Hirdetés

 • Vamp

  senior tag

  Sürgető érzés lett rajtam úrrá ma reggel, méghozzá hogy kiírjak magamból pár dolgot.

  Bizony az élet nagy kérdései sosem hagyják nyugodni az embert. Talán sok, tőlem jóval okosabb embertársam tudja a választ bizonyos kérdésekre, melyekhez én 20 éves fejjel kevés vagyok.
  Valahogy mindíg globálisan gondoltam drága anyaföldünkre, az emberiségre, sosem érdekelt részletesen egy felkapott arc, nem rajongok sztárokért, elnökökért, ideológiákért, pártokért...

  Miért ilyen az ember, amilyen? Miért van az hogy képtelen kiszabadulni a mindennapok elvárásaiból, és mondani, ELÉG? Hogy lehet az, hogy a társadalom belehajszolja az egyént az egyes személyek által elutasított, összességében mégis elfogadott dolgokba? Ki irányítja mindezt, milyen érdek állhat mögötte?

  Fiútestvéremet sosem értettem. 12-13 évesen bekerült a ''menők'' közé, azaz hetente bulizni járt, berúgott, lassan rászokott a cigire, végül a fűre. Utóbbit szerencsére jó ideje elhagyta. Utólag persze jót röhög a dolgon (19 éves fejjel), mégis, bizonyos szokásai megmaradtak, bármennyire is meg tudja most már magyarázni, bizonyos dolgokat miért tesz, avagy nem tesz.

  Egyszer azzal jött, hogy most kell élni, nem szabad elpocsékolni a fiatal éveket tanulással stb. Milyen jó is lesz visszagondolni erre az időszakra hosszú évekkel később... Micsoda élményeim voltak.

  Az értékek... Kinek mi ugye. Van akinek egy autó, van akinek egy számítógép, esetleg a hétvégi beállás, netán bekészülés fekszik. Úgy gondolom ilyesfajta értékrend rossz dolog, lebeszélni mégsem akarok senkit semmiről, az nem az én dolgom. Nem hiszek a mások által készített tárgyakban, eszközökben. Manapság mindent az egyediségével óhajtanak eladni a mamuthoz már egyáltalán nem hasonlítható cégek. Kérdezem én, hol lehet egyedi egy tömeggyártásra szánt dolog? Mennyivel vagy értékesebb, ha a 3000 darabos ''limitált'' szériás alaplapból neked éppenséggel van egy? Istennek érzed magad, ha vásárolsz egy 50 milliós kocsit? Netán elemi erejű orgazmusod támad egy franciaországból érkezett kandalló láttán?
  Ezek úgy gondolom az embernél is múlóbb dolgok, a boldogság nem ebben keresendő. Mégis rengetegen hajkurásszák a fentieket, van akinek a fél életét ez teszi ki. A másik felében pedig nélkülözik.
  Közben elvesznek az emberi kapcsolatok, felszínessé válnak. Előjön az ember boldogtalan énje, ezért is mondják persze (többnyire a dúsgazdagok), hogy a pénz nem boldogít. Dehogynem! Egyesek azonban képtelenek túllépni a pénz mint rangadó szerepen. Úgy gondolják, minél több van belőle, annál értékesebbek, elismertebbek lesznek.
  Szánalmas az emberi természet. Szánalmas hallgatni, hogy a világ összes vagyonának kb 80%-a a teljes emberi társadalom durván 10%-ának kezében összpontosúl. Emellett a Föld 15 milliárd embert szolgálhatna ki maradéktalanul, mégis 2 milliárdan nevetséges körülmények között élnek, napról napra. Kérdezem, normális világban élünk? Nem lehetne ezen egy huszárvágással változtatni?

  Minek kell bekövetkeznie, hogy végre felnyíljon a sok érdekhajhász vezető szeme?


  Nagyon is bízom benne hogy hamarosan megtudjuk.

 • Vamp

  senior tag

  Egy ország gazdaságának, technikai fejlettségének szintjét minden korban meghatározta az űrkutatással kapcsolatos projectekbe fektetett tőkemennyiség. Sajnos olyan világban élünk, ahol (roppant kevés kivétellel) gyakorlatilag semmit nem szabad elhinnie az embernek, amit a különböző médiumok közvetítenek felé. A világban a híreket az ún. szerkesztők szelektálják, figyelembe véve annak ''hihetőségét'' valamint ''leendő népszerűségét''. Az információs központokban csak nagyon keveseknek adatik meg az aznapi közvetítendő adathalmaz összeállítása, ezért is van az, hogy ha megnéztek egy bármilyen újságot, vagy TV-csatorna híradóját, 90%ban megegyezik az azokban közölt információ. A maradék 10%-on azokat különálló híreket értem, amelyeket a jövőben többször módosítanak majd az egyes közvetítőrendszerek kezelői, a téma népszerűségét fenntartandó. Gondolok itt pl ilyen apró (bár kellőképp idegesítő) adatokra, hogy pl a felgyújtott lány testfelületének az egyik adón 50, a másikon 60, egy harmadikon meg már 90 százaléka égett meg, természetesen ezeket a számokat később fel is meg le is módosították. Felmerül bennem ilyenkor a kérdés, ha egy itthoni eset ''adataival'' kapcsolatban ekkora szórás van, milyen szörnyű eltérések lehetnek egy külföldről származó írásban.... Hiába próbálok 100 helyről tájékozódni, egyszerűen mindenhonnan ugyanazt kapom. Objektivitás ez? Bizony korántsem. Az információt ''támadás'' éri az elosztópontokon, így az ''sérül'', méghozzá nagy mértékben. Nagyon kevesek kezén fut át nagyon nagy mennyiségű adat, hogy aztán a szelektálás eredményeképp létrejöjjön a napi hírműsor, címlap, stb.

  'Egyre többet hallani a Föld globális felmelegedéséről, a Kiotói Egyezményről, emellett persze a szélsőséges időjárásról, stb'' Valamiért minden újság, Tv ezt szajkózza, holott korántsem akkora a hírverése a dolognak, mint amekkorát az megérdemelne. Azért kellenek a különböző incidenseket taglaló schnittek, hogy az embereket néha emlékeztessék arra, a globális felmelegedés igenis létező jelenség. Azonban az ember egy idő után csak legyin a dologra (ahogy tették anno az emberek a hatalmas csalások, Tocsik-per, MOM-park, Happyend, de mondok nagyobbat, Iraki háború, New Orleans... esetén). Az olajfelhasználó mamutcégeknek pedig ez a ''felejtés'' hihetetlen összegeket hoz. Nem elég az, hogy az ember egy napra leteszi a kocsiját, mert a TV bemondta, hogy 5-10 év és szélsőségesebb időjárás lesz, ha nem teszi. Az gyarkorlatilag semmit nem ér, hogy én ma HÉVvel megyek iskolába verda helyett.
  A legjobb Otto-motornak tízenvalahány százalékos hatásfoka van, bár kétségkívül terjednek a hybrid rendszerek, ez bizony nem fog gátat szabni a hihetetlen mértékű környezetszennyezésnek. Mégis miért használunk akkor olajalapú meghajtást? Mert gyakorlatilag nincs alternatíva. Napelemes rendszerek? Drága, ugyan ki venné meg? (Szerintem ha akkora fejlődés történne a napelemes meghajtás terén, mint a számítástechnikában 15 év alatt, lazán alá lehetne ígérni a benzines meghajtásnak. Márpedig itt nem nanométerkről meg mindenféle nanotechnológiai problémákról van szó...). Hybrid meghajtás? A márkát meg kell fizetni (lásd lexus 15 millió alapáron). Netán biodízel? Mi az a biodízel? Atommeghajtás (ahol azért csöppet nagyobb a hatásfok)? Nem biztonságos, a zöld szervezetek nem engednék.
  Mégis mi legyen?

  Úgy gondolom a nagyobb zöldtáborok alaposan maguk alá ásnak a különböző nukleáris alapú kísérletek teljes mértékű bojkottálásával. Mivel az emberekben Csernobil óta erősen él a tévhit, hogy az atomenergia nem biztonságos, meg sem próbálnak alternatívát keresni az egyes gyártók. Márpedig a jelenlegi technikai szinten kizárlógag az atomenergiának van ereje áthidalni az olaj és a jövőbe tekintő (antigravitációs, fúziós) meghajtást. Meg is tehetné, hiszen a reaktorok leolvadása a mai előírások szerint (10+ szintű védelmi rendszer) effektíve képtelenség, nem is beszélve a súlyos sztereotípiáról, hogy egy reaktor atombombaként funkcionálhat.

  Globalizácóis ellentmondás: A Földön mindenhol tűntetnek a globalizáció ellen, ami pedig a kontinenseken átívelő villámgyors információáramlást/''mindenhol ugyanazt'' elven működő forgalmazást körvonalazza. Jó, mi?


  Ha a nagyhatalmak képtelenek lesznek közös munkára az elkövetkezendő 50 évben, szvsz az emberiséget felemészti önnön energiaéhsége, ami pedig a civilizáció hanyatlásához, megszűnéséhez vezethet. Egyszerű lenne a képlet: félretenni a koholt vádak rendszerét, megszűntetni a fegyverkezést (apropó, újabb ellentmondás, ki kezdje az egészet, valamint mi a garancia arra hogy be is fejezi?), az így felszabaduló tőkét pedig a K+F alapokba forgatni. Nem űrturizmusra, érdekhajhászásra lenne itt szükség, hanem globális összefogásra, amire rövid távon egy hatalmas természeti katasztrófa (világméretű járvány, mondjuk 80%-os halandósággal, avagy egy minimum 10 km-es aszteroida tengerbe történő becsapódása stb) adhatna okot, hosszú távon pedig a szükség, a túlélési kényszer sarkallná a mindenkori kormányzatokat.

 • Vamp

  senior tag

  Volt szerencsém megtekinteni az imént ''Az évszázad mérkőzését''. Egyszerűen hihetetlen...
  Micsoda pazar játék, gyakorlatilag semmilyen komolyabb szabálytalanság, nincs felrúgás, feleselés, magyarázás, reklamálás.
  Ajánlom mindenkinek, főképp az agyonsztárolt focistáknak. Egyszerűen képtelenség, hogy ne lenne benne a mai magyar válogatottba a nyerni akarás szikrája sem, hogy minden téren a pénz dommináljon, a győzelem másodlagos, a játék pedig harmadlagos legyen.
  Hogy lehet hogy '53-ban képesek voltunk futni a pályán, nem legyintettünk az eladott labdára, tudtunk felhőtlenül örülni a gólnak?


  ''Tanítsátok focizni a gyerekeket!'' - Puskás Ferenc.  Egyszerűen röhej, hogy a legnagyobb online, magát újságnak mondó médiumok honlapjának egyikén sem található meg Puskás neve. Ez remélem sokaknak képet ad a mai magyar médiáról.

  [Szerkesztve]