Hirdetés

Aktív témák

  • Bobyjack

    senior tag

    válasz Arpee78 #22620 üzenetére

    Olvass utána a wikipedián. :)

    Egyszerű magyarázata van annak, hogy miért lassabb egy rövid csövű ágyúból kilőtt lőszernek a torkolati sebessége: A lövedék gyorsítását rövidebb úton, (idő alatt) tudja végezni a lőpor felrobbanásából kialakuló nyomás. Az AP lőszerek a kinetikus energiájukat felhasználva ütik át a páncélt (minél nagyobb sebesség annál nagyobb átütő erő. Persze a lőszer tömege is számít...), a HE lőszereknek pedig gyakorlatilag mindegy milyen sebességgel érkeznek a páncélhoz, a bennük lévő robbanóanyag ígyis-úgyis felrobban a lemezre kenődve, ez által a lemezről belül repeszek válnak le, ami a tankban lévő személyek, eszközök sérülését okozza.

    Példaként nézhetjük a németek 75mm-es kaliberű ágyúját.Itt kicsit letekerve egy táblázatban láthatod az L24, L43, L48 csőhosszú lövegek csőtörkolati sebességét és páncélátütését. Ebből látszik, hogy a csőhossz növekedésével nagyjából lineárisan nő a sebesség is, amivel kapcsolatban van a röppálya is (fizika - vízszintes hajítás). A játék ezt figyelmebe is veszi. A linkedben említett T-18-as 75mm-es howitzere rövid csövű. Fokozottan érvényes rá ez a dolog, ha játszottál már ilyennel láthattad, hogy milyen lassan ér oda a lövedék mondjuk a Panther 75mm/L100-ához képest. És tisztán látszik is a lövedék magasságvesztése az út során.

    Velem sokszor előfordult, hogy nagy távolságról csak a csücskét láttam egy tanknak, de azt meglőve a lövedék "beesett" a fedezék mögé és megsemmisült az ellenfél. Nagyon fontos ilyenkor, hogy a parancsnok bemérje a távolságot, mert a lövészed ennak függvényében változtatja a löveg állását (persze ez automatikus).

Aktív témák