Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz MageRG #24376 üzenetére

    1.
    "Bárminek a létezéséről vagy nem létezéséről nem tudunk 100%-ban megbizonyosodni"
    Tisztázásképpen: saját létezésedet kétségbe vonod? A rokonaidét? Azt, amit eszel? Az eszközt, amin olvasod/írod ezeket?
    (Legfeljebb "bizonyos", nem pedig "bármi", különben nihilbe/totális szkepszisbe vezet... vagy nem?)

    "konfidenciaszinteket tudunk megállapítani."
    Isten létét hogyan vizsgálod statisztikailag?

    2.
    Ekvivokáció: értem; én az "anyagi univerzumot" és az "ismereteink szerinti létezőket" nem tartom problémásnak (kizáró ellentétnek, stb.) - abból dolgozunk, "amink van" (ismeretek) -, legfeljebb ha követhetetlenné teszi a párbeszédet, hogy éppen mire gondol, az zavaró lehet.

    Kettős mérce: nem értem, csak azt látom, hogy nem fogadod el, és innen körkörössé válik, hogy a tudatlanságból érvelés kettős mércéhez vezet, mert a tudatlanságból érvelés...

    Tudatlanságból érvelés: nemde, így működik a tudomány? Van egy kérdés, ami szembe jön, még nem tudod rá a választ, keresed, és abból, ami rendelkezésedre áll (ismeretek) eljutsz egy következtetésig. Ha nincs teljes körű ismereted valamiről, logikusan következtetsz a meglevő eddigi ismereteid alapján (kipótolva a hiányzó részt), és ha nem ütközik logikai ellentmondásba, de leírja a vizsgált "dolgot", akkor (átmenetileg) elfogadod, míg igazolást/cáfolatot nem nyer perdöntő módon... vagy nem?

    3.
    "Nem te írtad le, hogy definíciójából adódóan létezik?"
    Szövegértés: definíciójából adódóan transzcendens (létező).
    Nem a definíció miatt létezik valami, mert akkor a Kalám lenne a Teremtés ura maga: "bizonyítom, tehát teremtek jeligével". Erről szó sincs. A létezése nem a definícióból ered. Még csak nem is az emberekből (hit, stb.) ered (persze egyes vélemények szerint igen, de ez egy nem perdöntően igazolt vélemény/állítás). Hány olyan csillag/bolygó/meteor/akármi lehet a mindenségben, amiről soha nem is fogunk tudni, mégis ott vannak...

    4.
    "Nekem ez eléggé érzelmi alapúnak tűnik. Legalábbis ha egy meggyőződés után keresel bizonyítékokat annak megerősítésére, az könnyen félremehet."
    Ezt közöld az összes tudóssal, akinek bevillant a zseniális ötlete, majd elindult igazolni azokat.

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák