Hirdetés

8x-os DVD-írók tesztje

Tesztmódszertan

A gyártók sorra jelentik be új generációs DVD-íróikat, melyek közül most kilenc járt szerkesztőségünkben.

Korábbi tesztünkhöz hasonlóan első lépésben aktualizáltuk az összes író firmware-ét, azaz BIOS-át. Ez a lépés jelen esetben sem bizonyult fölöslegesnek, ugyanis több író láthatóan egyenletesebben olvasott, és kevesebbet rontott írás közben, mint a korábbi BIOS-okkal. Ezen az oldalon mindig a legfrissebb firmware-ekre találtunk még akkor is, ha a gyártó oldalán az még kint sem volt. Természetesen ügyeltünk arra, hogy csakis hivatalos ápgrédeket használjunk, és noha az írók nagy részéhez elérhető "finomhangolt" BIOS is, mi a teszt erejéig maradtunk szigorúan az eredetinél – nem lett volna fair a módosított firmware-ek használata.

Hirdetés

Az írókat egyenként átlagosan körülbelül 140 percen keresztül folyamatosan foglalkoztattuk, igen keményen:

  1. DVD-R lemez megírása
  2. DVD+R lemez megírása
  3. DVD+RW lemez megírása és teljes felületű törlése
  4. DVD-RW lemez megírása és teljes felületű törlése
  5. 438 MB-os zenei CD grebbelése
  6. Gyári DVD-film rippelése
  7. Gyári DVD-lemez olvasási tesztje
  8. Referencia DVD-R lemez olvasási tesztje
  9. Referencia 700 MB CD-R lemez olvasási tesztje

Az íráshoz az Ahead Nero legújabb változatát használtuk:


Nero 6.3.1.6

Mindenféleképpen kötelező letölteni az íróprogramok (mi esetünkben a Nero) legújabb változatait, mert rengeteg problémát kerülhetünk ki, oldhatunk meg ezek használatával. A programok frissítései általában már a legújabb CD- és DVD-írókat is támogatják. Nekünk sikerült saját bőrünkön is tapasztalni ennek a szükségességét, ugyanis majd' fél tucat lemezt rontottunk el a régebbi (egy-két hónapos!) változat használata miatt.

Az olvasási sebesség és az írott anyag minőségét a Nero CD-DVD Speed programocskával viszgáltuk:

Ez a program ugyan külön is letölthető (ingyenesen) a Nero honlapjáról, de aki a komplett íráshoz szükséges csomagot már beszerezte, annak nem kell ezzel bajlódnia, mivel az ezt a szoftvert is tartalmazza.

Zenei CD-lemezünk grebbeléséhez a CDEX névre hallgató "puha jószágot" vettük igénybe:

A grebbelés befejezte után az "Options -> Show the Ripping Status Details" menüpont alatt megtalálható a grebbeléssel eltöltött pontos idő. Nem hagytuk nyugodni a meghajtókat, még melegébe behelyeztük egyik kedvenc filmünket (Galaxy Quest) és elkezdtük rippelni merevlemezre a DVD Decrypterrel:

Ebből is érdemes letölteni a legújabb változatot, mert a régi ASPI-driver hibára panaszkodva elszáll. Mérésünk eredményét az első öt perc után rögzítettük:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés