Hirdetés
- Orbitális siker: először jutott műhold föld körüli pályára Európából
- Nem villog többet a kijelző a GeForce driver gyorsjavításával
- IFA 2026: Kedvező(bb) árak és színek: ez a Lenovo új notebookjainak vonzereje
- IFA 2026: Kell egy kisebb konzol? Az Acer körbenyeste az Atlas 8-at
- IFA 2026: az NVIDIA RTX Spark beházasodott a Lenovo Yoga termékcsaládjába
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
fukasza
junior tag
a mostani skálázódás akkor se fenntartható. se elég gyártókapacitás, se elég hely, se elég energia nincs. és ezek csak a fizikai korlátok, de gazdaságilag se fenntartható, többe kerül exponenciálisan az egész AI mint amit termel mint bevétel. a skálázódás katasztrófális egy-egy lokál modelhez képest nem annyival jobb mint amennyivel több erőforrás igénye van a modelleknek. Oké, kevésbé speciális, de tényleg kell a "mindent is tudó" univerzális AI model? főleg ilyen áron...
Az adat biztonság csak illúzió ha van is erre ígéret, de inkább minden is kémkedik (telefonok, TV-k), a felelősség ebben meg mindig a használóé kizárólag.persze, nem kételkedem, hogy velünk marad az AI, de szerintem egy 2 éven belül egy 10-15 évere megfog torpanni a globális modellek fejlődése, mert a befektetési kedv le fog áldozni és az aktuális keretből ha stagnálást tudnak majd hozni a szerencsésebbek már "jól jártak" lesz a végeredmény. (közben a lokális modellek fejlődhetnek, de nem lesz igény a rendszerbe épített AI-ra)
Én így látom a közeli 10-15 évet, hogy történni fog. persze aktuálisan az amerikai AI-al foglalkozó cégek puhítják az USA kormányát "száljon be" (mint Vágási Feri az internetbe).. ez kitolhatja a bukás idejét, de nagyon messze van egy profitabillitis vállalat aktuálisan a területen. A pár nyereséges cég az nvidia, amd és micron (vagyis akik a hardvert árulják az "őrülethez") [link]Kellene, de nem ilyen áron. Majd talán kvantumból megépíthető lesz.
-
dabadab
titán
Nem elég csak a VGA (szerű) hardver nyers árát számolni (de nem tudom egy ilyen szerver árába ezek beletartoznak e, vagy az még külön költség), más körítés is van ott (CPU, ram, tárhely), meg is kell tervezni és építeni egy adatparkot, az áram is költséges, adót is kell fizetni a bevételből (és alkalmazottak után).
ráadásul eléggé erős 2-3 év alatti teljes elavulással számolnak a hardverek esetén elhasználódás miatt (az SSD lehet tényleg nem bírja, és azt írták az új hardverek annyival jobb teljesítmény/fogyasztás arányban jöhetnek, hogy nem érné meg üzemeltetni a régi hardvert akkor se ha működne is, az öreg hardver megbízhatósági romlása miatt meg a karbantartás díja lehet exponenciálisan magasabb).
de én tényleg nem ismerem a számokat a dolgok mögött. (de abból kiindulva, hogy amikor vállalkozásom volt milyen "extra" költségek voltak ami nem látszott elsőre kívülről a matekban ... persze az itthoni viszonyokból tudok így kiindulni, de nem hiszem, hogy gyökeresen más máshol a helyzet)... az elírásért meg elnézést, diszlexia miatt sokszor nem veszek észre ilyen dolgokat
(pedig ismerem a szót és eredetét is)Ez komplett cucc, van benne minden, RAM meg SSD is, bekapcsolod, megy.
Vannak persze egyéb költségek meg üzemeltetés meg minden, de ilyen HW árak mellett ezek azért mindenképpen a kisebb részt adják.
Erős a gyanúm, hogy annál a számításnál nem csak a usereket konkrétan kiszolgáló infrastuktúra árával számoltak, hanem a (bőven nagyságrendi) bővítéshez szükséges befektetés árát is hozzácsapták, a bevételi oldalon meg csak a jelenlegi fizetős ügyfelekkel számoltak - nagyjából ilyen feltételek mellett jöhetnek ki ilyen számok. -
dabadab
titán
Konkretan arrol is volt szo a videoban, hogy a vallalkozasok eseten, ahol hasznaljak, tulnyomo többsegnel nincs kb. semmi haszna…
Az intenziv fejlodesről is csak annyit, hogy egyrészt tovabbra is komoly gondok vannak a hallucinaciovsl ( gyakorlatilag kiküszöbölhetetlen) masreszt pedig egyre kevesbe van meg a bizalom befektetői oldalon es sorra kaszalnak el ujabb modelleket.
Gyakorlatilag fújják még a buborekot, hogy egyre jobb lesz es majd jo lesz, miközben lassan senki sem hisz mar ebben.Konkretan arrol is volt szo a videoban, hogy a vallalkozasok eseten, ahol hasznaljak, tulnyomo többsegnel nincs kb. semmi haszna…
Azt tudom, hogy az én területemen (szoftverfejlesztés) nagyon jól látható haszna van, tehát egyértelműen maradni fog. -
Sinesol
veterán
Azért érdemes különvenni a dolgokat: az, hogy a teljesen irreális hype-ról kiderült, hogy teljesen irreális hype, meg az, hogy a valóságban nagyon hasznos és jól használható eszköz, azok olyan állítások, amik abszolút megférnek egymás mellett. A "lejtmenet" meg aztán végképp nagyon vicces, valójában azt történik, hogy nagyon intenzív, szemmel látható fejlődés van és napról napra még jobban használhatóvá válnak az LLM-alapú eszközök.
Konkretan arrol is volt szo a videoban, hogy a vallalkozasok eseten, ahol hasznaljak, tulnyomo többsegnel nincs kb. semmi haszna…
Az intenziv fejlodesről is csak annyit, hogy egyrészt tovabbra is komoly gondok vannak a hallucinaciovsl ( gyakorlatilag kiküszöbölhetetlen) masreszt pedig egyre kevesbe van meg a bizalom befektetői oldalon es sorra kaszalnak el ujabb modelleket.
Gyakorlatilag fújják még a buborekot, hogy egyre jobb lesz es majd jo lesz, miközben lassan senki sem hisz mar ebben. -
DraXoN
addikt
azt számolták, hogy 0 szaltós legyen (még csak nem is nyereséges), valami 1000$ per felhasználó áron kéne adni a chatGTP-t minimum (havonta)
(szaldós, az olasz saldo szóból)
Ez nem nagyon akar összeállni. Egy Nvidia DGX B200 AI szerver olyan 450k EUR, ebben van 8 db 180 GB-os Blackwell kártya. Ha csak 20 usert számolok / GPU, akkor is három hónap alatt jönne össze a HW ára az előfizetési díjból.
Nem elég csak a VGA (szerű) hardver nyers árát számolni (de nem tudom egy ilyen szerver árába ezek beletartoznak e, vagy az még külön költség), más körítés is van ott (CPU, ram, tárhely), meg is kell tervezni és építeni egy adatparkot, az áram is költséges, adót is kell fizetni a bevételből (és alkalmazottak után).
ráadásul eléggé erős 2-3 év alatti teljes elavulással számolnak a hardverek esetén elhasználódás miatt (az SSD lehet tényleg nem bírja, és azt írták az új hardverek annyival jobb teljesítmény/fogyasztás arányban jöhetnek, hogy nem érné meg üzemeltetni a régi hardvert akkor se ha működne is, az öreg hardver megbízhatósági romlása miatt meg a karbantartás díja lehet exponenciálisan magasabb).
de én tényleg nem ismerem a számokat a dolgok mögött. (de abból kiindulva, hogy amikor vállalkozásom volt milyen "extra" költségek voltak ami nem látszott elsőre kívülről a matekban ... persze az itthoni viszonyokból tudok így kiindulni, de nem hiszem, hogy gyökeresen más máshol a helyzet)... az elírásért meg elnézést, diszlexia miatt sokszor nem veszek észre ilyen dolgokat
(pedig ismerem a szót és eredetét is) -
dabadab
titán
nem tudom már hol számolták ki, egy 2-3 hónapja futottam bele egy írásba (bár fogalmam sincs a valódi számokról mennyire lehet igaz), de akkor azt számolták, hogy 0 szaltós legyen (még csak nem is nyereséges), valami 1000$ per felhasználó áron kéne adni a chatGTP-t minimum (havonta) és akkor mindenki fizetne, az is aki 1x használja egy hónapban.
Ez nem egy olyan összeg amit fizetnének.
Az aktuális árak is félévente emelkednek kb. (mind a "professzionális" használóknak, mind az otthoniaknak.
Napi 500Ft? a legtöbb már most drágább ha a "teljes" élményt akarod. talán egyedül a Copilot az ami befér még most alá (de ott is csak akkor ha van mellette "csatolt" office 365 termék és annak az árát kikalkulálod).azt számolták, hogy 0 szaltós legyen (még csak nem is nyereséges), valami 1000$ per felhasználó áron kéne adni a chatGTP-t minimum (havonta)
(szaldós, az olasz saldo szóból)
Ez nem nagyon akar összeállni. Egy Nvidia DGX B200 AI szerver olyan 450k EUR, ebben van 8 db 180 GB-os Blackwell kártya. Ha csak 20 usert számolok / GPU, akkor is három hónap alatt jönne össze a HW ára az előfizetési díjból.
-
Tasunkó
őstag
nem tudom már hol számolták ki, egy 2-3 hónapja futottam bele egy írásba (bár fogalmam sincs a valódi számokról mennyire lehet igaz), de akkor azt számolták, hogy 0 szaltós legyen (még csak nem is nyereséges), valami 1000$ per felhasználó áron kéne adni a chatGTP-t minimum (havonta) és akkor mindenki fizetne, az is aki 1x használja egy hónapban.
Az aktuális árak is félévente emelkednek kb. (mind a "professzionális" használóknak, mind az otthoniaknak.
Napi 500Ft? a legtöbb már most drágább ha a "teljes" élményt akarod. talán egyedül a Copilot az ami befér még most alá (de ott is csak akkor ha van mellette "csatolt" office 365 termék és annak az árát kikalkulálod).Esetleg havi 1000$-ért érdemes néhény minimálbéres alkalmazottat tartva letakarni az időintervallumot, és előfizetni 1 chatgpt-re, majd továbbítani a szolgáltatást, mert úgyse mindenki egyszerre fog kérdezni, és az alkalmazott megkérdezi töle majd copy pastézza, esetleg ha jobban ért hozzá helyette válaszol, így egy olcsóbb előfizetéssel megkínálva a fogyasztót.
-
DraXoN
addikt
Szerintem 3-4 AI modell fog a piacon megmaradni amúgy. A többi megy a süllyesztőbe. Aztán ők bevezetnek egy olyan fizetős modellt, ami elfogadható lesz.
Mit tudom én, 500Ft per felhasználó. Vagy revolut előfizuhoz kötik mint a chatgpt. Ezáltal el lehet érni egy szép kis bevételt azért. A cégek meg ugye többet fizetnek. Csak jelenleg a felhasználók nincsenek elköteleződve. Azt használják ami ingyenes.nem tudom már hol számolták ki, egy 2-3 hónapja futottam bele egy írásba (bár fogalmam sincs a valódi számokról mennyire lehet igaz), de akkor azt számolták, hogy 0 szaltós legyen (még csak nem is nyereséges), valami 1000$ per felhasználó áron kéne adni a chatGTP-t minimum (havonta) és akkor mindenki fizetne, az is aki 1x használja egy hónapban.
Napi 500Ft? a legtöbb már most drágább ha a "teljes" élményt akarod. talán egyedül a Copilot az ami befér még most alá (de ott is csak akkor ha van mellette "csatolt" office 365 termék és annak az árát kikalkulálod). -
dabadab
titán
Azért érdemes különvenni a dolgokat: az, hogy a teljesen irreális hype-ról kiderült, hogy teljesen irreális hype, meg az, hogy a valóságban nagyon hasznos és jól használható eszköz, azok olyan állítások, amik abszolút megférnek egymás mellett. A "lejtmenet" meg aztán végképp nagyon vicces, valójában azt történik, hogy nagyon intenzív, szemmel látható fejlődés van és napról napra még jobban használhatóvá válnak az LLM-alapú eszközök.
-
DithenS
senior tag
a mostani skálázódás akkor se fenntartható. se elég gyártókapacitás, se elég hely, se elég energia nincs. és ezek csak a fizikai korlátok, de gazdaságilag se fenntartható, többe kerül exponenciálisan az egész AI mint amit termel mint bevétel. a skálázódás katasztrófális egy-egy lokál modelhez képest nem annyival jobb mint amennyivel több erőforrás igénye van a modelleknek. Oké, kevésbé speciális, de tényleg kell a "mindent is tudó" univerzális AI model? főleg ilyen áron...
Az adat biztonság csak illúzió ha van is erre ígéret, de inkább minden is kémkedik (telefonok, TV-k), a felelősség ebben meg mindig a használóé kizárólag.persze, nem kételkedem, hogy velünk marad az AI, de szerintem egy 2 éven belül egy 10-15 évere megfog torpanni a globális modellek fejlődése, mert a befektetési kedv le fog áldozni és az aktuális keretből ha stagnálást tudnak majd hozni a szerencsésebbek már "jól jártak" lesz a végeredmény. (közben a lokális modellek fejlődhetnek, de nem lesz igény a rendszerbe épített AI-ra)
Én így látom a közeli 10-15 évet, hogy történni fog. persze aktuálisan az amerikai AI-al foglalkozó cégek puhítják az USA kormányát "száljon be" (mint Vágási Feri az internetbe).. ez kitolhatja a bukás idejét, de nagyon messze van egy profitabillitis vállalat aktuálisan a területen. A pár nyereséges cég az nvidia, amd és micron (vagyis akik a hardvert árulják az "őrülethez") [link]Szerintem 3-4 AI modell fog a piacon megmaradni amúgy. A többi megy a süllyesztőbe. Aztán ők bevezetnek egy olyan fizetős modellt, ami elfogadható lesz.
