Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #89309696

    törölt tag

    válasz DJ. Ru$y #50808 üzenetére

    Ugyanúgy ha édesítőszerből iszik sokat az sem egészséges, ott is a mérték a lényeg ahogy a cukornál, meg eleve energiaitalnál/üdítőnél.
    Sok ember tolja a cukrot magába, mert nem tudják miben mennyi van. Nem is a cukor a lényeg, mert minden cukorrá alakul a szervezetben, hanem a glikémás indexe a sunyibb, hogy melyik étel mennyi idő alatt alakul át/szívódik fel és közelíti meg a tiszta cukrot a viselkedése. Eleve ha valaki betol egy 1.25-ös kólát ami röhögve megy mindenkinek, már beesett 130g cukor. Ami négyszerese a napi ajánlott maximumnak. Illetve hosszútávon mindennapos maximumnak. Mert meg lehet enni ennyi cukrot gond nélkül, havi egyszer-kétszer. Az emberek viszont többnaponta megteszik ezt és itt a gond. De lehet sorolni a literes gyümölcslevet, mellé a kávé, egy kis görög joghurt, egy csokika, egy kis diós kifli, puff 200g. Hányan esznek a napi rohanás miatt péksütiket kávéval? Már azzal elérték a hosszútávú maximumot és még csak reggeliztek. De 4-5 olcsó párizsis szendvics is elég komoly cukormennyiséggé alakul át.
    Na ezt senki nem számolgatja, meg az az igazság sokan nem is akarják. Aztán jön az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, inzulinrezisztencia emelkedése.

    Aztán persze a különböző egészségügyi szervezetek, média minden felkapja ezt, terjed a híre. Mit lép erre egy multi cég aki cukros üdítőket gyárt és nem akar bevételkiesést? Hát cukortartalmat csökkent. A probléma az, hogy csökkentve is lecsúszik vagy 70g cukor egy 1.25-ös Fantával, szóval nem vagyunk vele előrébb, de legalább már van benne édesítőszer is és jó kis marketing. Csak az emberek tudatát nyugtatja meg, de valójában semmit nem tettek az egészségükért ugyanúgy.
    Én támogatom az édesítőszeres italokat, termékeket, de nem így ahogy most vannak. Full zero meg full cukros legyen. Azok akik tudatosan meg tudnak állni egy pohárnál vagy kettőnél és nem minden nap isszák, azok hadd élvezzék már a cukros üdítőjüket ahogy az elmúlt 100 évben minden üdítő cukros volt. Pláne a Fantánál ahol eleve volt zero narancs is, miért kellett belenyúlni a simába ha ott az alternatíva.
    Sajnos ez egy veszett ügy, mert a világot az "átlag" irányítja, nekik pedig jó az ami van meg amit eléjük raknak mesével karöltve (a népegészségügyi adóval meg a menza sótlanítással együtt). Ahogy a rendes répacukor is eltűnt már évtizedek óta és kukoricaszirup van az üdítőkben, ugyanúgy ez is el fog tűnni és az édesítőszerek fogják átvenni a helyüket csak évek kérdése.

    Komolyabban engem sem érdekel az üdítőital ipar "fejlődése" (ahogy az átlagot se), de azt azért látom, hogy az ahova halad nem feltétlen pozitív. Nálam csak egy élvezeti cikk az üdítő is, megnézem, nem tetszik az összetétele visszarakom. Ugyanúgy ahogy egy párizsinál amiben nem is az a hús van vagy barna kenyérnél, ha gyanúsan alacsony a rosttartalma. Néha bűnözök egyet pár csokival.
    Oda kell figyelni mit vesz meg az ember és mit eszik meg. Aztán ennyi.

Új hozzászólás Aktív témák