Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #54625216

    törölt tag

    válasz _q #13104 üzenetére

    A jogtulajdonoson múlik, hogy a megvásárolt zenével mit enged és mit nem. A jellemző gyakorlat az, hogy nem csak, hogy meg kell venned a zenét mindegyik videóhoz, de az alapján kalkulálják az összeget, hogy hány másodpercig szólal meg a filmben. Azaz ha egy 80 perces filmben végtelenítve játszod le ugyanazt a zenét, akkor 4800 másodpercet kell kifizetned, akkor is ha maga a szám csak 3 perc.

    Az, hogy ingyenes tartalomban használod fel jogilag nem számít, ugyanakkor a jogtulajdonosok néha hozzájárulnak az ingyenes felhasználáshoz, ha nyilvánvaló, hogy nem keresel vele pénzt. Ilyenkor rendszerint megelégszenek annyival, hogy kiírod a végén a nevüket.

    Fizetős munkáknál szvsz a legtisztább és legolcsóbb, ha keresel egy nem túl ismert (értsd: drága), ámde rutinos zenészt és iratsz vele saját zenét a filmedhez. Ilyenkor a vágáshoz átmeneti zenét használsz (az lehet akármi), majd a zeneszerző igyekszik hangulatában és ritmusában hasonlót kreálni.

    Létező műfaj az un. "lelopás", amikor egy konkrét szám hangzásvilágát igyekeznek a lehető legjobban utánozni de úgy, hogy jogilag ne számítson plágiumnak. TV reklámokban vagy sorozatokban gyakran találkozni ilyennel. A House főcím zenéje pl. az USA-ban a Massive Attack Teardrop című száma, amihez valószínűleg csak az USA jogokat vették meg, mert ugyanaz az EU tv csatornákon más, de hangzásvilágában nagyon hasonló főcímzenével fut.

    Ezen kívül fontos, hogy az eredeti zenefelvételre és magára a zenéreműre (értsd: kotta) más jogok érvényesek. Az elsőhöz az elődadó művészeknek (vagy a kiadónak) is kapcsolódik szerzői joguk, a másodikhoz viszont csak a zene szerzőjének. Így a zenemű jogát meg lehet venni direktben a szerzőtől és más zenészekkel fel lehet venni újra, ami nagyságrendileg olcsóbb, mint ha az eredeti felvételt használnád.

    Mozifilmekben pl. gyakran trükköznek azzal, hogy ha mondjuk egy 60-as években játszódó filmben a Beatles szól a rádióból, akkor megvesznek az eredeti felvételből 5 másodpercet és megveszik külön a zenemű jogait, felveszik az egész számot egy saját zenekarral, aztán az első 5 mp-ben az eredeti felvételt használják, majd amikor csak a háttérből hallatszik tovább, akkor átváltanak a sajátra.

Új hozzászólás Aktív témák