátozódó fókuszpontot érdemes kiterjeszteni az internet adta egyéb lehetőségekre is, így szép számmal lehet majd megfelelő eszközöket találni.

Ha megvan, hogy mire kell az egér, akkor jön a következő tárgykör: szimmetrikus legyen vagy ergonomikus? Az előbbieket mindkét kézzel lehet kényelmesen használni, míg utóbbiakra inkább a csak jobbkezes kialakítás a jellemző – bár van egy-két kivétel. A szimmetrikusak általában könnyebbek is az ergonomikus konstrukcióknál.

Ujjbegyes fogás (fingertip grip)
Ujjbegyes fogás (fingertip grip) [+]

Mikor ezt eldöntöttük, felvetül a kérdés: hogyan fogjuk a őkelmét? A Razer által bevezetett fogalmak szerint alapból ujjbegyes (fingertip grip), karmos (claw grip) és tenyeres (palm grip) fogásokat, illetve ezek kombinációit különböztetjük meg. Ezekről egy picivel bővebben már írtunk egy bejegyzést korábban. A lényeg az, hogy általánosságban karmos/ujjbegyes fogáshoz a kisebb és könnyebb apparátusokat szokták javasolni, míg tenyereshez a nagyobbra hízott darabokat. Persze szinte mindent lehet mindenhogy fogni, mindössze megszokás kérdése a dolog.

Karmos fogás (claw grip)
Karmos fogás (claw grip) [+]

Tenyeres fogás (palm grip)
Tenyeres fogás (palm grip) [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.