Új hozzászólás Aktív témák
-
Csorbi
őstag
Mindez 400 eurós kezdőáron...
-
Yany
addikt
Tehát csináltak belőle egy AX86U-t.
Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
-
Ja...
A 88 lényege a nyolc Ethernet-port -- volt. Ennek a típusnak így mi értelme, mi a létjogosultsága?
Az vette a 88-ast, aki nem akart switchet haszálni, lényegében kizárólag ebben emelkedett ki a mezőnyből. Most lett "pro", tehát magasabb szolgáltatású változat, éppen a lényegi magasabb szolgáltatása nélkül...
Pedig ezt elvben profi marketingesek találják ki...
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
MrB85
csendes tag
Hát az én olvasatomban 8x1 gigabit helyett lesz 4x1 gigabit + 1x2.5 gigabit csati. Már bocsánat, de ba*****od a sebességnövekedést azon az egy porton, ha a maradék három eszközt a nyolcból a seggedbe kell dugnod. Mert gondolom azért vette valaki meg az elődöt, mert kellett a nyolc port switch nélkül. Nem baj a jövő embere veheti ezt és egy switchet is, ha 8 port kell neki, az Asus meg majd reménykedik, hogy a switch is tőlük lesz vásárolva. Ha fejleszteni akartak volna a terméken, akkor tettek volna rá 8x2.5 gigabit portot a proci fejlesztés mellett. De lehet csak az én kezem van tövig abban a bizonyos biliben.
-
-
Yany
addikt
Akkor azokhoz szólok, akiknek még nincs ilyesmi routerük, de terveznek venni: Az AX86U sokkal olcsóbb és életem legproblémamentesebb, legjobb térerővel bíró terméke, amibe megvásárlás után is iszonyat jó feature került egy firmware frissítést követően. Lehet, hogy valamiben jobb a hír tárgya, de ha arra nincs szükség, nagyon ajánlom a 86-ost.
-
Hebry
senior tag
Pont a 8 port miatt lett kiválasztva az előd.
Ettől a "fejlesztéstől" pont a lényegét veszítette el számomra.
(amíg az előd megy, addig marad) -
Yany
addikt
Már pont nem kell, de korábban is jól jött volna, meg valószínűleg fog is még kelleni. A krehácsommal épp egy ilyen tipikus felhasználásra akartam felhívni a figyelmet. A lényeg, hogy ha van olyan szolgáltatás, amihez VPN kell, akkor a szolgáltatást futtató készülékre úgy tud menni a routerből VPN, hogy nem kell a hálózat minden tagjának is egyúttal a VPN-en ülnie. Pl. egy TV-re tipikusan nem fogsz VPN-t telepíteni (van egyáltalán?), ha mondjuk külföldön élsz, de magyar adásokat akarsz elérni. Viszont a routert meg ha átállítod, akkor az egész hálózat VPN-en ül. Mi a megoldás? Hát az, hogy a routernek megmondod, hogy csak a TV-t tegye már rá a VPN-re és kész.
-
Graphics
Jómunkásember
Alapvetően elégedett Asus router felhasználó vagyok, de mivel ebben nem látom a kihasználási potenciált, így nem én vagyok a felvevő piac.
AX53U és AC66U B1 van nálam AiMesh-ben, egyelőre jól teszi a dolgát, később persze bővülhet felfelé a lista, de kicsit azt érzem, nagyon szegmentálják a piacot apróbb változtatásokkal.
Keresek SATAFIRM S11 hibás SSD-ket.
-
dchard
veterán
Teljesen mindegy hogy van-e. Amíg az OpenVPN-nek nem lesz saját kernel drivere úgy mint például a Wireguard-nak, addig marad a TUN interfész, és azzal együtt a borzalmas lassú forwarding sebesség, pláne ha olyan beágyazott rendszerekről beszélünk mint egy router. Ezt a MikroTik sem tudja megkerülni.
Ha sebesség kell, akkor Wireguard lehetőleg ARMv8-as maggal szerelt routerrel amiben van crypto extension. Minden ipq807x-szel szerelt router megfelel ennek, de ez csak egy példa.
[ Szerkesztve ]
A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
Gomez86
senior tag
Érdekes hogy ezt írod, pont ezért kattintottam erre a topicra hogy hátha van valakinek még tapasztalata ezzel. Nekem egy 88u és a 92u van mesh-ben és nem mondanám annyira megbízhatónak. Csináltam 2 guest networkot és össze vissza eldobálták... Ki is kapcsoltam a funkciót, csak fájó picit hogy elpattintottam ilyen összeget erre és nem megy annyira. El is határoztam hogy a következő rendszer már full épített lesz...
"A man is a success if he gets up in the morning and gets to bed at night, and in between he does what he wants to do." Bob Dylan
-
dchard
veterán
Ez nem ASUS kérdés, de még csak nem is igaz minden ASUS-ra. A probléma két részből áll:
1. Van-e in-kernel drivere az adott megoldásnak? Wireguard, IPsec: van. OpenVPN: nincs. Ez minden routert érint gyártótól és architektúrától függetlenül és a csomagtovábbítés sebességét befolyásolja.
2. Van-e crypto gyorsítás? Ez sem gyártó specifikus, de architektúrára már érzékeny. A legtöbb ARMv8-cal szerelt router tudja az ARM crypto extension-jét, így a szoftverek viszonylag könnyen tudják gyorsítani a támogatott cyphereket. v7-ben még nem volt ilyen. Ugyanez igaz a MediaTek-re is: mt7621-ben például még nem volt cypto, az újabb SoC-okban (szintén ARMv8) már van. Olyan ez, mint x86-on az AES-NI.
-
Annyira azért nem mindegy.
Tán négy éve próbálkoztam ezzel, beszereztem egy nem alsó polcos LTE-s Mikrotik routert és beállítottam a tervezett használatra, ami OpenVPN-t jelent. Értelemszerűen TCP-n, mivel UDP még nem volt.
Gyalázatosan lassú volt, jóval lassabb, mint az addig ás azóta is használt asusos megoldás.
Innen a fórumról is többen próbálták megoldani a problémát, illetve gyúrtam a külföldi fórumokat is, és tele voltak panaszkodással erre az UDP-hiányra. Végül feladtuk és ment vissza a boltba és lett helyette egy LTE-modemnként működő Mikrotik a meglevő Asus routerrel. De azért kipróbáltuk, és TCP-vel az UDP-n kielégítóen működő OpenVPN sebessége is durván visszaesett -- ami mondjuk teljesen logikus a működési elvükből kiindulva.
MaCS
-
dchard
veterán
Olyan értelemben mindegy, hogy az OpenVPN mindig lassabb lesz mint a WG/IPsec (vagy bármi ami in-kernel). Csak annyi a különbség hogy TCP-n egetrengetően lesz szar, UDP-n meg két fokkal kevésbé. De sem a TCP sem az UDP nem változtatja meg a súlyos architekturális deficitet ami az OpenVPN-nél fennáll. De ugyanez igaz bármilyen olyan VPN megoldásra, ami nem in-kernel. (Fortigate, Cisco, bármilyen VPN szolgáltató aminek saját kliense van, az linuxon mind TUN-ra fog kijönni).
-
Gomez86
senior tag
válasz
Perillustris #31 üzenetére
Akkor lehet hogy valamit én b***ok el.... Nyomok nekik egy büdös nagy resetet és elkezdem előről. Azóta úgy is volt pár verzióupdate mióta kikapcsoltam...
"A man is a success if he gets up in the morning and gets to bed at night, and in between he does what he wants to do." Bob Dylan
-
Ez a TCP/UDP különbség nálam történetesen annyit jelent, hogy UDP-vel az OpenVPN gyakorlatilag nem képez szűk keresztmetszetet (ergo WG-dal ugyanott tartok -- próbáltam), és van vele egy számomra tökéletesen használható családi hálózatom, TCP-vel viszont már gyötrelmesen lassú, és a nagyszülők például már nem tudják streamelni az unokás videókat.
Úgyhogy ez a "Teljesen mindegy hogy van-e. Amíg az OpenVPN-nek nem lesz saját kernel drivere úgy mint például a Wireguard-nak, addig marad a TUN interfész, és azzal együtt a borzalmas lassú forwarding sebesség" azért messze nem egy objektív igazság.
MaCS
-
dchard
veterán
Már meg ne sértődj, de ameddig az a usecase, hogy a nagyszülők tudják-e streamelni a videókat, addig biztosan oké lesz az OpenVPN is. Majd amikor közted meg a VPN szerver között lesz 2000km, 4 ország és 20 hop, akkor majd kiderül, hogy mennyire jó az OpenVPN bármilyen L4 protokollal is használod... És akkor nem beszéltünk arról, hogyha ezen a kapcsolaton nagy mennyiségű adatot kell mozgatnod. Az objektív valóság az, hogy a TUN interfész jelentős, 30-40% processing overhead-et jelent, legyen szó VPN, GTP, vagy bármilyen más tunneling technikáról. ELég sok időt töltöttem el ezzel a témával, mivel GTP-n most is van ilyen bottleneck-ünk az egyik core beszállítónkkal, de tőlem azt hiszel el, amit akarsz.
[ Szerkesztve ]
-
Ezt én is tanultam, úgyhogy tisztában vagyok az elméletével.
De mivel nem az a helyzet, hogy nagyüzemi adatot kéne továbbítanom, és az otthoni felhasználás azért egy létező fogalom, számomra és még egy csomó felhasználó számára konkrétan nagyon is valós probléma az, hogy az egyik megoldás sokkal lassabb, mint a másik -- még ha egyébként egy katagóriával feljebb ennek az egésznek teljesen más a megközelítése és a megoldásai.
Jelenleg Asus otthoni szinten az OpenVPN a realitás, és nagyon széles körben kiis elégíti az igényeket.
A Wireguard már a spájzban van, hetek, talán napok kérdése, hogy Merlin alá is teljes értékűen megérkezzen (alap AsusWRT-n tudtommal már korlátozásmentesen működik.)
Persze lehet azt mondani, hogy aki Mikrotiket választ, az nem ezen a szinten van. Ezzel kapcsolatban viszont van két megjegyzésem:
1. Anno történetesen azért próbálkoztam a Mikrotikkel, mert a fórumok (ez is) ajánlották mint privát felhasználásra alkalmas eszközöket, és ez nem volt és most sem elszigetelt jelenség.
2. Nyilván ettől nem függetlenül akkoriban a külföldi mikrotikes fórumok tele voltak a panaszokkal arra, hogy a Mikrotik mióta ígérgeti, de mégsem biztosítja az UDP-t OVPN-en. Márpedig ezek a panaszok nem a magamfajta bütykölgetős házi előfizetőktől jöttek, hanem jóval magasabb szintről, ahol már jellemzően a Winbox használata is szégyennek számított. Ebből pedig arra következtetek, hogy profi szinten is van az a szélesebb körű felhasználási terület, ahol igenis számított és megalapozott igény volt rá.
Szóval tisztában vagyok én a Wireguard előnyeivel és azzal, hogy generációváltásnyi előnyben van az OpenVPN-nel szemben, de azt nem fogadom el, hogy mindegy lenne, hogy az OpenVPN-re van-e UDP, azaz rettenetesen lassú vagy elfogadható sebességű-e olyan környezetben, ahol pont tökéletesen elegendő az UDP és a TUN.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az újdonság a „Pro” utótagot erősebb processzorával és modernebb csatlakozókiosztásával érdemelte ki.
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- 1000 dollár kölcsönt ad bárkinek az Apple
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen processzort vegyek?
- Dell notebook topic
- Hisense LCD és LED TV-k
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen SSD-t vegyek?
- Konzol Screenshot
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Új, bontatlan, iMac 21,5"4K (2019) i7/32GB RAM/Radeon Pro 560X/1TB SSD/magic mouse2, keyboard 2
- Üzletből, iMac 27"5K (2017) i5/40RAM/Radeon Pro 570/1TB Fusion/magic mouse2, keyboard 2
- I3 10100F/Msi b460 Tomahawk/2x8Gb 2666mhz/Gt710/be quiet pure power 11 700w/240Gb
- Asus TUF RTX 3090 - eladó!
- Garanciális, SZÁMLÁS, Független Apple Iphone 11 Pro Max Silver 64GB. K076
Állásajánlatok
Cég: Test Innovation Technology Zrt.
Város: Budapest