Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #54625216

    törölt tag

    válasz _q #13109 üzenetére

    Első sorban azon múlik, hogy milyen körben akarod publikálni. Ha családon belül, akkor tökmindegy. Ha esetleg kirakod facebookra, akkor lehet, hogy valamelyik automata zenefelismerő beriaszt és letiltják, de kicsis az esély rá.

    Az esküvői videóval inkább az a gond, hogy nem tudod kontrollálni, hogy ki hova publikálja. Azaz megcsinálod a videót, kifizetik, majd a büszke örömapa felölti youtube-ra, aztán ha letiltják jön reklamálni, hogy neki ez nem ingyenbe' volt, milyen alapon adsz el neki lopott zenét.
    Ezért ha fizetős az ügyfél mindenképpen tisztázni kell még a munka előtt a feltételeket: lopott zenével ennyi, de akkor csak családi körben lehet terjeszteni, legál zenével meg ennyi és posztolhatja, ahova akarja. Aztán ha az olcsóbb mellett dönt, akkor tudja, hogy milyen limitációkkal jár.

    Ugyanez a helyzet a céges referencia videókkal. Ha mondjuk privát ügyfeleknek mutogatják a tárgyalóban, akkor rakhatsz alá bármilyen zenét, de ha kirakják a weboldalukra vagy a saját youtube csatornájukra, akkor oda is jogtiszta zene kell.

    Fontos az is, hogy mint a videó készítője Te magad is jogilag felelős vagy a szerzőijogi sértésekért, azaz hiába tisztázod az ügyféllel, hogy mit hova postolhat, valójában már akkor jogsértést követsz el, ha a jogvédett zenét csak a munkagépeden tárolod (!). Így ha nagyon ki akarnak cseszni veled, akkor Téged személyesen is perelhetnek szerzői jogsértés miatt. Ennek persze a nullánál is kisebb az esélye, ha csak nincs valaki, aki személyes indíttatásból ki akar cseszni veled és feljelent, de az elméleti jogalap megvan rá.

    Amire még nagyon figyelni kell, hogy a munka előtt tisztázd a zene kérdést az ügyféllel, mert ha az utolsó pillanatban változik a felállás, akkor dobhatod a vágást a kukába.

    Volt olyan melóm pl., amikor AAA játékkiadónak készítettünk CG trailert és a leadás előtt három nappal küldtek egy tök más ritmusú zenét, hogy ez a végleges, mert az addigi zene tulajdonosával nem tudtak megegyezni. Volt nagy rohangálás, mert nem csak a vágás, de az egész animáció a zene ritmusához volt igazítva a ruhaszimulációtól kezdve az effektekig minden.
    Vagy két napba telt, amíg kockánként ide-oda tologatva a snitteket, itt-ott pár százalékokat lassítva a már kirenderelt jeleneteken nagyjából szinkronba tudam hozni a zenét a vágással, de még így is erősen kompromisszumos lett a végeredmény. (A népnek szerencsére tetszett, de az eredeti verzióhoz képes ég és föld.)

Új hozzászólás Aktív témák