Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz Buthán #21285 üzenetére

    A vallás nem egyszerűen csak a szegény ember ópiuma. Ennél sokkal többrétegű: hit, filozófia, erkölcs
    Lehet azon vitatkozni, hogy Isten létezik-e igen vagy nem, jó-e, ha az együgyűeknek azt mondják, hogy Isten létezik igen vagy nem. Ez a hit világa. Erről nem akarlak meggyőzni, szerintem nem is tudnálak, mert a hit tapasztalat dolga.
    Fontosabb a vallások filozófiai volta. Erre már el lehet mondani, hogy a fürdővízzel együtt a babát is kiöntöttük. Minden vallás egyben egy életvezetési tanácsadás is.
    Tudtad, hogy kétféle boldogság fogalom létezik? Az egyik, mikor a pillanatnyi állapotot értik alatta, hogy most boldognak érzed magad, mert minden rendben, poci tele, kardfogú tigris messze, jó a film, finom a koktél. A másik, a helyes mikor a boldogságot folyamatként értelmezzük. (Pontosabb is úgy kifejezni, hogy boldog élet) Ebben nem az számít, hogy mindig minden pillanatban jól érezzük magunkat, hanem, hogy egy olyan cél felé haladjunk, ami boldoggá tesz. Az az érdekes ebben a kettőben, hogy ezek általában egymást kizáró boldogság fogalmak.
    Két jó példát hallottam rá:
    Kérdez meg egy vajúdó nőt, hogy most boldog vagy? (Te akartál gyereket.) A kérdésre csak azért a párnát fogja hozzád vágni, mert a nagybökő épp nincs a keze ügyében. De ha úgy kérdezed meg, hogy boldog az életed, akkor valószínűleg az lesz a válasz, hogy igen, elvégre, épp qra fáj, de pár óra és megszülöm a gyermekemet, és nagyon boldog leszek mikor majd a karjaimban tarthatom, az életem új értelmet fog nyerni.
    A másik, mikor 400 métert lefutod és győzöl. A 400 méter az a táv, amit sprinttel már nem lehet lefutni, taktikával pedig még nem. Tehát ha győzni akarsz, akkor végig kell sprintelned, és a végén ki fogod köpni a tüdődet. Mikor beérsz a célba arra fogsz koncentrálni, hogy tudj lélegezni, és ne ess össze. Világbajnokságon rendszeres, hogy jóval fél óra után adnak interjút, mert addigra jönnek olyan állapotba, hogy tudnak nyilatkozni. Úgy hallottam, hogy olyan VB is volt, hogy a győztes meghalt. Ezek után egy biztos: Te ott a célban abban a pillanatban minden leszel, csak nem boldog. Maga az egész lehet életed legfontosabb napja, lehetsz ekkor a legboldogabb, mert felállhatsz a dobogóra, és mindaz a küzdelem amit eddig megcsináltál ekkor nyer értelmet. Ha folyamatként nézzük, lehetsz boldog, de ezt úgy érted el, hogy életed egyik legrosszabb pillanatán mentél át, és a halál közelig terhelted magad.
    Miért mondtam ezt?
    Nem tudom, hogy gondolkodtál-e már a boldogság fogalmán? Hogy eddig mennyire a pillanatnyi dolgokra, és mennyire a tartós boldogságra koncentráltál. Remélem megegyezhetünk abban, hogy az emberek többsége a pillanatnyi boldogságra koncentrál, és hogy pillanatnyilag el tudja kerülni a rosszat. Ezzel viszont, ha belegondolsz nagy eséllyel a tartós boldogságtól vágja el magát. Ezt a tudást kell oktatni. A vallás oktatta.
    A nagy szabadságban a pillanatok értéke felerősödött, a hosszú távú dolgok leértékelődtek. Egyszer majd rájön a világ arra, hogy ez így rossz. De addigra már sok élet megy tönkre. Ezért bár azon lehet vitatkozni, hogy Isten létezésében higgyünk-e igen vagy nem, abban nem nagyon lehet, hogy kell-e embernek lennünk, és olyan vallást/filozófiát/életszemléletet oktatni, ami embernek lenni tanít. Sajnos erre a média nem annyira alkalmas.

Új hozzászólás Aktív témák