Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Mr.John #8130 üzenetére

    Na, így már kicsit világosabb. Ez van, ha a tisztelt gyártó pongyolán fogalmaz. A "Signal" itt nagy valószínűséggel nem jelerősség (hiába írja róla a manual, hogy "Signal: The signal received from the AP"), hanem egy annál valamivel többet eláruló mennyiség, a jel/zaj viszony, avagy SNR. Azt legalább tényleg dB-ben mérik, mivel egyszerű viszonyszám. Szemléletesen: ha az abszolút jelerősséget és a zajhatárt (mindkettőt dBm-ben értve) kivonjuk egymásból, akkor kapjuk meg az SNR-t. A zajhatár (egyéb zavaró jel hiányában: érzékenység) eszközfüggő, jó esetben az AP / kliens adatlapján szerepel. A TP-Link manuáljában pont nem.. Egy érzékenyebb kliens vagy AP vételi jel/zaj viszonya nagyobb érték egy kevésbé érzékeny típusénál akkor is, ha mindkettő ugyanolyan szintű jelet kap a vételi bemenetén. Remélem érthető ;).
    A "wireless transmit power" szimpla adóteljesítmény, 20dBm= 100mW, valószínűleg EIRP-ben értve. Pl.: 17dBm (kb. 50mW) adóteljesítményt 3dBi nyereségű antennába táplálva (kábelcsillapítást nem számolva) kapsz 20dBm EIRP-t.
    A linkelt antenna technikai adatainál már helyesen 10dBi-t írtak. Az, hogy milyen antenna kell, leginkább a használat módja határozza meg, de mint említettem, csak a decibelekből kiindulva nem tudsz biztos működési hatótávot meghatározni.
    Egy repeatert eleve úgy kellene elhelyezni, hogy az mind az eredeti (ismétlendő) AP-t, mind a klienseket jó térerővel vegye, ill. ezek számára normális térerőt biztosítson. Ha te egy 4dB jel/zaj viszonnyal rendelkező (pl. -93 dBm zajhatárnál -89 dBm szintű) harmatgyenge jelet szeretnél ismételni, akkor lehet, hogy jobban járnál két külön, saját antennával rendelkező eszközzel. Nem tudom, hol mérted ezt a jelet (lakásban, tetőn, akárhol), de ha már a leendő kültéri (?) antenna telepítési helyén is ilyen gyenge a szint, akkor az előző mondat kiemelten érvényes. A távoli vételhez külső, irányított antenna szükséges, gyenge jelnél különösen, hiszen a nagyobb antennanyereség önmagában nagyobb vételi szintet biztosít. Viszont egy kültéri antenna meg a lakáson belül nem feltétlenül képes normális elérést biztosítani. Tehát egyetlen körsugárzóval és a hozzá csatlakozó repeaterrel szerintem csak akkor próbálkozz, ha azzal tutira kielégítő jelszintet kapsz a lakáson belül, és a távoli AP-n is. Ha ez nem jön össze, inkább használj külső irányított antennára csatlakozó kliens-eszközt, majd ehhez LAN-on kötve egy beltéri elérést adó újabb AP-t egy másik rádiócsatornán, utóbbit akár a beépített antennájával. Az utóbbi topológia természetesen drágábban kivitelezhető, de kültéri antennából így is csak egy kell, és ilyen rossz körülményeket feltételezve sokkal korrektebb megoldást adhat, mint egyetlen, körsugárzós repeater.

Új hozzászólás Aktív témák