Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kékes525

    félisten

    válasz kymco #21351 üzenetére

    "Isten mindenható. De ebből nem következik, hogy a bűnöket is eltervezte."

    Nem ezét írtam, nem a Mindenhatóságával érveltem egyedül, hanem a Mindentudásával is. Az állításom Isten Mindenhatóságából + Mindentudásából együtt következik. A mindenhatóságát csak a képességei miatt említettem. Ő tudta, és tudja is, hogy mikor, mi történik, mégis úgy teremtette az embert ahogy teremtette, pedig teremthette volna másképp is.

    A házasság az rossz hasonlat erre, mert ott a két fél képességei nagyjából egyenlőek. Az Isten és Ember esetében a képességek már korántsem egyformák.

    "Nem a bűnt kódolta belénk, hanem annak szabadságát, hogy elutasíthatjuk Őt. Isten ezt a szabadságot megadta. De ezzel korlátozta a mindenhatóságát."

    Két érv ez ellen.

    1. Ezt csak akkor fogadhatom el, ha a szeretetét is korlátozta a mindenhatósága mellett, hiszen akit igazán szeretek azt nem állítom mély örvény fölé, szédelgő fejjel, kárhozatra szánva (Madách után).

    2. Szabad akarat Isten szemszögéből sincs az Embernek, mert nem tudok másként cselekedni, mint ahogy teremtett engem, hisz ő ezt a teremtésünkkor is pontosan látta, tudta, hogy ki, mikor milyen bűnt fog elkövetni. Ez miatt a mi szempontunkból a szabad akarat csak illúzió. Mást nem tudok csinálni, mint azt, amit ő gondosan eltervezett. Csak hihetem, hogy tudok, de mivel ő mindentudó volt a teremtés pillanatában is, valójában én mást nem tehetek, mint végrehajtom azt, amit megtervezett annak idején.

    Egy újabb paradoxon (ez nem érv az előzőek mellett, csak érdekességből írtam):

    mindenhatóság-paradoxon: Isten nem lehet mindenható, mert akkor kellene tudnia teremteni olyan sziklát, amelyet még ő maga sem tud felemelni. (Mi történik, ha a megállíthatatlan ágyúgolyó sérthetetlen oszlopnak ütközik)?

    [ Szerkesztve ]

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

Új hozzászólás Aktív témák