Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • DonCosta

    tag

    válasz DonCosta #4909 üzenetére

    Sziasztok!

    Már régóta keresgéltem és az egyik kérdésemre most megírom a választ, hátha mást is érdekel.
    "Multiroom audio házilag" volt a cél.
    Többféle hardvert és többféle szoftvert próbáltam. Végül a picorePlayer lett a befutó mind szerver mind lejátszó oldalon. Szervernek beállítottam egy RPi 1B+ -t, vezetékes hálózaton rákötve a routerre (Logitech Media Server fut rajta picorePlayer alapon). Lejátszónak beszereztem néhányat itt a hardveraprón árult RPi 1A+ v1.1 -ből. (az A-s sorozat kisebb mint a B-s, csak egyetlen USB portja van, amibe egy wifi dongle került) Tápot szintén innen a hardverapróról szereztem. Hibátlanul működnek együtt.
    Mindegyik lejátszón picorePlayer fut, automatikusan csatlakoznak a szerverre. Squeezer -alkalmazással tudom irányítani mobilrol/tabletről. A Logitech Média Server (LMS)-re telepíthető Spotify addon, Spotty néven ha jól emlékszem. (Sajnos csak prémium előfizetéssel működik) Ilyenkor azonban a telefonról a Spotify alkalmazásból is látszik az LMS szerver így onnan direktben is lehet a zenét küldeni a lejátszókra.
    Számomra nagyon fontos volt, hogy ez a megoldás végre jól kezeli a szinkronizálást. Ez valószínű az azonos hardver és szoftver kiépítésnek köszönhető. Szabadon lehet csoportokba rendezni a lejátszókat, vagy külön külön más tartalmat lejátszani. További pozitív érdekesség, hogy ezt annak ellenére megoldja, hogy minden lejátszó a spotify-ról szedi a zenét. Látszanak a különböző szálak, de mégis egyetlen lejátszóként érzékeli az LMS szervert ezért egy sima előfizetéssel működik. :C
    Squeezeren keresztül időzítő állítható be hogy mikor induljon el és lejátsza az éppen bent lévő lejátszási listát, majd mennyi idő múlva álljon le stb...
    Hangkimenetre mindenki azt köt amit szeretne/tud/megengedhet magának. Nálam egyik RPi A-n egy Cirrus Logic kártya van ezen keresztül kötöttem aktív hangfalra, a többi a saját beépített jack kimenetén adja le a hangot. (tudom ez nem egy profi szint de kezdetnek, meg pl fürdőszobába megteszi és szépen bővíthető tetszőleges hangkimenetekre)

    Ha valaki még hozzám hasonlóan érdeklődik olcsón, házilag kialakítható Multiroom Audio rendszer iránt bátran merem javasolni a picorePlayert + raspberry Pi-ket lejátszónak és LMS szervernek egyaránt (LMS szerver eredetileg nálam a synology NAS-on futott, de az megakadályozza a HDD-k leállítását, ezért inkább egy dedikált RPi lett kinevezve erre a feladatra)

    Bocs hogy hosszú lett, remélem van akinek ötletet/segítséget nyújt a továbbiakban.

    :R

Új hozzászólás Aktív témák