Hirdetés

A 20. jubileumi Pentium G3258 tesztje

Hirdetés

A Pentium G3258

Bár ahogy az az előző oldalról is kiderül, a Pentium, mint kereskedelmi forgalomban létező termék, illetve márkanév, egészen pontosan tavaly március 22-én töltötte be 20. életévét, de az Intel mégis idén ülte meg a zsúrt, ahol a vásárlóközönséget egy jubileumi modell piacra dobásával ajándékozták meg.


[+]

A szóban forgó processzor a Pentium G3258 elnevezést kapta. Az LGA1150 tokozású termék a Haswell mikroarchitektúrára épül, alapórajele pedig 3,2 GHz. Ahogy még az i3-ban sem kapott helyet, úgy itt is hiányzik a Turbo Boost, tehát a rendszer automatikusan nem képes emelni a CPU magórajelet. A Hyper-Threading is kimaradt, így a két mag összesen legfeljebb két szálon képes végrehajtani. 20. születésnap ide vagy oda, sajnos az Intel most sem kegyelmezett az AVX-nek és az AES-nek, így ezek az utasításkészletek a G3258-ban sem aktívak. Ezzel szemben a kódolás gyorsítására hivatott Quick Sync Video elérhető maradt, de az InTRU 3D, illetve a Clear Video HD szolgáltatások ismét csak inaktívak.


[+]

A G3258 természetesen IGP-t is tartalmaz, amely egyszerűen csak HD Graphics névre hallgat, és összesen 10 darab feldolgozót foglal magában. Ezek alapórajele 350 MHz, ami legfeljebb 1100 MHz-ig kúszhat fel. A rendszermemóriát tekintve a G3258 hivatalosan DDR3-1333 szabványú modulokat támogat.


[+]

Ezek után joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor mégis mitől jobb a G3258 közvetlen rokonainél? Nos, a válasz a túlhajthatóságban rejlik, ugyanis a Pentium G3258 szorzózármentes, azaz tuningolható. Néhány éve még jóformán bármelyik processzor tuningolható volt valamilyen módon, de az Intel a Sandy Bridge bevezetésével elzárta ezt a lehetőséget, pontosabban erősen szűkítette a kört, így a túlhajthatóság ma már extrának számít.


[+]

A gyári csomagolásban egy kisebb, rézbetétes hűtő lapul, ami könnyen elboldogul a processzor alapórajeléhez tartozó, mindössze 53 wattos maximális TDP-vel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés