Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #54625216

    törölt tag

    válasz LélekVándor #11209 üzenetére

    Ha már mozi:
    A korábbi munkahelyemen építettünk egy komplett mozitermet professzionális projektorral az anyagaink visszanézésére és a főnökünk rákérdezett, hogy ha már ennyi pénzt tolunk bele, akkor mennyivel többe kerülne rácsatlakozni a filmforgalmazó hálózatra, hogy alkalmanként - amolyan céges juttatásként - megnézhessünk egy-egy moziban futó filmet is.
    Kiderült, hogy teljesen esélytelen.
    Először is hitelesíttetni kell a helyet, hogy a terem akusztika, hangrendszer, vászon, stb. megfelel-e a szabványaiknak.
    Aztán a projektor: a képminőségen túl első sorban azt nézik, hogy olyan zárt rendszert alkosson a médiaszerverrel, amiben az encryptelt tartalom egészen a projektor képfeldolgozó áramköréig titkosított marad, azaz ne lehessen a projektor és a médiaszerver közé valamilyen rögzítő egységet iktatni és azzal lelopni a filmet.
    A mi projektorunk akkoriban kb. 4-5 millió forintba került, egy hitelesített mozi projektor meg kb. 25-30-ba úgy, hogy képminőségre kb. ugyanazt tudták. :Y
    Maga a forgalmazás amúgy úgy történik, hogy a médiaszerver automatikusan előre letölt minden filmet a forgalmazó hálózatáról és ha valamelyiket le akarja játszani a mozi, akkor - jó pénzért - 24 órára kap egy kulcsot, amivel arra az időre fel tudja oldani a file-ok titkosítását.
    Úgyhogy egyáltalán nem csoda, ha a mozi projektor csak az adott formátumot ismeri, a gépész meg kb. annyit ért hozzá, hogy "hát itt kell bekapcsolni, meg ezt a számot kell hívni, ha baj van", mert a rendszer szándékosan zárt és hülyebiztos.

    A többivel maximálisan egyetértek: minél professzionálisabb egy project, annál több specialistát alkalmaz. Ez első sorban azért alakult így, mert minél több pénzt tolnak egy produkcióba, annál kevésbé éri meg apró részproblémákon spórolni.
    Így aztán csak az élesség állításra külön focuspullert alkalmaznak, akinek az a dolga, hogy a felvétel alatt törődjön az élességgel. Ezeknek az arcoknak olyan rutinjuk van, hogy szabadszemmel centire pontosan meg tudják mondani, hogy egy adott pont milyen messze van a térben. Megbeszélik az operatőrrel, hogy mikor hol legyen az élesség, és onnantól a produkció számára az élesség kérdés letudva.
    Márpedig ha egy forgatási nap színész gázsikkal, helyszín bérlettel, stb. több tíz vagy százezer dollár, akkor tökre megéri kifizetni a profi focuspullert, hogy az élesség miatt ne kelljen felvételeket ismételni.
    Persze a focuspuller csávónak hiába adsz a kezébe egy kamerát, hogy akkor mostantól ő legyen az operatőr, mert a képkompozíció, világítás, stb. területekről legfeljebb annyit tud, amennyit a forgatásokon másoktól ellesett, ami általában több, mint az átlag, de messze elmarad akár egy rutinos, félprofi videós tapasztaltságától is.

Új hozzászólás Aktív témák