Hirdetés

1000 wattos tápóriás

Hirdetés

1000 watt kívülről

Még 2005 augusztusában indultak útjukra az első híresztelések és fotók az Enermax tápjáról, amelynek csúcsteljesítménye eléri az 1000 wattot. Azóta a pletykákból valóság lett, ráadásul már a 2000-es határt is megdöntötték. A tavalyi év végén meglepetéssel tapasztaltuk, hogy az 1000 wattos Enermax Galaxy megérkezett a hazai forgalmazóhoz. Innen már egyértelmű volt, hogy a több mint 3,5 kilós táp januárban a boncasztalunkon landol. Számítottunk rá, hogy nagy lesz, de hogy ennyire...

Az irdatlan dobozból a szokásos tápoknál másfélszer hosszabb - egészen pontosan 22 centiméteres - óriás bújt elő, oldalán Galaxy, tetején nyomott Enermax felirattal. A gyártó több modelljét is két ventilátor hűsíti, de a kilowattos esetében az egyik 13, 5 centiméteres.

A hátsó fertály szokásos szerelvényei mellett egy LED-et és egy nyomógombot is találtunk. A lámpácska és gombja a speciális biztonsági rendszerhez tartozik, aminek harmadik eleme egy kis hangszóró. Ha gond van, a táp villog és csipog, utóbbi megszüntetéséhez való a gomb. Az abnormális üzem mellett a Galaxy azt is jelzi, ha túl alacsony terhelést kap. Mivel elsősorban a szerveres világban ismert EPS12V tervezési szabványt követi, így előfordulhat, hogy kisétvágyú processzorral, alaplapra integrált videokártyával és egy merevlemezzel el sem indul. De hát ki akarna egy ilyen gépbe 1000 wattos tápot szerelni?

Ha nem tudnánk, hogy a nagy Galaxy moduláris, hát kevesellnénk a vezetékeit. Fix, 60 centiméteres dróton lóg az alaplap 24 tűs, a CPU-t támogató 8 tűs, valamint a szintén CPU-s 4+4 tűs csatlakozó. Öt centiméterrel rövidebb a két PCI Express VGA-s vezeték, öttel pedig hosszabb a ventilátor fordulatszámát jelző szál. A sort két perifériákhoz való köteg zárja. Az egyikre három IDE, a másikra három SATA egység köthető a táptól 45, 60 és 75 cm-es távolságban.

A moduláris kábeleket nyolc aljzatra csatlakoztathatjuk. Ebből kettő dedikált, PCI Express VGA-s, tehát összesen négy grafikus kártyát – vagy két GeForce 8800 GTX-et – köthetünk közvetlenül az ezres Galaxyra.

A moduláris kábelek összesen majdnem kilenc métert tesznek ki. Van öt, 75 centiméteres köteg, melyekre 3-3 SATA egységet kapcsolhatunk. Három ilyen vezeték van IDE meghajtókhoz, amit még két olyan IDE-s szál egészít ki, melynek végén floppyetető lóg. Kapunk még két PCI Express VGA-s kábelt és egy CPU-s négytűset. A fixekkel kiegészítve így akár 24 merevlemezt is ráaggathatunk a Galaxyra – őrület.

A sok vezetékhez persze komoly teljesítményű 12 voltos ágak is kellenek. A Galaxynak ilyenből öt van, amivel világelső. Minden 12 voltos ág fejenként 17 ampert tud leadni folyamatosan, de 12 másodpercig jóval többet is bírnak. Az első két ág csak a processzorokkal foglalkozik. Közös, folyamatos maximumuk 34 A, de rövid ideig 42 A-t is bírnak. Ez már önmagában több mint 500 watt! A harmadik 12-es ág eteti az alaplapot és az egyik fix vezetéken keresztül a második VGA-t, valamint a fix SATA csatlakozókat. A negyedik ágé az elsődleges VGA és a három fix IDE konnektor. Az ötödik ágra marad az összes moduláris aljzat. A processzoroktól elválasztott 12-es ágak közösen 41 ampert bírnak huzamos ideig, ez is majdnem 500 watt. A teljes 12 voltos részleg közös teljesítménye folyamatosan 75 amper, vagyis 900 watt, ami rövid időre 85 amperre, tehát 1020 wattra is felugorhat. Fontos részlet, hogy a Galaxy ezeket az értékeket nem csak a szokásos 25 fokos környezetben, hanem 50 fokon is tudja! Mellékesen jegyezzük meg, hogy az 1000-es Galaxy 6 amperes +5 Vsb ága is világelső. Bátran aggathatjuk rá az USB-s eszközöket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Szerverek, áramforrások, notebookok

    Heti hardverpiaci bemutatónkban kis kitérőt teszünk a Fujitsu Siemens szervereinek világába, bemutatunk pár Lenovo notebookot és más érdekességeket.

  • Tápos kérdés

    Piaci bemutatónk mellett a tápválasztás kérdését is körbejárjuk.

  • FSP Epsilon - ezer watton túl

    Meghajtottuk – már amennyire lehetett – az FSP Epsilon tápcsalád új, 1010 wattos csúcsmodelljét és 800 wattos rokonát.

Előzmények

Hirdetés