Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz MageRG #21535 üzenetére

    Arra akartam utalni, hogy az ateizmusnak két oka lehet:
    Az egyik a tied, mikor nem tudod, hogy mi az igazság, inkább úgy tekinted, hogy nincs Isten, viszont hajlandó vagy érvek és ellenérvek mellett vitázni róla. A célod nem az igazad bebizonyítása, hanem az igazság megismerése.
    A másik, amit én Füleskénél érzek, hogy ő komolyan hisz abban, hogy nincs semmi. Vitánál, csak a saját érveit látja, az ellenérveket nem hajlandó megvizsgálni. A célja nem az igazság megismerése, hanem az igaza bebizonyítása.

    Persze ugyanez a kettősség a hívőknél is megfigyelhető. Van a vakon hívő, aki nem tudja elképzelni, hogy a világ nem 6000 éve lett teremtve, és nem tudod meggyőzni. Illetve van aki hajlandó a vallásáról, hitéről érdemben vitázni, belátja, ha vannak benne hibák. Vagy van egy spirituális élménye, ami alapján hisz, és sosem tudod meggyőzni az ateizmusról, viszont ő sem fog téged rákényszeríteni a nézetére, csak annyit mond, hogy nézd, én se hittem, de ez történt, és mostmár hiszek, örülnék, ha hinnél nekem, de nem kényszerítelek. S van, aki hozzád hasonlóan nem tudja az igazságot, viszont inkább hisz, semmint hitetlen legyen.

    Ezért mondom azt, hogy az ateizmus lehet hit is, mikor mindenféle érvet zsigerből ignorál, mert hiszi, hogy felesleges megvizsgálni, úgy is hülyeség.

Új hozzászólás Aktív témák