Mit tudom én, 500Ft per felhasználó. Vagy revolut előfizuhoz kötik mint a chatgpt. Ezáltal el lehet érni egy szép kis bevételt azért. A cégek meg ugye többet fizetnek. Csak jelenleg a felhasználók nincsenek elköteleződve. Azt használják ami ingyenes. -
DraXoN
addikt
Bár a 3D TV-k a plazmatv-hez hasonlóan (megj. : jó rég volt a plazmatévé buzzword is) kidurrant maga a technológia a hasznosság és a gyakorlati praktikum hiánya miatt, a nagy nyelvi modellek meg a mesterséges intelligencia megmarad, pont azért mert hasznos mint eszköz „a pandora szelencéjét” nem lehet „lezárni” azaz bár hogy ha létezik olyan hogy „ai lufi” és az kidurran, a fejlődés és a használat nem fog megszűnni, sőt. Én sem örülök a RAM és sok minden emelkedésének viszont például jönnek a kínaiak mondjuk a RAM chipek gyártásába, jönnek a LLM-ek kvantálása és jönn szintén a kínaiak leleméményesége az LLM tréningezése (alacsonyabb gépigényű, nevetséges áron tréningezett akár ingyenesen letölthetőként LLM-ekel jönnek elő) megérősre, jól megrázva a piacot letörhetik a piacot mint válasz a kapzsi kapitalista nyugati mindent felszívunk viselkedésre. Ha nem is feltétlenül csak egy helyről használnánk bizonyos LLM-et mert mondjuk zárt, létezik helyileg futtatható Open weight amikhez nem kell feltétlen speciális szerkentyű mint a Tiiny, elegendő még egy CPU is, persze a mostani tudásom szerint speciális szűkebb területre.
Mifelénk azt mondják: álmodik a nyomor!
Én így látom a közeli 10-15 évet, hogy történni fog. persze aktuálisan az amerikai AI-al foglalkozó cégek puhítják az USA kormányát "száljon be" (mint Vágási Feri az internetbe).. ez kitolhatja a bukás idejét, de nagyon messze van egy profitabillitis vállalat aktuálisan a területen. A pár nyereséges cég az nvidia, amd és micron (vagyis akik a hardvert árulják az "őrülethez") [link] -
l1k3_1t
tag
-
l1k3_1t
tag
Én már alig várom hogy összeomoljon ez a buzzword és lehessen megint olcsón vga-t meg ramot venni. De ha meg jó pénzt akarsz keresni, akkor ehhez kell érteni, mert ezért fizet a tulaj, ha megtérül neki, ha nem, így hát neked is ehhez kell értened a zsíros állásért. Hogy ez aztán velünk marad, vagy 5 év múlva ezt is elfelejtjük mint a 3d tvt vagy a vr szemüveget, az még jó kérdés, de most ezzel lehet kaszálni, ez a slágerszakma.
Bár a 3D TV-k a plazmatv-hez hasonlóan (megj. : jó rég volt a plazmatévé buzzword is) kidurrant maga a technológia a hasznosság és a gyakorlati praktikum hiánya miatt, a nagy nyelvi modellek meg a mesterséges intelligencia megmarad, pont azért mert hasznos mint eszköz „a pandora szelencéjét” nem lehet „lezárni” azaz bár hogy ha létezik olyan hogy „ai lufi” és az kidurran, a fejlődés és a használat nem fog megszűnni, sőt. Én sem örülök a RAM és sok minden emelkedésének viszont például jönnek a kínaiak mondjuk a RAM chipek gyártásába, jönnek a LLM-ek kvantálása és jönn szintén a kínaiak leleméményesége az LLM tréningezése (alacsonyabb gépigényű, nevetséges áron tréningezett akár ingyenesen letölthetőként LLM-ekel jönnek elő) megérősre, jól megrázva a piacot letörhetik a piacot mint válasz a kapzsi kapitalista nyugati mindent felszívunk viselkedésre. Ha nem is feltétlenül csak egy helyről használnánk bizonyos LLM-et mert mondjuk zárt, létezik helyileg futtatható Open weight amikhez nem kell feltétlen speciális szerkentyű mint a Tiiny, elegendő még egy CPU is, persze a mostani tudásom szerint speciális szűkebb területre.
Mifelénk azt mondják: álmodik a nyomor!
-
dabadab
titán
Várjuk ki a végét. Egyelőre ott tartanak mint Vágási Feri az internettel, hogy be kéne szállni, csak épp azt nem tudják a cégek hogy minek, mekkora és lesz-e egyáltalán profit ebből. Skynetet könnyű vizionálni, de még csak az AI Wright tesós repülőinél tartunk, és az se biztos hogy megy-e ez feljebb, vagy korlátokba ütközik az egész.
Nem, ezen már túl vagyunk. Az LLM-ek már a mai formájukban is baromi hasznosak, ezt senki sem akarja már elengedni. Ha úgy tetszik, akkor ez már nem a Wright Flyer, hanem a DC-3 időszaka.
-
fukasza
junior tag
Várjuk ki a végét. Egyelőre ott tartanak mint Vágási Feri az internettel, hogy be kéne szállni, csak épp azt nem tudják a cégek hogy minek, mekkora és lesz-e egyáltalán profit ebből. Skynetet könnyű vizionálni, de még csak az AI Wright tesós repülőinél tartunk, és az se biztos hogy megy-e ez feljebb, vagy korlátokba ütközik az egész.
-
dabadab
titán
Én már alig várom hogy összeomoljon ez a buzzword és lehessen megint olcsón vga-t meg ramot venni. De ha meg jó pénzt akarsz keresni, akkor ehhez kell érteni, mert ezért fizet a tulaj, ha megtérül neki, ha nem, így hát neked is ehhez kell értened a zsíros állásért. Hogy ez aztán velünk marad, vagy 5 év múlva ezt is elfelejtjük mint a 3d tvt vagy a vr szemüveget, az még jó kérdés, de most ezzel lehet kaszálni, ez a slágerszakma.
Mondjuk ez pont nem kérdés: velünk marad.
-
fukasza
junior tag
Lehet progikat íratni LLM-el, de nem mindegy hogyan. Jómagam igen részletes tervet készítek ugyanúgy aszisztálással még mielőtt bármilyen feladatot adnék bármilyen kódoló ügynöknek sok token elégetése előtt, olyan mintha egy húsvér programozónak megmondanám részletesen dokumentummal hogy mi kell nekem és ne kelljen fárasztani azzal hogy magától saját kút fejből kitalálja mit csináljon mit nem mondott a kérő de azt gondolja kellhet neki. Azért nem tartom jó ötletnek hogy mindenkire kell tukmálni a vég nélküli mesterséges intelligenciázósdit mert ugyanúgy probléma mint annak a létezésének az ignorálása, nem mindenhol nem mindenre való.
-
l1k3_1t
tag
Most épp ez a trend, progamozzunk ai-val, vibe coding, claude, satöbbi. Itt a ph-n is volt cikk, hogy nagy külföldi cégek úgy tukmálják az ai-t a dolgozókra, hogy az a hülye aki nem akar élni vele. És akkor most az a baj ha már a dipit is ai-val írja az ember? Inkább örüljenek ha jól megpromptolja az ember, hogy értelmes szöveg jöjjön ki belőle. Ha elkezd dolgozni, lehet hogy már szüksége se lesz arra a sok tudásra amit mi még megtanultunk, csak az ai pátyolgatására, a régi szakmák meg mennek a lecsóba mint az aranymosó, köpölyöző, drótos tót. Korábban is mindig volt sírás, hogy az emberek már csak javaban / pythonban fossák a kódot, miért nem c-ben. Aztán meg miért c, miért nem asm... Mert akkor soha semmi nem lenne kész, ennek az az ára hogy a kód olyan amilyen. Tetszik vagy nem. Most is egy ilyen váltás előtt állunk, a korábban bemagolt dolgokat nem lesz szükség fejben tartani, inkább arra hogy mit honnan tudsz kikeresni. Diplomamunkának meg adjanak olyan feladatot ami azt méri hogy tud bánni az ember az ai-val, ne azt hogy az elmúlt 100 év mintájára ő is körmöljön valami fogalmazványt, aminek leginkább csak az oldalszáma a lényeg.
Lehet progikat íratni LLM-el, de nem mindegy hogyan. Jómagam igen részletes tervet készítek ugyanúgy aszisztálással még mielőtt bármilyen feladatot adnék bármilyen kódoló ügynöknek sok token elégetése előtt, olyan mintha egy húsvér programozónak megmondanám részletesen dokumentummal hogy mi kell nekem és ne kelljen fárasztani azzal hogy magától saját kút fejből kitalálja mit csináljon mit nem mondott a kérő de azt gondolja kellhet neki. Azért nem tartom jó ötletnek hogy mindenkire kell tukmálni a vég nélküli mesterséges intelligenciázósdit mert ugyanúgy probléma mint annak a létezésének az ignorálása, nem mindenhol nem mindenre való.
-
l1k3_1t
tag
A szakdolgozatom címe ez volt:
BEJEGYZÉSKÉSZÍTŐ AUTOMATIZMUS LÉTREHOZÁSA
KÉPES-E A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA CIKKSOROZATOT GENERÁLNI?
A kérdésre maga a szakdolgozat léte a válasz: igen, képes. 160 oldalas, mellékletek nélkül kb. 108 oldal lett. Az egész AI-val lett létrehozva nulláról. Sok körös átdolgozások, átfogalmazások, minták megtörése stb. után, ahogy írtam, kiváló minősítést kaptam rá. Minden védelemnek lesz előbb-utóbb ellenszere. A modellnek megtanítod, hogy a Claude milyen mintázatokat csinál, azután ennek mentén a másik átfogalmazza. És kész is.
Sőt, akár több modellel, több körös vitákat lehet futtatni a szöveggel kapcsolatban, és amikor megegyeznek, hogy ez már jó, akkor az lesz a végleges. Szóval, sok lehetőség van még.
Igen, a pepecselős átfogalmazási folyamat is megoldás a vízjelezés ellen vagy igazából az LLM-et arra használod hogy szerezzél ihletetet de nagyrészt saját kútfejből a szokásos („hagyományos”, „utána guglizós” módszeres) kutatómunkával megáldott szakdolgozatot csináljuk meg mint én technikumban 2019-'20-ban számhálóval kapcsán, na ott sehol nem volt semmilyen LLM és az egész AI ritkán volt hallható.
-
l1k3_1t
tag
Olvasgattam a hozzásszólásokat. Szerintem itt többen félreértették hogyan működik ez a megoldás. Maga a szöveg tartalmazza a vízjelet. Tök mindegy, hogy hogyan másolod ki. Akár kézzel is legépelheted ugyanazt a szöveget. Amíg nem csinálsz rajta jelentős változtatást, addig felismerhető, hogy a Claude generálta. Az AI-t lebukrató algoritmusok is magát a szöveget elemzik, és próbálnak versenyt tartani a generatív algoritmusokkal. Itt annyi történik, hogy a Claude direkt olyan szöveget generál, amit könnyebb lebuktatni, hogy nem emberi. Aki ezt meg akarja kerülni kénytelen lesz más AI-t használni. Pl. saját host-on működő AI-t.
Itt az egyik módszer a vízjelmentesítésre az pedig a nem LLM alapú gépifordítás (Google Translate, DeepL stb) használata, az úgy megy hogy az LLM által generált vízjeles szöveget lefordíttatod egy másik nyelvre mondjuk magyarról finn nyelvre és onnét vissza ezzel jelentősen megváltoztatva jelentősen az egész szöveget, a tipikus LLM-es sablon szöveget is eltüntetve ami lehet az egyik vízjelezésnek a része, mondjuk az más kérdés hogy milyen lesz a végeredmény.
Egy biztos: tanuljatok gyerekek mert lefogtok bukni.
-
danih
veterán
-
ViZion
félisten
én elektronika esetén egy bizonyos IC-vel kapcsolatban akartam egy pontos lábkiosztást, amikor felsorolta a részleteit belekötöttem, hogy rossz a mérete amit mond (64kb helyett 8 kilobájtosnak mondta a chip méretét). mikor számon kértem miért még az lett a vége, hogy én vagyok a h*lye, mert minden forrása szerint az már pedig egy 8 kilobájtos chip... nem emlékszem már pontosan milyen modell is volt, de amikor a működés oldaláról közelítettem meg az egész elektronikai áramkör működését brutálisan "áthalucinálta" (gyakorlatilag a program nem fért a chipbe volna, de állította, hogy anélkül is működne, és hogy az meg ez nem így vagy úgy van, és neki van igaza és ne állítsak mást) ... simán meggyőzött volna valakit aki nem érti mit is akart csinálni (nekem meg csak egy lábkiosztás kellett az adatlábak sorrendje miatt, hogy bekössem egy IC programozóba).
és Zsolti bácsiról se érdemes kérdezni mert az "összemosott" változatot szajkózza kizárólag (mert arra sokkal több forrás van, na jó, pár hónapja írta ezt, nem akarok újra ránézni változott e).
nagyon nem mindegy, h melyik modellt használod elektronikában vagy programozásnál.
-
DraXoN
addikt
Úgy tűnik nem mennek jol a dolgok ai terén. [link]
Ami engem meglepett, hogy egészen katasztrofális a hallucinációk mennyisége, hát ez alapján nem biztos hogy ezzel a legjobb dolgozatot íratni.

Habár az eddig is nyilvánvaló volt, hogy nagyon sokszor állit oltári nagy baromságokat az AI, csak hát az jórészt akkor nagyon kirívó, ha olyan témakörről van szó, amiben jártas az ember. Ha viszont nem ért valaki semennyire a témához, akkor simán elfogadja a kapott választ..én elektronika esetén egy bizonyos IC-vel kapcsolatban akartam egy pontos lábkiosztást, amikor felsorolta a részleteit belekötöttem, hogy rossz a mérete amit mond (64kb helyett 8 kilobájtosnak mondta a chip méretét). mikor számon kértem miért még az lett a vége, hogy én vagyok a h*lye, mert minden forrása szerint az már pedig egy 8 kilobájtos chip... nem emlékszem már pontosan milyen modell is volt, de amikor a működés oldaláról közelítettem meg az egész elektronikai áramkör működését brutálisan "áthalucinálta" (gyakorlatilag a program nem fért a chipbe volna, de állította, hogy anélkül is működne, és hogy az meg ez nem így vagy úgy van, és neki van igaza és ne állítsak mást) ... simán meggyőzött volna valakit aki nem érti mit is akart csinálni (nekem meg csak egy lábkiosztás kellett az adatlábak sorrendje miatt, hogy bekössem egy IC programozóba).
és Zsolti bácsiról se érdemes kérdezni mert az "összemosott" változatot szajkózza kizárólag (mert arra sokkal több forrás van, na jó, pár hónapja írta ezt, nem akarok újra ránézni változott e).
-
Sinesol
veterán
Úgy tűnik nem mennek jol a dolgok ai terén. [link]
Ami engem meglepett, hogy egészen katasztrofális a hallucinációk mennyisége, hát ez alapján nem biztos hogy ezzel a legjobb dolgozatot íratni.

Habár az eddig is nyilvánvaló volt, hogy nagyon sokszor állit oltári nagy baromságokat az AI, csak hát az jórészt akkor nagyon kirívó, ha olyan témakörről van szó, amiben jártas az ember. Ha viszont nem ért valaki semennyire a témához, akkor simán elfogadja a kapott választ.. -
ViZion
félisten
Félreértesz, én nem a tartalmi tanulásról beszéltem, hanem magáról a folyamatról. Hogy bizonyos képességek akkor fejlődnek igazán amikor valamivel küzdesz hogy megtanuld, elérd, megcsináld, befejezd. Ennek a folyamatnak a hiánya (amikor egy másik problémamegoldó rendszerre hagyatkozunk) az hosszútávon komoly problémákat okoz a kognitív képességek terén.
Értsd; biciklizni sem azért kell megtanulni mert az helyettesíti az autót. Tehát fix hogy nem emlékszel arra a Vörösmarty versre amivel kölyökként napokat küzdöttél de az agyad simán emlékszik magára a folyamatra, ami háromszáz másik skillt hozott neked az átlagosnál talán könnyebben.
Az AI egy tool, amit meg kell tanulni használni. Van helye. Nem mindent kell erre bízni, de pl. fentebb az orvos és autószetelő példád rossz volt...
ott is van helye. Modern autók diagnosztikája, alkatrész rendelés, raktár kezelés... miért ne AI csinálja? A csavart nem fogja meghúzni, klasszikus hibákkal nem fog semmit kezdeni, de kiegészíti a szakit az új területeken, ahol amúgy képzést nem kapna. -
Tasunkó
őstag
Félreértesz, én nem a tartalmi tanulásról beszéltem, hanem magáról a folyamatról. Hogy bizonyos képességek akkor fejlődnek igazán amikor valamivel küzdesz hogy megtanuld, elérd, megcsináld, befejezd. Ennek a folyamatnak a hiánya (amikor egy másik problémamegoldó rendszerre hagyatkozunk) az hosszútávon komoly problémákat okoz a kognitív képességek terén.
Értsd; biciklizni sem azért kell megtanulni mert az helyettesíti az autót. Tehát fix hogy nem emlékszel arra a Vörösmarty versre amivel kölyökként napokat küzdöttél de az agyad simán emlékszik magára a folyamatra, ami háromszáz másik skillt hozott neked az átlagosnál talán könnyebben.
Igen, csak ehhez az iskola módszerének nincs sok köze. Ellenben az AI-nak van, tehát lehet tőle keresni választ egy problémára, amit egész tűrhetően teljesít, tehát része egy tanulási folyamatnak. Megküzdéshez mi köze az iskolának, ott mit lehet csinálni, befejezni, készre elkészíteni, a tanulmányokon és a diplomán kívül? Arra meg teljesen jó egy AI, tehát megoldja a problémát amit az iskola kitalált.
A bebiflázás röviden semmire se jó. Az ovisok is el tudják énekelni a kedvenc dalaikat, bármi amit sokszor hall valaki, ugyanoda vezet, nem kell ehhez tanári kar. Ha már, akkor szerintem a felvetődött kérdéseimre talált válaszokból tanultam, ezek még véletlenül sem kapcsolódtak bármilyen tanárhoz.
Amúgy az iskola befejzetével, tanult meg fejből bárki verset, vagy a transzformátor működését letakart könyvvel, vagy ezt nem bolond ember utána használja ezt a nélkülözhetetlen kognitív disszonanciát? -
tothzoltan
tag
Csak az oktatásnak mi köze a tanuláshoz? Egy mesterségesen erőltetett tanulás, ami csak a 18. századi tudatlan jobbágyléthez képest volt haladás. Így az általa kierőszakolt kognitív képességek is csak a feltétlen és kérdések nélkül adaptált tartalomra vonatkoznak, nem pedig az ember természetes tanulási felépítéséhez.
Nem sok minden megy a levesbe, mert senki nem tartja fontosnak azt hogy ki miért , hogyan ért valamihez, minden érdem az okatatást illeti, holott pár hónap vagy év alatt mindenki teljesen elfelejti a mesterségesen feltanított tartalmat.
Szóval ami megy a levesbe az nem sokat ért egyébként, csak ráépült egy papság, ami hangoztatja mennyire fontos.
Most AI küldi AInak a beadandót,mert a tanár AI-al ellenőrzi, majd miért nem AI-al ellenőrizné általában hogy mi van benne?
Ennyi erővel nyugodtan cserélgethetnek borsófőzeléket, azt is energia előállítani, és az se jó semmire annak aki nem szereti.Félreértesz, én nem a tartalmi tanulásról beszéltem, hanem magáról a folyamatról. Hogy bizonyos képességek akkor fejlődnek igazán amikor valamivel küzdesz hogy megtanuld, elérd, megcsináld, befejezd. Ennek a folyamatnak a hiánya (amikor egy másik problémamegoldó rendszerre hagyatkozunk) az hosszútávon komoly problémákat okoz a kognitív képességek terén.
-
Tasunkó
őstag
Eddig sem az volt a kérdés hogy tudja-e, hanem hogy annak milyen következményei lesznek hosszútávon. Rövidtávon örülsz a kiváló minősítésnek, hosszútávon pedig lényegében semmi értelme mert derékbatöri a klasszikus oktatási rendszert, elhalnak vele a klasszikus tanulás hiánya okozta kognitív képességek, a tapasztalati alapú tudás értéktelenné válik. Magyarul mindaz a sztenderd amiben eddig felnőttünk megy a levesbe.
Mire viszont az új rendszer integrálódik addig felnő 2-3 generáció abban a szellemben hogy ‘csetdzsipiti megoldja’.
Beleértve orvosokat, autószerelőket, újságírókat stb… amiktől és akiktől így vagy úgy de a te életed is függ.
Szóval a végén annyira nem glamour a látkép.Csak az oktatásnak mi köze a tanuláshoz? Egy mesterségesen erőltetett tanulás, ami csak a 18. századi tudatlan jobbágyléthez képest volt haladás. Így az általa kierőszakolt kognitív képességek is csak a feltétlen és kérdések nélkül adaptált tartalomra vonatkoznak, nem pedig az ember természetes tanulási felépítéséhez.
Nem sok minden megy a levesbe, mert senki nem tartja fontosnak azt hogy ki miért , hogyan ért valamihez, minden érdem az okatatást illeti, holott pár hónap vagy év alatt mindenki teljesen elfelejti a mesterségesen feltanított tartalmat.
Szóval ami megy a levesbe az nem sokat ért egyébként, csak ráépült egy papság, ami hangoztatja mennyire fontos.
Most AI küldi AInak a beadandót,mert a tanár AI-al ellenőrzi, majd miért nem AI-al ellenőrizné általában hogy mi van benne?
Ennyi erővel nyugodtan cserélgethetnek borsófőzeléket, azt is energia előállítani, és az se jó semmire annak aki nem szereti. -
BE4GLE
senior tag
Most épp ez a trend, progamozzunk ai-val, vibe coding, claude, satöbbi. Itt a ph-n is volt cikk, hogy nagy külföldi cégek úgy tukmálják az ai-t a dolgozókra, hogy az a hülye aki nem akar élni vele. És akkor most az a baj ha már a dipit is ai-val írja az ember? Inkább örüljenek ha jól megpromptolja az ember, hogy értelmes szöveg jöjjön ki belőle. Ha elkezd dolgozni, lehet hogy már szüksége se lesz arra a sok tudásra amit mi még megtanultunk, csak az ai pátyolgatására, a régi szakmák meg mennek a lecsóba mint az aranymosó, köpölyöző, drótos tót. Korábban is mindig volt sírás, hogy az emberek már csak javaban / pythonban fossák a kódot, miért nem c-ben. Aztán meg miért c, miért nem asm... Mert akkor soha semmi nem lenne kész, ennek az az ára hogy a kód olyan amilyen. Tetszik vagy nem. Most is egy ilyen váltás előtt állunk, a korábban bemagolt dolgokat nem lesz szükség fejben tartani, inkább arra hogy mit honnan tudsz kikeresni. Diplomamunkának meg adjanak olyan feladatot ami azt méri hogy tud bánni az ember az ai-val, ne azt hogy az elmúlt 100 év mintájára ő is körmöljön valami fogalmazványt, aminek leginkább csak az oldalszáma a lényeg.
"Diplomamunkának meg adjanak olyan feladatot ami azt méri hogy tud bánni az ember az ai-val..."
Mit is mondott Tony Stark Peter-nek, amikor a srác azt mondta, hogy a ruha nélkül semmit sem ér?

-
fukasza
junior tag
Eddig sem az volt a kérdés hogy tudja-e, hanem hogy annak milyen következményei lesznek hosszútávon. Rövidtávon örülsz a kiváló minősítésnek, hosszútávon pedig lényegében semmi értelme mert derékbatöri a klasszikus oktatási rendszert, elhalnak vele a klasszikus tanulás hiánya okozta kognitív képességek, a tapasztalati alapú tudás értéktelenné válik. Magyarul mindaz a sztenderd amiben eddig felnőttünk megy a levesbe.
Mire viszont az új rendszer integrálódik addig felnő 2-3 generáció abban a szellemben hogy ‘csetdzsipiti megoldja’.
Beleértve orvosokat, autószerelőket, újságírókat stb… amiktől és akiktől így vagy úgy de a te életed is függ.
Szóval a végén annyira nem glamour a látkép.Most épp ez a trend, progamozzunk ai-val, vibe coding, claude, satöbbi. Itt a ph-n is volt cikk, hogy nagy külföldi cégek úgy tukmálják az ai-t a dolgozókra, hogy az a hülye aki nem akar élni vele. És akkor most az a baj ha már a dipit is ai-val írja az ember? Inkább örüljenek ha jól megpromptolja az ember, hogy értelmes szöveg jöjjön ki belőle. Ha elkezd dolgozni, lehet hogy már szüksége se lesz arra a sok tudásra amit mi még megtanultunk, csak az ai pátyolgatására, a régi szakmák meg mennek a lecsóba mint az aranymosó, köpölyöző, drótos tót. Korábban is mindig volt sírás, hogy az emberek már csak javaban / pythonban fossák a kódot, miért nem c-ben. Aztán meg miért c, miért nem asm... Mert akkor soha semmi nem lenne kész, ennek az az ára hogy a kód olyan amilyen. Tetszik vagy nem. Most is egy ilyen váltás előtt állunk, a korábban bemagolt dolgokat nem lesz szükség fejben tartani, inkább arra hogy mit honnan tudsz kikeresni. Diplomamunkának meg adjanak olyan feladatot ami azt méri hogy tud bánni az ember az ai-val, ne azt hogy az elmúlt 100 év mintájára ő is körmöljön valami fogalmazványt, aminek leginkább csak az oldalszáma a lényeg.
-
vaszkoattila
csendes tag
Már a jelen.
-
dabadab
titán
Értem én, hogy szteganográfia, de azért kíváncsi leszek, egy szöveges copy-paste-et hogyan fog túlélni a vízjel.
Képek esetén is vannak fenntartásaim, milyen szintű szerkesztés teszi detektálhatatlanná a vízjelet.Ha jól látom, a technikai részletekkel még adósak, szóval egyelőre afféle "security through obscurity", nehogy a rosszfiúk pillanatok alatt megkerüljék.
Értem én, hogy szteganográfia, de azért kíváncsi leszek, egy szöveges copy-paste-et hogyan fog túlélni a vízjel.
Úgy, hogy maga a szöveg a vízjel. Kiváncsi vagyok, hogy ezt hogyan fogják megoldani, de abból, amit olvastam náluk, nagyon úgy tűnik, hogy ez a terv.
Aki szerint egy sima copy-paste elég lenne ellene, azok mennyire szenvednek Dunning-Kruegertől?... -
vaszkoattila
csendes tag
Szóval a végén annyira nem glamour a látkép.Igazad van, de 54 évesen már szarok az egészre.
A diploma bekerült a fiókba, sosem fogom használni, nem is terveztem. -
tothzoltan
tag
A kérdésre maga a szakdolgozat léte a válasz: igen, képes. 160 oldalas, mellékletek nélkül kb. 108 oldal lett. Az egész AI-val lett létrehozva nulláról. Sok körös átdolgozások, átfogalmazások, minták megtörése stb. után, ahogy írtam, kiváló minősítést kaptam rá. Minden védelemnek lesz előbb-utóbb ellenszere. A modellnek megtanítod, hogy a Claude milyen mintázatokat csinál, azután ennek mentén a másik átfogalmazza. És kész is.
Sőt, akár több modellel, több körös vitákat lehet futtatni a szöveggel kapcsolatban, és amikor megegyeznek, hogy ez már jó, akkor az lesz a végleges. Szóval, sok lehetőség van még.
Szóval a végén annyira nem glamour a látkép. -
dongettó
aktív tag
-
DithenS
senior tag
Mondjuk az ai generalt jel megléte letiltana a cooy/paste-t? Vannak olyan weboldalak, ahol nem enged masolast copyright miatt, szoval csak nem lehetetlen megoldani a dolgot.
Vagy esetleg lenne lathato jel is, ami ugyanugy masolodna cooy paste-el.
Egyebkent jo az irany, evek kellettek, de vegre szuletett egy ertelmes eu szabalyozas, aminek ertelmes eredmenye is van es nem csak kárt okoz. Mondjuk egy fecske nem csinal nyarat..
Elég egy képernyőfotó és telón mindent ki tudsz másolni róla szövegként.
-
DraXoN
addikt
Mondjuk az ai generalt jel megléte letiltana a cooy/paste-t? Vannak olyan weboldalak, ahol nem enged masolast copyright miatt, szoval csak nem lehetetlen megoldani a dolgot.
Egyebkent jo az irany, evek kellettek, de vegre szuletett egy ertelmes eu szabalyozas, aminek ertelmes eredmenye is van es nem csak kárt okoz. Mondjuk egy fecske nem csinal nyarat..
mondjuk ez a weboldalak esetén is csak azoknál véd akik nem értenek kicsit jobban a dolgok működéséhez. kb pár pillanat megkerülni egy ilyen copy-paste védelmet ha tudjuk hogy működik (de pluginek is léteznek rá).
De vicces is lesz majd amikor a megmérgezett AI szöveg AI vízjelet kap
(a "poison AI" mozgalom egyre erősebb) -
vaszkoattila
csendes tag
-
Dragon3000
nagyúr
ViZion / Dragon3000
Igen, mint sok esetben itt is az arany középút lenne a megoldás - személyes preferenciától függően. Nemhiába hívják asszisztensnek, és nem helyettesnek.
Ami miatt én aggódom, hogy a felhasználók 80%-ának fogalma nincs, hogy hogyan is kellene felelősségteljesen használni. Ami nem is annyira most probléma igazán, de borzalmas jövőképet vetít.Bizonyos szempontból probléma, bizonyos szempontból jó, hogy sokan nem tudják, hogy kell használni, egyik eset amit leírtál, a másik meg azért, mert sokkal könnyebb kiszúrni, hogy valaki ai-t használ.
-
tothzoltan
tag
ViZion / Dragon3000
Igen, mint sok esetben itt is az arany középút lenne a megoldás - személyes preferenciától függően. Nemhiába hívják asszisztensnek, és nem helyettesnek.
Ami miatt én aggódom, hogy a felhasználók 80%-ának fogalma nincs, hogy hogyan is kellene felelősségteljesen használni. Ami nem is annyira most probléma igazán, de borzalmas jövőképet vetít. -
Dragon3000
nagyúr
Nem lesz túl nagy kihívás átvenni a gépeknek a hatalmat. Itt többen is küzdenek már a szimpla szövegértéssel is.
TomMusic értette miről van szó.
"... nem úgy raknak bele extra infót mint a kép/hang/stb esetében, hanem maga a generált szöveg karaktereinek mintázata adja a plusz infót."
Tehát mindenkinek aki itt hirtelen feltalálta a kopipaste-t meg a screenshotos szövegfelismerést: nincs benne négylevelű lóhere elrejtve, ne is keresd. Nagyjából ha felét átírod egy A4-es oldalnak kézzel (ami eleve nettó faszság mert ha már a felére van energiád akkor az egészre is) még akkor is kiolvasható marad az a pattern amitől felismerhetővé válik a forrás."Az embernek kell kiismernie az AI statisztikai gondolkodását, és megtörni. Ha tudod, mire ugrik a detektor, akkor össze lehet zavarni."
Össze... ha nem is AI-t de magadat már sikerült. Ha az ai elkészíti a dolgokat, és te csak átfogalmazod, akkor is sok időt tudsz megspórolni, elvégre nem kell utána járnod, nem kell összeszedned a dolgokat és ezt még az ai segítségével össze is tudod foglalni, így a munka nagy részét meg lehet oldani az ai segítségével, utána az átfogalmazás szerkesztés már sokkal kevesebb meló.
-
ViZion
félisten
Nem lesz túl nagy kihívás átvenni a gépeknek a hatalmat. Itt többen is küzdenek már a szimpla szövegértéssel is.
"... nem úgy raknak bele extra infót mint a kép/hang/stb esetében, hanem maga a generált szöveg karaktereinek mintázata adja a plusz infót."
Tehát mindenkinek aki itt hirtelen feltalálta a kopipaste-t meg a screenshotos szövegfelismerést: nincs benne négylevelű lóhere elrejtve, ne is keresd. Nagyjából ha felét átírod egy A4-es oldalnak kézzel (ami eleve nettó faszság mert ha már a felére van energiád akkor az egészre is) még akkor is kiolvasható marad az a pattern amitől felismerhetővé válik a forrás."Az embernek kell kiismernie az AI statisztikai gondolkodását, és megtörni. Ha tudod, mire ugrik a detektor, akkor össze lehet zavarni."
Össze... ha nem is AI-t de magadat már sikerült. értjük mi, h maga a stílus az
ember... AI
De itt is két vagy több csoport van. Az egyik a jófogásos:
Eladó jó állapotban lévő ***ide írd a telefon típusát***
A másik meg eddig is átírta, átfogalmazta részben. Logout bejegyzéseimben is használok AI-t, de a többségét átírom, mert nem úgy fogalmazza meg, ahogy én tenném. Egy dogánál -ha van idő- szerintem ezt az igényesebb diákok is megteszik. -
freeapro
senior tag
hihetetlen, hogy még szakmai fórumon is mennyien nem értik amit olvasnak
-
burriebonz
tag
Na bumm, leírom aztán jólvan, nem abban van a meló hogy manuálisan átviszed úgymond analóg módon...
-
tothzoltan
tag
Össze... ha nem is AI-t de magadat már sikerült. -
Dragon3000
nagyúr
Ez jutott az eszembe, hogy miből tart lemásolni még így is rengeteg időt spórol meg az ember. Mikor én használtam volt egy 6 oldalas szöveg abból kb a felét átírtam mert úgy láttam jobbnak.Másik módszer lefotózod a szöveget majd megkéred az ai-t hogy a kép alapján másolja le a szöveget kiváncsi leszek ez működni fog e.
Azon gondolkodtam, hogy ez valamilyen szinten veszélyesebb lesz pl egyetemen. Mindenki majd a vízjelet fogja keresni. Fel se fog merülni senkiben hogy valaki fogta és lemásolta.Másik módszer lefotózod a szöveget majd megkéred az ai-t hogy a kép alapján másolja le a szöveget kiváncsi leszek ez működni fog e.
Ehhez ai sem kell, ezt még az ai előtt is meg lehetett oldani telefonnal... Ott van pl a google fordító telefonon, ami képről be tudja olvasni a szöveget, onnan ki is lehet másolni. -
fukasza
junior tag
Be kell adni egy másik ai-nak hogy fogalmazza át. Problem solved.
-
TomMusic
őstag
Hát ez poén. Pont ma beszéltem erről a főnökömmel, hogy az AI generált szövegbe is lehet rakni szteganográfia-szerű információt (nem is volt kint a cikk akkor még).
Persze itt (ahogy írták mások is) nem úgy raknak bele extra infót mint a kép/hang/stb esetében, hanem maga a generált szöveg karaktereinek mintázata adja a plusz infót. És ezt úgy se lehet kijátszani, ha az ember kézzel leírja a szöveget egy papírlapra. Mert magában a szövegben van az extra infó.
Ezért sem működik rövid szövegeknél, mert azt máshogy, más szavakkal nehéz / nem lehet megfogalmazni.
Mondjuk ha tippelnem kéne, régóta használják már ezt a technikát is, bőven az AI előtti időkben.
-
Bashir
tag
A jól skillezett/promptolt szöveget, enyhe human utómunkával az AInyja sem ismeri fel. Az embernek kell kiismernie az AI statisztikai gondolkodását, és megtörni. Ha tudod, mire "ugrik" a detektor, akkor össze lehet zavarni. Nyilvánvalóan kell az előmunka is, de a rabszolga részhez az embernek már nem igazán kell értenie. Amint az ember látja majd ennek a vízjelezésnek a logikáját (statisztikai minta), máris kijátszható lesz. Titkok? Nem titkok?
-
zooly
aktív tag
"mostantol"
mintha eddig nem lett volna vizjelezve mindegyik, mar a legelejen rajottek, hogy nem mindig jo ai generalt tartalommal tanitani az ait. -
dongettó
aktív tag
A mintázatok itt azt jelentik, hogy különböző szavakat/kifejezéseket gyakrabban használ. Vagy a rövid-hosszú mondatok egymáshoz viszonyított aránya is számít. A témától történő esetleges elkalandozás is. Vagy az alany-állítmány-határozó szabály. Az AI-felismerők is ezen az elven működnek. Megoldás, a szövegben ki kell cserélni ezeket a szavakat/kifejezéseket szinonimákra. A szavak sorrendjét megváltoztatni úgy, hogy még az eredeti értelme megmaradjon. Szakdolgozatban egy idézet egy komplett bekezdés AI-jellegét megtöri és emberinek tűnhet stb. Elég sokat kísérleteztem ezzel az egyetemen szakdolgozatírás közben. Kiváló jegyet kaptam rá.

Megkérdeztem az AI-t multkor, hogy Snoop Dog valójában egy cel-EB ?
Értette. -
vaszkoattila
csendes tag
A mintázatok itt azt jelentik, hogy különböző szavakat/kifejezéseket gyakrabban használ. Vagy a rövid-hosszú mondatok egymáshoz viszonyított aránya is számít. A témától történő esetleges elkalandozás is. Vagy az alany-állítmány-határozó szabály. Az AI-felismerők is ezen az elven működnek. Megoldás, a szövegben ki kell cserélni ezeket a szavakat/kifejezéseket szinonimákra. A szavak sorrendjét megváltoztatni úgy, hogy még az eredeti értelme megmaradjon. Szakdolgozatban egy idézet egy komplett bekezdés AI-jellegét megtöri és emberinek tűnhet stb. Elég sokat kísérleteztem ezzel az egyetemen szakdolgozatírás közben. Kiváló jegyet kaptam rá.

-
dongettó
aktív tag
-
hklk
csendes tag
A cím magyarul: "Vízjelezi Claude a házidolgozatodat"
-
CYBERIA
őstag
-
Feketelaszlo
senior tag
A "Nyald ki a seggem Karinthi" is vízjel.
-
BE4GLE
senior tag
Olvasgattam a hozzásszólásokat. Szerintem itt többen félreértették hogyan működik ez a megoldás. Maga a szöveg tartalmazza a vízjelet. Tök mindegy, hogy hogyan másolod ki. Akár kézzel is legépelheted ugyanazt a szöveget. Amíg nem csinálsz rajta jelentős változtatást, addig felismerhető, hogy a Claude generálta. Az AI-t lebukrató algoritmusok is magát a szöveget elemzik, és próbálnak versenyt tartani a generatív algoritmusokkal. Itt annyi történik, hogy a Claude direkt olyan szöveget generál, amit könnyebb lebuktatni, hogy nem emberi. Aki ezt meg akarja kerülni kénytelen lesz más AI-t használni. Pl. saját host-on működő AI-t.
-
Tasunkó
őstag
Felolvastatod az AI-al, majd a másik AI-nak tollbamondja.
-
ha3flt
tag
Nyilván nem olyan vízjelről van szó...
"1. Statisztikai / token-szintű vízjelezés (a legelterjedtebb LLM-eknél)
Minden egyes szó (token) generálásakor a modell szókészletét egy titkos kulcs és az előző token(ek) alapján pszeudo-véletlenszerűen két csoportra osztják: "engedélyezett" (zöld) és "kerülendő" (piros) tokenekre. A modellt enyhén a zöld listás tokenek felé terelik a mintavételezés során. ... A detektálás egy statisztikai teszttel történik. ... Ez a módszer túléli a másolást és részben a kisebb szerkesztéseket is, de erős átfogalmazás, fordítás vagy rövid szövegrészlet esetén elveszhet a jel.
2. Mintavételezés-torzításos módszerek (pl. Gumbel-mintavételezés)
Nem éles zöld/piros felosztást használnak, hanem a token-valószínűségi eloszlást egy titkos, pszeudo-véletlen minta alapján torzítják úgy, hogy a kimenet determinisztikusan reprodukálható legyen ugyanazzal a kulccsal.
...
5. Szintaktikai vízjelezés
Mondatszerkezeti döntéseket (pl. aktív/passzív szerkezet, szórend-variánsok, mellékmondat-sorrend) használnak fel bitek kódolására, ahol a nyelv több, jelentésazonos megfogalmazást enged meg."
Mivel ez nem kriptográfia ("titkos kulcs" nem létezhet sokáig), szerintem az összes elég gyenge lehet, de majd kiderül. Mondjuk, ha azt veszem, hogy ma az emberek legnagyobb része hajszál híján analfabéta, annyira műveletlen, ezért egy jó átfogalmazás valószínűleg amúgy sem menne, de bármi lehet...
-
dongettó
aktív tag
És amikor mondod neki, szedd le a vízjelet, könnyes szemmel mondja, hogy ezt nem teheti.
DDDD -
Linkin1994
senior tag
-
DrKapocs
őstag
Screenshot, majd optikai karakterekfelismerő a szövegre. Egy perccel növeli a munka időtartamát.
-
Linkin1994
senior tag
Kimásol-beilleszt helyett egyszerűen be kell gépelni. Egyik ablakban eredeti a másikban a szövegszerkesztő...
Eléggé balek megoldás, full amatőrök ellen talán véd. Félek, hogy pont azért fog védeni, mert az átlagos felhasználói tudás a full amatőr szintre vagy az alá csökkent az évek alatt.Ez jutott az eszembe, hogy miből tart lemásolni még így is rengeteg időt spórol meg az ember. Mikor én használtam volt egy 6 oldalas szöveg abból kb a felét átírtam mert úgy láttam jobbnak.Másik módszer lefotózod a szöveget majd megkéred az ai-t hogy a kép alapján másolja le a szöveget kiváncsi leszek ez működni fog e.
Azon gondolkodtam, hogy ez valamilyen szinten veszélyesebb lesz pl egyetemen. Mindenki majd a vízjelet fogja keresni. Fel se fog merülni senkiben hogy valaki fogta és lemásolta. -
Krugszvele
senior tag
Kimásol-beilleszt helyett egyszerűen be kell gépelni. Egyik ablakban eredeti a másikban a szövegszerkesztő...
Eléggé balek megoldás, full amatőrök ellen talán véd. Félek, hogy pont azért fog védeni, mert az átlagos felhasználói tudás a full amatőr szintre vagy az alá csökkent az évek alatt. -
Sinesol
veterán
-
DrKapocs
őstag
Beillesztés egyszerű szövegként, oszt' csókolom.
-
joghurt
addikt
Képek esetén is vannak fenntartásaim, milyen szintű szerkesztés teszi detektálhatatlanná a vízjelet.Ha jól látom, a technikai részletekkel még adósak, szóval egyelőre afféle "security through obscurity", nehogy a rosszfiúk pillanatok alatt megkerüljék.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Gyúrósok ide!
- Milyen ÚJ notebookot vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Formula-1
- További aktív témák...
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Nintendo Switch 2 12 hónap garanciával, bevizsgálva
- Okosítás és Szerviz - Nintendo Switch (OLED/Lite/V1/V2) - Picofly RP2040 plus Modchip - TMR Joy-con
- Gigabyte Aero X16 Ryzen 7 350 16GB 512GB RTX 5060 16" QHD+ 165Hz 2ÉV GAR! EU-MAGYAR bill!
- Apple iPhone XR 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
(pedig ismerem a szót és eredetét is)

(a "poison AI" mozgalom egyre erősebb)
Össze... ha nem is AI-t de magadat már sikerült.