Gyalázat, hogy megölték a 3D tévéket

A nagy gyártóknak idén már nem lesz 3D támogatású tévéje, ez pedig kiszúrás egy csomó felhasználóval.

Azért felháborító ez a döntés...

Sérülő hiúság

Az, hogy a 3D képalkotási technológiát teljesen elengedték a gyártók, több szempontból is nagyon rossz üzenet a felhasználók felé. Aki mondjuk 3-5 évvel ezelőtt engedett a marketingkommunikációs nyomásnak, és vett egy olyan háromdimenziós tévét, amiről azt állították hogy ez a non plus ultra, az most pisloghat, mint hal a szatyorban. Én még divatbemutatón is voltam Bécsben, amit az egyik nagy ázsiai gyártó szervezett, ahol modellek vonultak fel aktív szemüvegekben, és mindenkinek azt magyarázták, hogy ezek ruhadarabként is viselhetőek – pedig ha most kimennék az utcára egy 3D szemüvegben, kilométerekről lehetne hallani a röhögést.


[+]

Úgy érzem, hogy a piaci résztvevők kicsit átverték az embereket a világ csodájaként beharangozott 3D-s dologgal, most pedig egyszerűen leporolják a kezüket, megvonják a vállukat és szó nélkül továbblépnek. Mindezt ráadásul úgy, hogy a stúdiók még azért nem adták fel teljesen ezt a vonalat, hiszen a tervek szerint idén még biztos kijön jó néhány 3D film lemezen. Egyszerűen senki se szereti, ha hülyének nézik, és aki megégette magát egy 3D tévével, az lehet, hogy kétszer-háromszor is meggondolja, mielőtt beugrik az újabb őrületbe, legyen az a 4K, a HDR, az OLED vagy akár egy kvantumpontos QLED csoda.

Piszkos anyagiak

A pénztárcán ejtett seb szintén fájó pontja a 3D sztori lezárásának. Magában egy 3D tévé nem igazán volt elég, hiszen az ígért tévéadások elmaradtak, a 2D->3D konverzió nem volt az igazi, tehát kellett egy plusz külső lejátszó, ha valaki nem akart vagy tudott warezolt videókkal vacakolni.

Mivel a hagyományos DVD és Blu-ray lejátszók nem vitték a háromdimenziós filmeket tartalmazó lemezeket, ezért ezekhez speciális eszközök kellettek, amiket persze külön meg kellett venni, és amelyek persze drágábbak voltak, mint hagyományos társaik. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy sok tévéhez mindössze egy, esetleg két szemüveget adtak, ami egy nagyobb családnak, baráti társaságnak nyilván nem elég. Ez a passzív modellek esetében nem volt annyira nagy gond, hiszen pár ezer forintból meg lehetett úszni a dolgot, azonban az aktív darabok esetén már több tízezer forintos plusz kiadást jelentett.


[+]

Joggal mondhatja bárki, hogy az, hogy kivezetik a 3D televíziókat a piacról, nem jelenti automatikusan azt, hogy bárkinek megtiltanák, hogy háromdimenziós filmeket nézzen otthon a már meglévő készülékén, tehát túlzás lenne azt állítani, hogy felesleges volt megvenni a lejátszót és a szemüvegeket. Ez így van, most még... Azonban a televíziókat ma már nem örök életre tervezték, így jó esély van rá, hogy néhány éven belül mindenki (!) ott fog állni feleslegessé vált 3D Blu-ray lejátszójával, lemezeivel, szemüvegével.

Élet a 3D nélkül

Az első pillanattól kezdve komoly ellenérzéseim voltak a 3D-vel szemben, aminek elsősorban a túlzásokkal kikövezett kommunikáció állt a hátterében. Magyarul csalódást okozott a valóság, ahhoz képest, amit ígértek. Idővel azért többé-kevésbé megtanultam szeretni, értékelni ezt a technológiát, mert tényleg voltak, vannak olyan filmek, videók, ahol ez a funkció komoly pluszt jelent. Ettől függetlenül én személy szerint elleszek a 3D nélkül, hasonlóan még több milliárd emberhez, de az tény, hogy ahogy ezt az egész dolgot kezelte az iparág, elsősorban a tévégyártók, az gyakorlatilag védhetetlen.

Épp emiatt úgy gondolom, hogy minden gyártónak meg kellett volna tartania egy-két szériát 3D támogatásúnak. A CES-en az LG tengerentúli munkatársai nem hivatalosan elárulták, hogy maga a térhatású panel legyártása nem okoz jelentősebb többletköltséget, tehát belerokkanni senki sem rokkant volna bele ebbe. Amennyi pénzt elköltenek felesleges és fárasztó fejlesztésekre a piaci résztvevők, ez talán még belefért volna. A közelmúltban mindenesetre petíciót nyújtottak be elkeseredett vásárlók az egyik tévégyártónak, hogy hozza vissza a 3D tévéket, konkrétan, hogy gyártsanak 3D OLED modellt, de ez már valószínűleg nem fog sokat változtatni a dolgon. A döntés megszületett, az ítéletet pedig végrehajtották.

elefant

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés