Hirdetés

Hirdetés

Aktív témák

  • Reset Elek

    aktív tag

    válasz Sándor -P20- #1468 üzenetére

    Régen sokat agyaltunk ezen mi is.

    Procit, számítógépet kihagyni a rendszerből jo ötlet. Bizonytalan és rendkívül sérülékeny. Elég a legkisebb hiba, és a 170 ezres kvadkór proci mehet a kukába.
    Ide mindenképp műterhelés kell.
    A probléma ott kezdődik, hogy nemnagyon lehet mivel helyettesíteni.
    Először is nincs olyan fűtőelem, ami ilyen pici méretben ekkora teljesítményű lenne. Egy QX-es proci TDP-je 150 watt körül van, egy FX-é szintén. A nagy szerverprocik elmennek olyan 170 wattig is. Mindezt mekkora felületen? 1 négyzetcentiméter? Vagy kettő? Sajnos nemnagyon van ilyen alkatrész kereskedelmi forgalomban, csináltatni meg horror pénz lenne.
    Másodszor nemnagyon találsz olyat, amivel ezt megtáplálhatnád. Vagyis találsz, asszem olyan 60000 Ft-tól kezdődik egy 200 wattos, szabályozható tápegység. Annak idején próbáltam egy ilyen tápot csinálni, didyman adott is egy pár ötletet, de nekem annyira bonyolult volt az egész, hogy feladtam.

    Tegnap este azon agyaltam a műterheléssel kapcsolatban (az ötletet R.Zoli adta, igaz, hogy tudtán kívül...:D ), hogy valami vízzel fűthető megoldás kéne. Lenne egy fejrész, ami kialakítását tekintve megegyezik egy procival, tehát IHS, alatta a magnak megfelelő területű hőátadó rész, a hőátadóval még trükközni is lehe, hogy a magok egyenlőtlen hőtermelését szimuláljuk. Lenne egy nyakrész, itt kapnának helyet szenzorok. Lenne egy lábrész, amiben a víz áramlik. Olyan 80-90 fokos vízre kell gondolni, vízhűtésekkel összehasonlítva brutális térfogatárammal. Az egészet egy nagyteljesítményű szivattyú táplálná egy 20-30 literes ''termoszból''. A ''termoszban'' állandó hőmérsékleten tartanánk a vizet, a szükséges hőteljesítményt a térfogatáram szabályozásával lehetne beállítai.
    Az egésznek az előnye az elektromos műterheléssel szemben az, hogy ezt pontosan tudom, hogy hogy kell megcsinálni.
    Ja, meg az, hogy van egy 130 wattos Laingom meg egy 1000 wattos merülőforralóm, tehát jóval olcsóbban ki lehetne hozni....


    Még azért jo műterhelést használni, mert így a hűtőkörből minden zavaró elemet kiiktathatsz. Kikerül a körből az NB blokk, SB blokk, VGA blokk, radi...
    Igen, a radiátor is.
    A mérőkör a következőkből épül fel: a mérendő blokk, szivattyú, egy szabályozható fojtás, 20-30 liter víz egy tartályban, csövek, csatlakozók, két egyszerű nyomásmegcsapolás, egy prandtl-cső, két termoelem (pontosabban az egyik termoelem két vége, és a másik termoelem hidegpontja).
    Fogjuk a blokkot, rátesszük a műterhelésre. (Áramlási irány szerint) előtte és mögötte megcsapoljuk a nyomást, egy U-csöves manométerrel mérjük a statikus nyomásveszteséget. A megcsapolások elé és mögé bekötjük a első termoelem hideg és meleg pontját. Ezekkel mérjük a ki- és belépő ágak közti hőmérséklet-különbséget. A blokk elé bekötjük a második termoelem hidegpontját, a melegpontja megy a műterhelésbe. Ezzel mérjük a belépő víz és ''proci'' közti hőmérséklet-különbséget (de hülye szó ez a ''különbség''.... ) . Az egész elé kerül a prandtl-cső. Erre egy U-csöves manométert kapcsolva mérhető a folyadék térfogatárama.
    No, a kiépítés akkor: tartály-szivattyú-prandtl cső-termoelem-termoelem-nyomás megcsapolás-blokk-nyomás megcsapolás-termoelem-tartály.

    A mérés menete:
    Beállítjuk a mérőkört egy adott térfogatáramra.
    Utána a műterhelést (legyen Mariska, a Műtehén) beállítjuk egy adott teljesítményre.
    Megmérjük a ki- és belépő víz hőmérséklet-különbségét,
    mérjük a blokk statikus nyomásveszteségét,
    mérjük a belépő víz és a ''proci'' közti hőmérséklet különbséget.
    Az adatokat feljegyezzük.
    Beállítjuk a mérőkört egy másik térfogatáramra.

    A térfogat-áram változtatásával végzünk pár ( 5-10-20 )mérést.


    A mérés kiértékelése:
    Bocs, hogy képleteket nem írok, de ahhoz képeket kéne szerkesztenem meg linkelnem, amihez abszolút nincs kedvem... Épp ezért nem lesznek most grafikonok sem. Majd valamikor később kiegészítem.
    A mérés célja, hogy megrajzoljunk két grafikont:
    térfogatáram - szállítómagasság-veszteség
    térfogatáram - hőátbocsájtási tényező

    Térfogatáram - szállítómagasság-veszteség:
    A prandtl-csővel mérhető az áramló folyadék dinamikus nyomása, ebből számítható a folyadék sebessége, térfogatárama.
    A blokk előtti és utáni nyomás megcsapolásokból mérhető a blokk előtt és után a folyadék statikus nyomása, pontosabban ezen nyomások különbsége. Ebből számítható a veszteségmagasság. A veszteségmagasságot a térfogatáram függvényében ábrázolva megkapjuk a blokk áramlástani jelleggörbéjét.

    Térfogatáram - hőátbocsájtási tényező:
    A blokk után és elé bekötött termoelemmel mérhető a kilépő és a belépő víz hőmérséklet-különbsége.
    A prandtl-csővel mérhető a folyadék térfogatárama, abból számítható a tömegárama.
    A víz fajhője ismert.
    A tömegáramból, a fajhőből és a hőmérséklet-különbségből számítható a Mariska hőteljesítménye, ugyanis a víz által elszállított hő megegyezik a blokk által felvett hővel ami megegyezik a ''proci'' által leadott hővel. ( Tehát itt mérjük a Mariska teljesítményét, és nem a műterhelésen belül !!! )
    A ''proci'' és a belépő víz hőmérsékletének különbségét elosztjuk a ''proci'' teljesítményével, így megkapjuk a blokk hőátbocsájtási tényezőjét.
    Ezt a tényezőt a térfogatáram függvényében ábrázolva megkapjuk a blokk hőtani jelleggörbéjét.

    Mindez miért jo?
    Az első grafikonból számítható az egyes blokkok, radiátorok, szivattyúk egymásra hatása; a komplett körben kialakult térfogatáram.
    A második grafikonból a fentebb meghatározott térfogatáram, a proci teljesítményének és a blokkba beáramló víz hőmérsékletének ismeretében meghatározható a processzor maghőmérséklete.

    És miért nem?
    a termoelemeket kalibrálni kell
    a prandtl-csövet kalibrálni kell
    a műterhelést kalibrálni kell (adott mag/órajel/magfeszültség kombinációnak mekkora műterhelés fele meg)
    a tervben még van pár kidolgozatlan részlet
    meg ugye meg is kéne építeni, csak úgy lesz használható

    Jah, a berendezés alkalmas radiátorok jelleggörbéinek mérésére is. Kap egy nyalókát, aki elmondja, hogyan....:DDD

    Dióhéjban ennyit.

    Reset Elek.

    [Szerkesztve]

    Az elmélet és a gyakorlat viszonyának elméletét már jól ismerjük a gyakorlatból. Indoklás nélkül a hozzászólásod csak a ''vélemény'' szintjét éri el...

Aktív témák