14 TB-os HDD, fizetés adatokkal, a gamer HDMI kábel titka

Lobbizás az olcsóbb nemzetközi hívásokért, gyász az Intelnél, tűz alatt a Kaspersky.

14 TB-os HDD, Pentium Gold, Coffee Lake lábtitkok

A Toshiba pár hete jelentette be, hogy még idén színre lép a 14 TB-os merevlemezzel. Úgy tűnik, nem ők az egyetlenek, akik úgy gondolták, hogy ezt a szintet még ebben az évben megugorják, a HGST ugyanis beelőzte őket, elhappolva az elsőséget a japán vállalat elől. A Seagate sincs távol ettől a kapacitástól, de most a 12 TB-os modellekre koncentráltak, amiből rögtön hármat is hoztak egyszerre.

Ha már a tárolásnál tartunk, a Threadripper tulajdonosok eddig nem tudtak bootolható NVMe RAID tömböt csinálni az X399-es platformon, de az AMD végre megoldotta a feladatot, így most már minden csak az alaplapgyártókon múlik. Például az is, hogy mennyi új HEDT lapot kívánnak még piacra dobni. A Gigabyte az imént említett X399-re hozott egy új, kevésbé gamer variánst, ami a második ilyen alaplap a kínálatukban, míg az MSI az Intel-féle X299-cel dolgozott, aminek eredménye egy microATX méretű modell, ami viszont magán viseli a gamer, vagyis Gaming jelzőt.


[+]

Hiába, na, ma már bármi lehet gamer, még egy HDMI kábel is! Egyébként a Gigabyte sem volt rest használni ezt a jelzőt az RX Vega 64 kártya esetében, ami a sok kavarás és pletya ellenére el fog készülni a legfrissebb hírek szerint. Apropó, pletykák, az Intel is megpróbálta tisztázni magát a Z370-es alaplapok kapcsán, hogy mi az oka annak, hogy a Coffee Lake-hez új alaplap kellett, és miért nem működnek a korábbi processzorok az új vezérlőhíddal az azonos foglalat ellenére sem. Emellett arra is sikerült fényt deríteni, hogy az Intel lecserélte-e a hővezető pasztát forrasztásra a Coffee Lake kupakja alatt, vagy minden maradt a régiben.


[+]

A processzorokkal kapcsolatos érdekességeknek ezzel még nincs vége: egy új név fog felbukkanni az Intelnél, a Pentium Gold, aminek bevezetését is megindokolta a vállalat. Eközben az AMD-től furcsa Ryzen processzorok kerültek piacra, melyek több aktív maggal érkeztek, mint ami a számozás szerint indokolt, de úgy tűnik, erre is van nem szokványos, de logikus magyarázat.

Nem hiányozhat a VR sem, ahol nem kisebb név bukkant fel mint, mint a Sony. A japánok ugyanis új PlayStation VR headsetet dobnak piacra, mely javítja az elődmodell hibáit, illetve emellett HDR-támogatással is ellátják. A Samsungról is lehetett hallani a héten VR headsetekkel kapcsolatos témában az Odyssey nevű fejlesztés kapcsán, amivel nem titkoltan szeretnének csatlakozni a trendeket diktáló Sony-Oculus-HTC csapatához, és ehhez a Microsoft platformját használják fel.

Új termékbejelentések között is szép számmal akadtak érdekes újdonságok, mint például a Cooler Master Cosmos házcsalád új ékköve, a C700P, vagy éppen a HAF széria új jövevénye, a H500P. De nem érdemes kihagyni a minden hájjal megkent QNAP NAS-t, a passzívan hűtött PlayStation 4-et, vagy éppen a Lenovo jubileumi ThinkPad notebookját és a Google csúcsnotebookját, a Pixelbookot sem.

Hirdetés

Elment Otellini, a Kaspersky a tűzvonalban

A hét elején sajnos igen szomorú hír érkezett: 66 éves korában elhunyt Paul Otellini, az Intel korábbi vezérigazgatója, aki 2005 és 2013 között vezette a vállalatot. A chipgyártó eddigi vezetői közül máig ő az egyetlen, aki nem mérnökként került pozíciójába, de a közgazdász végzettségű Otellini kifejezetten sikeres vezető volt, aki épp szakmájából adódóan szabott új utakat az Intelnek, máig kiható módon. És bár az ő vezetése alatt történt, hogy a vállalat épp a robbanás idején lemaradt a mobilos szegmensben, mindez nem befolyásolja az akkori és a jelenlegi pozitív megítélését.

