Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kymco

    veterán

    válasz idegen lény #21262 üzenetére

    Teljesen egyetértek veled abban, hogy szörnyűség, hogy az egyházi vezetők elkendőzték a kínos ügyeket. És külön kínos, hogy a papokat a társadalom etikailag különbnek szeretné tartani másoknál, mert Isten szolgái.
    De, ha úgy tekintünk a papokra, az egyházi vezetőkre, mint egyszerű emberekre, akkor nagyon sok párhuzamot látunk. A cégek sokmindent elkendőznek, még bűncselekményeket is, csakhogy ne essen folt a cég imázsán. Ez felháborító, de igaz. Ha a papság nem más, mint az emberi társadalom egy mintavétel utáni részhalmaza, akkor azok a folyamatok, amik az egész társadalmat meghatározzák, megtalálhatók lesznek ebben a részhalmazban is. A papok nem különleges emberek, nem mások az érzéseik, indulataik, mint másoknak, még a motivációjuk is hasonló. Isten újjáteremtése nem öli meg a régi természetet, csak háttérbe szorítja, elerőtleníti. Nekünk, hívő embereknek kötelességünk ezt öldökölni azzal, hogy a bennünk lévő Lelket erősítjük, és a régi énünket éheztetjük.
    De ha ez az állapot megbomlik, akkor előtör az óember még a legjámborabb hívő emberből is. És ez is azt mutatja, hogy nem az erőlködéseim miatt váltott meg Isten, hanem azért, mert képtelen vagyok arra, hogy magamat váltsam meg.
    Nem elfogadom, de tudomásul veszem, hogy a földi életünkben nem a tökéletességünk lesz a legjellemzőbb tulajdonságunk, hanem az Isten kegyelmére való utaltságunk.
    Pál, az egyik legismertebb keresztény írja magáról a római levél 7. részében : " Mert tudom, hogy énbennem, vagyis a testemben nem lakik jó, minthogy arra, hogy akarjam a jót, van lehetőségem, de arra, hogy megtegyem, nincs. Hiszen nem azt teszem, amit akarok: a jót, hanem azt cselekszem, amit nem akarok: a rosszat... Én nyomorult ember! Ki szabadít meg ebből a halálra ítélt testből? Hála az Istennek, a mi Urunk Jézus Krisztus!"

    A katolikus szó egyetemeset jelentett. Az első Pünkösdtől 1054-ig nem létezett más egyház, mert ekkor szakadt ketté a két egyházfél. A katolikusok joggal gondolják történelmüknek ezt az időszakot.

    És bár ezek után a reformációig elég sok visszásság volt a katolikus egyházban, de ide datálhatjuk pld a ferenceseket és a klarisszákat is, akik szintén katolikusok voltak, és lelkiségükben nagyon krisztusiak. De ez ma is tetten érhető. Egy Pál Feri atya, egy Jean Vanier nagyon krisztusi módon tudnak megnyilvánulni... És ők is katolikusok, nem csak a középkori pápák vagy a pedofil papok...

    www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák