Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • elektron@

  újonc

  azoknak szeretnék segitséget nyujtani akik a távoli de még ma is szeretett xp nevü bolygonkrol szeretnének átlátogatni a linux nevü távoli és idegen égitestre ugy hogy annak dzsungelébe csöppenve ne egyék meg a vadak. rutinos windowsos és kezdö linuxos vagyok. ugyhogy a profi linuxosok akár lapozhatnak is, ez nem nekik valo. hozzáteszem az windowst xp-7 nem kell kidobni, mind a mai napig frissitik. ennek ellenére célszerübb linuxon netezni. már régebben többször is probálkoztam linuxal, de a linuxos dzsungelben eltévedve felfaltak a vadak. de most találtam valamit amit ki kellett probálnom és tuléltem. bár a történet nem egyszerü. azt hozzá kell tennem a linux nem windows, némileg másként müködik. és itt most nem állhatom meg szo nélkül, (vagy féltucat linux verzio kiprobálása után) hogy a linux tervezök legalább annyira ostoba barmok mint a redmondiak. azt hiszik a maguktol elvarázsolt világukban élve hogy ami a windowsban van az mind ugy szar ahogy van, és ahhoz hogy jo legyen mindent az ellenkezöje képpen kell csinálni. erre legjobb linux állatorvosi lo az ubuntu. az totál elmebaj. nem is csodálkozom ha egy windowsos kiprobálja soha többé hallani se akar majd a linuxrol. de azért van remény.

  elöször is töltsd le ezt, és ird ki cd-re vagy pendrájvra (én a 64 bites verziot telepitettem)
  https://sourceforge.net/projects/q4os/files/stable/q4os-live-1.8.5-x64.iso/download
  aztán ezt, és csomagold ki valahová
  https://ufile.io/zga6t
  ezután az ott találhato particionálo valamalyikével csipj le a vinyod végéböl 12-17gb helyet, aztán ebböl csinálj két particiot amiböl a második legyen 2gb.formázni nem kell.
  inditsd el a telepitöt live modban. ha betöltött, bökj az asztalon találhato intall q4os ikonra, és indul a telepitö.

  elsö a nyelv: magyar. forward. aztán régio: europa, budapest. forward. aztán billentyüzet: forward. felhasználoi iformácio: név, jelszo, gépnév. (ne válassz tul bonyolult jelszot mert majd ezt kell sürün beirogatni és ne pipáld ki az automatikus inditást) forward. particionálás: itt az egyéb vagy kézi lehetöséget kell választani, (ez az ablak vagy van, vagy nincs) tovább. majd bejönnek a vinyon látszo particiok. az sda maga a vinyo. az sda1 a"c". (windows) kersd meg a 2gb-t. kattincs rá, bejön egy kis abak. a csatolási pont: swap.a fálj rendszer: swap. ezután katints a tizengigás helyre. cstolási pont: / a fájl rendszer: ext4.
  a következö oldal a grub telepitése: /dev/sda
  a következö oldalon kiirja mit tettél, majd megkérdezi hogy mentse e fájlba. igen. aztán indul a telepitö. ha kész, szol, majd ujrainditja a gépet a már telepitett rendszerröl. (cd-t vedd ki.)
  ha mindet jol csináltál bejön a grub, majd a bejelenkeztetö és indul a linux.

  ez egy netes telepitésü debian jessy linux és egyenlöre igy semmire sem jo.
  jobb oldalon alul van egy földgömb ikon. bökj rá majd keress egy jol müködö wifit, és csatlakozz. ha sikerült, a födgömbböl lépcsö lesz. EZT MINDIG FIGYELD!
  ezután az asztalon van egy nyelvi ikon inditsd el, ha végzett az el is tünik. aztán keress a startmenüben egy q4os software centert majd a desktop meagerben válaszd a középsöt és install. ha végzett vissza az aplication-höz és válogasd ki hogy mi kell. driver, bluetooth, synaptic, wine, egyenlöre ennyi.
  ezután bökj a system ikonra ha bejött az ablak az x mellett növeld teljes méretüre. nyomd meg a folders gombot majd a bal szélen a system kis ikont. ekkor egy enyhén a windowsra hasonlito képernyöt látsz. a sorage-re kattintva látod a particiokat. a linux, valami 10gb q4os szerü névre halgat. ezt nevezd át simán linuxra. igy majd az utolso lesz. ha nem engedi akkor majd késöbb ha root leszel. most nyomd meg a setting gombot felül, és válaszd a file menagement menüt. alul ixeld be és mentés. ezután mindig igy jelenik meg az ablak.
  keresd meg azt a mappát ahova kicsomagoltad a zip fájlt. és lépj be oda. fent az eszközökben inditsd a terminált. ird be a következöt. (wifi legyen)
  su
  aztán enter majd kéri a jelszot. beirod majd enter. ezután root vagy. majd beirod
  dpkg -i ppp_amd64.deb
  enter. és már telepiti is. ugyanigy a pppoe, pppoeconf, libsl, hdparm,
  ha akadékoskodik, mert valami conflict baja van, akkor
  apt-get -f install
  apt-get update
  ettöl néha rendbe jön
  ha ez megvan kattints az xpq4_all.esh ikonra. telepités után kiválasztod az xp luna, win7, win10 dizájnt és kijelentkezel. amikor ujra indul egy a frissen telepitett windows-ra hasonlito valamit fogsz látni magad elött.

  ha adsl vagy digineted van, terminál-su-jelszo és beirod
  pppoeconf
  bejön egy kék ablak kéri a nevet (internet) majd jelszot meg egy csomo entert és lesz vezetékes neted. (ujrainditás után) ha szerencséd van.

  root bejelentkezés. terminal-su-jelszo. aztán beirod.
  startx
  és már a startmenüben a root név jelenik meg.
  ha már itt vagy (root) itt is telepitsd az xpq4_all.esh fájlt ez is legyen widowsos. kéne két háttérkép egy a rootnak egy a usernek. ezeket az opt/trinity/share/walpapers mappába kell bemásolni. most. ha megvan állits be a root háttrert majd inditsd ujra a gépet. nem fog ujra indulni csak visszatér user modba. itt is állitsd be a másik hátteret es most már tényleg inditsd ujra.
  a linuxosok hülyén néznek az olyan "messziröl jött" windowsosokra akik viruskeresöt akarnak tenni a linuxra. nekem az a meglátásom ha nincs is rá szükség még nem árthat. egyébbként az androidra (az is egy linux) már több virus van mint windowsra. ha lesz rá igény linuxra is lesz.
  ugyhogy ha érdekel
  dpkg -i comodo_amd64.deb

  ha több ntfs particioid vanak azok nem mindig csatolodnak fel maguktol. ezért terminál-su-jelszo
  apt-get install ntfs-config
  ha kész, start menü-alkalmazások-accecories-rendszer-ntfs beállito. bepipálod majd belsövé teszed. oszt legközelebb már tudni fogja.

  még egy kis segitség: http://www.letix.hu/
  szerintem innen már te is elboldogulsz linux elmebaj nélkül.
  egy másik forumon is kiraktam ezt, az irást, és amint az várhato volt, a "segitölész profi" linuxosok leszedték rolam a keresztvizet, mert hogyan irhatok ilyen amatör valamit. az hogy a linux a win8 után is ennyire népszerütlen az pont annak a szemléletnek köszönhetö, hogx az az igazi "linuxos" aki egy ablaktalan pincében lehuzott redöny mellett, a fekete terminálban irja a gépi kodot napi 24 orában.
  na ez nem nekik szol.

  [ Szerkesztve ]

 • radi8tor

  MODERÁTOR

  Az ilyen írásoknak inkább blogouton lenne a helye. Írj egy logout bejegyzést róla.

  ⭐ https://wellbe.hu

Hozzászólok Aktív témák