Ebben az iparágban egy másik fontos esemény is történt a héten, ugyanis a 185 milliárd piaci kapitalizációval rendelkező Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC), a világ egyik legnagyobb chipgyártója bejelentette, hogy a vállalat alapítója és elnöke, Morris Chang jövő júniusban visszavonul az irányítói pozícióból. A már hajlott korú Chang személyes és családi okokra hivatkozva mondott le, az irányítást az eddigi vezérigazgatói párosnak átadva. A TSMC történetében minden bizonnyal új korszak jön el, mivel a vezetőváltás egybeesik azzal az óriási kihívással, amit a tajvani gyártó számára a Samsung agresszív terjeszkedése jelent ezen a piaci területen.

Az EU is igen aktív volt a héten a távközlési, illetve az IT-ipari területek szabályozásában. Már a hét elején kiderült, hogy az Európai Parlament (EP) tovább akar lépni a piaci regulációban, és a felhasználói oldalról nézve kifejezetten sikertörténetnek mondható roamingdíj-eltörlés után újabb területen igyekeznek letörni az árakat: az a javaslat kapott elsöprő támogatást, hogy kötelezzék a szolgáltatókat a nemzetközi hívásoknál az illegálisan magas tarifák mérséklésére.

Ezzel szinte egy időben egy másik komoly bejelentés is elhangzott: az adóelkerülő multinacionális vállalatok elleni uniós küzdelem következő lépéseként a nagy IT-cégek közül most az Amazon került sorra. Az Európai Bizottság (EB) megállapította, hogy az Amazon illegálisan kapott Luxemburgban olyan adókedvezményeket, melyek alkalmazásával a vállalat európai nyereségének csak negyede után fizetett adót, ezért arra kötelezték őket, hogy az elmaradt adó fejében 250 millió eurót fizessenek be a luxemburgi költségvetésnek.

Ahogy annak idején az Apple, most az Amazon sem fogadta el a döntést, állításuk szerint ők mindenben teljesen törvényesen jártak el, jogtalan a határozat. Ebben van is igazság, ugyanis a jelenlegi szabályok egyszerűen alkalmatlanok az ilyen típusú offshore működés korlátozására, és ezt a vállalatok is jól tudják. De a kedvezményeket adó államok sem lelkesek, az ír kormány pl. nem szedte be az Apple-től az elmaradt adót. Ám ezt Margrethe Vestager, az EU versenyügyi biztosa nem fogja hagyni, ezt is bejelentette a sajtótájékoztatón: az Európai Bírósághoz fordult, hogy kényszerítsék Írországot a behajtásra. Hosszú küzdelem várható.

A hétvégén született meg Észtországban, Tallinnban egy szándéknyilatkozat, melyben a tagállamok kifejezik abbéli hajlandóságukat, hogy a rég húzódó e-ID végre sínre kerüljön, megteremtődjenek a feltételek egy egységes uniós elektronikus ügyintézési rendszer kialakítására. Ezek ugyan még csak szavak, de már ez is több, mint ami eddig történt.

A hét egyik főszereplője az Egyesült Államokban az utóbbi időben folyamatosan támadások alatt álló Kaspersky volt, illetve az „orosz hírek”. A Kaspersky egyrészt provokatív gesztussal egy olyan üzletet nyitott Londonban, ahol adatokkal lehet fizetni: céljuk az, hogy a felelősségteljesebb adatkezelésre hívják fel a figyelmet. Ugyanakkor a hétvégén nekik is kijutott: a The Wall Street Journal úgy értesült, hogy orosz állami hackerek kiemelten bizalmas és titkos dokumentumokat szereztek meg a vezető amerikai nemzetbiztonsági ügynökségtől, az NSA-től, és ezt annak köszönhetően tehették meg, hogy a vállalat vírusvédelme indexeli és menti a felhasználók gépén a fontosnak ítélt fájlokat, s mivel volt egy hanyag NSA-alvállalkozó, az orosz hírszerzés az ő otthoni gépéről megszerezhette ezeket az adatokat.

És hát a hét kiemelkedően nagy biztonsági botránya: a Yahoo-saga folytatódott, ugyanis kiderült, hogy a pár évvel ezelőtti, sokáig titkolt hackertámadás során az akkor menedzselt fiókok mindegyike, mintegy három milliárd account kompromittálódott.

dajko, Daywalker

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés