- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen videókártyát?
- Mini-ITX
- Samsung Galaxy Tab S8 Ultra - szépséges a szörnyeteg
Új hozzászólás Aktív témák
-
Seirei
tag
Van ez amit leírsz, meg van az amikor továbbra is világrekorder áfát fizetünk minden termékért és szolgáltatásért, gyenge váltó mellett. És akkor erre jön az alapvető probléma, hogy a gyártók alapból drágábban dobják piacra a kártyákat Európában mint a tenger másik oldalán (RTX 4070 Ti esetén $799 vs €910), nincs regionális árazás.
[ Szerkesztve ]
-
Rick4
félisten
Ez az itthon szegénység van, nettó faxság,
Egyrészt aki fiatalon akart tanulni, az megtehette, felnőttként pedig lehet szorgalmasan dolgozni, azaz amennyiben hajlandó vagy magadért tenni, azt a bolygó minden pontján jobb melókkal, és ehhez mérten több fizuval honorálják, ha még sima alkalmazott is vagy, annyit keresel, amennyit nem szégyellsz, de ha nem tanultál, meg még lusta is vagy, a semmit sem érő munkádat csak kevés pénzre tudod cserélni, és itt a vége.
Ha vállalkozol, sokszorosát keresheted, de kockáztatsz, eldöntheted, melyik a te utad. Ez a szegénység van annyival kiüthető, hogy megkérdem, láttál már olyan családot, ahol mindenki rendesen dolgozik, mégis szegények? Na ugye!
Amúgy meg ha egy angol 12 gpb-t keres bruttóban, az már nem rossz, és akkor hazavisz 1700 gbp-t havonta, amiből 1000 a lakásbérlet. Hurrá, jól él? Dehogyis, az csupán a szűklátókörűség netovábbja, mikor valaki elképzeli, hogy eu-s bér kell mindenkinek, és akkor ő 800-at visz haza, de mindenki más (fodrász, autószerelő, szakács) keressen továbbra is 150-et, és neki 5 ezerért szereljenek, meg továbbra is 990ft legyen a 32-es pizza, azaz a bevétel duplázódjon, a kiadás meg maradjon a jelenlegi szinten.
A világ nem így működik, mindenki többet akar keresni, abból többet akar költeni, de mivel így minden előállítása- legyártása- kiszállítása- eladása is többe kerül, mindenért többet kell fizetni.Amúgy erre az egészre egyszerű példa pont a húgom, 2015 óta kint él Angliában, én meg itthon vállalkozom, és akármennyit keres, én heti 2x-3x annyit keresek, mint ő egy hónap alatt.
Pont azért kerestem rá a tesztre, mert tegnap rendelte meg az új 4070ti-jét odakint 878 gbp-ért, hátha látok valamit, amit még tudni kellene, mert én adtam neki a tanácsot, erre jönnek az ilyen jajjdeszegényekvagyunk posztok! Sajnálom azt, aki úgy éli az életét, hogy rossz a kormány, rosszak a lehetőségek, és senki se akarja, hogy ő gazdag legyen...49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
PeAdam
tag
Végig olvasgattam szinte az egész topicot, elsősorban az árazással kapcsolatos vita érdekelt.
Viszont én más szempontból közelíteném meg a jelenlegi VGA helyzetet, amit itt kevesektől láttam olvasni, pedig egy igencsak nagy célközönségről beszélünk.
(Saját magamat is beleértve)
Ez pedig nem más, mint a csóró gémerek akik szeretnének 1080P 75hz felbontáson a lehető legmagasabb grafikai részletességgel játszani, viszont még egy 100 ezer Ft környéki összegű kártyához is több hónap spórolás szükséges.Na nekik/nekünk most soha nem látott hatalmas választék és brutális teljesítmény áll rendelkezésre a használt piacon.Ez korábban elképzelhetetlen volt.
Korábban kizárólag gyengébb középkategóriás kártyákra volt csak pénzem.(először GTX 960, 2015-ben, aztán 2018-tól RX 580)Ezekkel sok esetben High grafika mellett se nagyon lehetett elérni a 60FPS-t sem.
Na most pár hónappal ezelőtt sikerült hozzájutnom 80 ezer FT-ért egy tökéletes állapotú
RX 5700 XT Rog Strix modellhez. Ilyen teljesítmény számomra korábban elképzelhetetlen volt ( Van ahol lenyomja a RTX 2080, 2080 Ti-t is) és 100 körüli FPS számmal tolhatom Ultra grafikán a legújabb AC Valhallát.A mondandóm lényege, hogy a jelenlegi helyzetnek 2 éle van.
Aki érzékeny az árra annak érdemes inkább használtan nézelődni mert ott soha nem látott teljesítmény és kínálat van 80 - 150 ezer Ft között.
Hozzá teszem újonnan is kaphatóak azért kevésbé drága alternatívák ha FHD felbontásról beszélünk. Szerintem rendkívül jó a helyzet ilyen téren. Persze ehhez kellett h lecsengjen a bányászláz. Énis türelmesen kivártam.Aki persze 4K felbontásra, vagy munkára akar legújabb generációs videókártyát, azoknak szerintem mostis jó alternatíva a legújabb generáció mert az árnövekedés mellett arányos teljesítménynövekedést is kapsz AMD és Nvidia oldalon egyaránt. Akik meg ilyen célra vesznek kártyát legtöbb esetben úgysem számít a pénz.
Ryzen 3700X, 32Gb HyperX Predator 3200 MHZ RGB, RX 5700 XT Asus Strix OC 8GB
-
nexplo
őstag
válasz sad_Vamp #732 üzenetére
Én is veled értek egyet. A vevőket mindegyik gyártó (piros-zöld oldalon is) hülyének nézi. Tudom hogy nyugatabbra sokkal jobban keresnek de ott sem kapkodják szét a kártyákat. Az hogy itthon szegénység van az pedig csak tesz rá egy lapáttal.
Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)
-
sad_Vamp
őstag
nem kellett púrhab... már rég benn vannak. Sőt így mind2 gépemet fel tudtam feljeszteni (egyikben RX480 volt a másikban IGP) és még feleségem munkagépét is...
Rohadtul NEM ÉRDEKEL a 40TF mivel nincs olyan játékom, ami megkívánná (és elég backlogom van játékügyben, hogy ne is kelljen még 1 jó darabig) úgyhogy köszönöm szépen jól megvagyok úgy, hogy mind3 gépben 5700XT van..... minthogy egyben lenne egy túlárazott -még "ár esés" után is- 3060. (az más kérdés, hogy az NV ezen húzással esetlegesn mennyire teszi majd taccsra hosszú távon a játékfejleszést, meg a játékipart is)
dannyl: nem "kicsit" olyan a szaga hanem nagyon... volt rá pénze megvette, nem érzi magát átverve OK... De a játékosok többsége had had mondja hogy átverték őket, ha egyszer át lettek verve.“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
Crus
őstag
válasz sad_Vamp #732 üzenetére
2007 baromira régen volt. Azóta, ha 10 VGA-m nem volt, akkor egy se.
Persze, vegyél 3 használt AMD kártyát, az majd egálban lesz 40 TFLOPS teljesítménnyel... érdemes jó minőségű purhabot venni hozzá, hogy ne lötyögjenek amikor majd beteszed őket a gépbe
Hivatásos Goldstein ügynök - https://youtu.be/S_a7saHMtZc - Young men die, because old men hate each other. - "Magánéleti célokra használhatta a szervezet forrásait..."
-
sad_Vamp
őstag
az elején még 8600 -asról beszéltél
kwzatz: nem, nincs ez így jól... mert emberek tömegeit nézik totál hülyének. És ne hidd, hogy a "nagy GPU hiány" után nem lett volna akármennyi vevő, ha normális -vagy legalábbis emberibb- áron adják. Én is sorban álltam volna... aztán amikor kiderült hogy 1 nyomorult kártya árán (úgy Nv ahogy AMD) veszek 3 használt AMD-t... nem igazán gondolkodtam sokáig. Sose volt még ennyire "beteg" ez az ágazat. Keményen drukkolok az Intelnek, hogy tényleg jól aláfűtsenek ezeknek majd a 300EUR-os kártyáikkal... (remélhetőleg a következő ARC széria már kinövi a gyermekbetegségek nagy részét)“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
kwzatz
addikt
Hát, az Nvidia is rosszabb eladásokat produkál, mint valaha az elmúlt 20 évben, szóval ezeken most "nem keresi rommá" magát, kis túlzással azt lehet mondani, hogy a kutya sem veszi most a kártyákat. Data centerek + AI móka ahol megy a szekér, gaming és professional visualization a béka segge alatt. -> árak tovább lefelé a következő 3-6 hónapban (legalábbis dollárban, a forint majd elválik, mit produkál)
Ettől függetlenül persze, jól lőtték be az árat. Írtam már sokszor, early adoptereket kizsigerelik, amennyire csak lehet, mert a jelenlegi időszakban valamivel olcsóbban sem fogyna jó eséllyel sokkal több (illetve azok az emberek csak kicsit később veszik meg, addigra meg kipanaszkodják magukat ), így a leglogikusabb maximalizálni a profitot. Jól van ez így.
[ Szerkesztve ]
"Everything is high risk, if you are a pussy."
-
Crus
őstag
BFG Tech 8800 GTS 640 MB... végre megtaláltam. Pontosan ilyen OC-s.
És igen 124.900 Ft volt, amikor a havi átlagfizu 90k körül vagy alatta volt jellemző.
Ergo a 4070 TI ezzel a 370.000 Ft-os belépő árával köszi szépen qrva jól van pozicionálva, még akkor is, ha rommá keresi magát rajta az nVidia, ahogy mindig is tették ezek a mamutok... Szerencsére nem az életben maradáshoz szükséges.
[ Szerkesztve ]
Hivatásos Goldstein ügynök - https://youtu.be/S_a7saHMtZc - Young men die, because old men hate each other. - "Magánéleti célokra használhatta a szervezet forrásait..."
-
Joachim21
őstag
Nem érted, az OHS megszünt, és így az érvelésed is elévült. Eleve mit keresett Chewbacca a Kashykról az Endoron? Miért akar egy 220cm-es wooky az 50 centis Ewokok között élni? Egyáltalán hogy jött ide Chewbacca? Ennek semmi értelme! Én sem értem, ezért vedd figyelembe, hogy a VGA árak és a lapkaméret között nincs összefüggés! Ha Chewbacca szerinted az Endoron élt, akkor fogadd el a VGA árakat ilyennek amilyenek!
Aki kérdez az hülye, de aki nem kérdez az is marad.
-
fatal`
titán
Ez itt a 8800GTS-ről beszél, tehát teljesen jól számoltam.
Ahogy most is jól számolok, ugyanis a nagykerek MSRP áron adják a kártyát és a kiskerek sem tesznek rá túl sokat.
8600GTS-ből nem volt 640 megás szerintem. Nem lehet, hogy 8800GTS-ed volt? Akkor pedig a 4090-hez kéne mérni az árát
-
Yutani
nagyúr
Itt van neked a 8800 GT teszt a PH-tól. Amit mondtál a 640MB-os 8800 GTS-edről, valóban így volt, jött a 75k körüli árával és elverte sok esetben a 8800 GTX-et is jóval olcsóbban.
8800 GTX 768MB
8800 GTS 320/640 MBEzek voltak, más nem. Illetve később jött a 8800 Ultra is, ami egy emelt órajelű 8800 GTX volt.
[ Szerkesztve ]
#tarcsad
-
Crus
őstag
Az nem lehet, hogy volt belőle 740MB-os példány? Verjenek agyon rozsdás vaslánncal, de a "40MB" benne kellett legyen a kártya nevében, a dobozára is emlékszem... bezzeg márkára már nem :-/
Eskü PH tipp alapján vettem ilyen durva összegért, akkoriban ugyanis az OHS pesti céget, mint a szent grált hordozták itt körbe, mert mindenre sok sok év gart adott... amíg le nem húzták a rolót és kb. úgy kergették el a házuk elől a garos problémákkal jelentkezőketHivatásos Goldstein ügynök - https://youtu.be/S_a7saHMtZc - Young men die, because old men hate each other. - "Magánéleti célokra használhatta a szervezet forrásait..."
-
kwzatz
addikt
"Még a végén kiderül, hogy 8800GTS-em volt..."
Én erre fogadnék, mert ahhoz a 8600GTS 640MB-hoz valami egyedi gyártású példányt kellett volna birtokolni, wikipedia szerint ugyanis 256 és 512MB-osak voltak belőle.
Vagy valaki tényleg kegyetlenül átvert azzal az árral, ahogy fentebb is írták.[ Szerkesztve ]
-
Crus
őstag
Még a végén kiderül, hogy 8800GTS-em volt... tuti, hogy 8600 GTS 640 MB volt, mivel rohadtul bosszantott, hogy utána pár hónappal, fél évvel(?), kijött a 8800 GT cirka 40 ezerrel olcsóbban és nyilván elverte a kártyát.
-
kwzatz
addikt
Én "rákerestem bátran" és az általad említett cikkben ez szerepel:
"Érdekességképpen 8800GTS 320 MB-os változata 70E forintos nagyságrendet képvisel, míg a 640 MB-os kártyáért még mindig alig kevesebb, mint 100.000 forintot kell a boltban hagynunk."
Nem 8600GTS, mint ahogy te mondod, hanem 8800GTS.
Itt az említett cikk, ha valaki saját szemével szeretné látni:
KÖZÉPKATEGÓRIÁS GEFORCE 8-ASOK
Árak a cikkből:
8500 GT: 24.000 Ft
8600 GT: 40.000 Ft
8600 GTS: 50-55.000 Ft (ehhez megjegyzésnek "magas ár" szerepel)
8800 GTS (320MB): 70.000Ft
8800 GTS (640MB): 100.000 FtEgyébként vicces már több mint 1 éve ugyanezeket a kommenteket olvasni, amiben valaki szerint "jó az ár" és ez már soha nem fog lejjebb menni, el kell fogadni. Emlékszem, milyen határozottsággal szálltak vitába velem. Azóta van olyan kártya, aminek az ára kb. 70%-ot esett. (persze most már ilyen mértékben nem fog, de még mindig nem értük el az alját, majd kb. nyáron szvsz)
[ Szerkesztve ]
-
Crus
őstag
Az a baj, hogy pont így számoljátok most is a VGA kártya árakat...
Akkoriban idehaza még a kommerszebb 8600GTS 640 MB is 100k-t kóstált, keress rá bátran, még ipon cikk is említi:
"míg a 640 MB-os kártyáért még mindig alig kevesebb, mint 100.000 forintot kell a boltban hagynunk." (2007)
Ahogy írtam, én az akkor elérhető csúcs verziót választottam belőle. Ami lehet, hogy nem érte el a 130.000 Ft-ot fillérre pontosan, de elég közel volt hozzá. Ja és 5 év garival vettem, gondolom ezt is keményen beleszámolta akkor az OHS (Optimal Hardware Solutions) az árba.Hivatásos Goldstein ügynök - https://youtu.be/S_a7saHMtZc - Young men die, because old men hate each other. - "Magánéleti célokra használhatta a szervezet forrásait..."
-
Crus
őstag
Egészen pontosan egy 8600 GTS volt méghozzá úgy rémlink több, mint 512 MB rammal, 640MB rémlik és akkor és ott az a modell volt belőle a csúcs.
OHS nevű hazai cégtől lett véve, mert itt a PH-n keményen felsz... felhypeolták őket, aztán gari időn belül gondom lett a kártyával, ez a csodás OHS bagázs meg jogutód nélkül eltűnt.
-
fatal`
titán
egy 8600-ast hajtottam, olyan 130k körülbe fájt belőle a fullos példány.
Téged akkor vagy nagyon átbasztak vagy marha rosszul emlékszel.
A 8600GT MSRP $160 volt, a dollár meg akkoriban 180 forint volt. Ha megszorzom az MSRP árat kettővel (ami röhejes), akkor is csak 60 ezer forint jön ki. De még ennyiért se tudták volna eladni, a HD3870-et vettem nettó 23 ezer forintért 2008-ban (szóval bruttó 30).600 USD volt a 8800GTX MSRP-je, bruttó 720USD-nek megfelelő forint (akkor 20% volt éppen az áfa), cirka 130 ezer forint. 150-160 körül mehettek az AIB kártyák.
[ Szerkesztve ]
-
Crus
őstag
válasz Joachim21 #714 üzenetére
Bizony és akkor mondok még valamit: Az ájfonok előállítása is drasztikusan kevesebbe kerül, mint a profit amit rátolnak, az EV-k árait meg úgy lövik be a piacra, hogy az előállítási költsége csak egy kiindulópont, de fontosabb a piac többi résztvevőjének árazása, a prémiumok lekövetése ("hiszen, ha drága akkor biztos jobb is, nem?"), meg a hypetrain.
Üdvözlök mindenkit a kapitalizmusban!A GPU-k pedig egy kicsit más liga, mint a CPU-k, ugyanis előbbi nélkül - főleg mióta a CPU-ba integráltak - milliók tudnak dolgozni, de az utóbbi kb. létszükségletté vált. A komolyabb GPU-t használók vagy olyan fronton vetik be a számítási kapacitást, ahol ömlik rájuk a tőke, vagy olyan helyen ahol luxuscikkek, játékosok gépeiben.
-
Crus
őstag
válasz sad_Vamp #712 üzenetére
Normalitásról beszélsz a GPU piacon? Azok a korok már rég elmúltak.
Az előző széria csúcsa a 3090TI volt, vicces lett volna azt 4060 szintre lehozni... elmeséled azt mégis hogyan kellett volna technikailag kivitelezni?
"szokott lenni" - a 3080 azzal a 10 GB-tal is pont olyan, mint amilyen szokott lenni. Régóta nem egészen úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt sokan elképzelik.
Valójában az a baj, hogy az emberek egy részének a vágyai, meg az üzleti érdekek szokás szerint nem alkotnak közös halmazt. Sokan még mindig ott tartanak, hogy bruttó 80k-ért vesznek egy olyan VGA-t, amivel kis kompromisszumokkal a 4k gaming sem téma.
Emlékszem anno 2007 körül - még a 8800GT megjelenése előtt -, egy 8600-ast hajtottam, olyan 130k körülbe fájt belőle a fullos példány. 16 éve! Aztán meg lehet nézni, hogy akkor mennyi volt az átlagbér, meg mennyit most, azt meg főleg, hogy a dollár és euro hogy is állt akkoriban.
-
Joachim21
őstag
De ezt csinálják, vették a teljes VGA szortimentet, és azt mondták, akkor legyen az átlagár innentől kezdve ~700 USD, mert egy konzol is kb. ennyibe kerül. Ezért van ez az árazás, nem amiatt mert ennyivel többe kerül előállítani. A te logikád mentén, a processzoroknak a 286-os időktől indulva mostanáig már 10 milliós tételnek kellene hogy legyenek, de nem lettek azok.
[ Szerkesztve ]
-
Crus
őstag
De az megvan ugye, hogy mire írtam? Nincs? Ok. Pontosan erre írtam: "Akkor sem igaz amit Jensen mond, hogy egy VGA az egy konzollal egyenértékű és az eladási átlagárat ennek megfelelően kell megemelni."
-
sad_Vamp
őstag
ember... általában az a normális, ha az előző széria csúcsa (a XX80) le van hozva a következő széria közepére azaz a XX60-re ( és nem az XX70Ti-ra)
...most is ez történt volna, csak gondoltak, egyet és átnevezték 4080-ra...aztán meg 4070Ti-ra... miközben a die chip neve (és mérete) 1in1 olyan ami a 60-asoké szokott lenni... de nezavarjon... várásolj belőle magadnak akár 5öt is!
[ Szerkesztve ]
“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
Crus
őstag
Egyen többet, legyen hangosabb, melegedjen jobban a pár 100 wattos fesz. spikeokra meg lehetőleg 1000 wattos tápokkal nyammogjunk. Jól hangzik!
A 3060-ra aki 12GB-ot tett, azt valóban azzal kellett volna véresre verni, nem vitás. Ellenben ezen a 12GB egy teljesen használható, csodás 4k kártyává teszi, amin a PCVR-ról sem kell lemondania, sőőőőt...
Hogy jó lenne rá több VRAM? Vitán felül áll, én mindenbe szeretnék több memóriát, meg egy kék Porschét is...Hivatásos Goldstein ügynök - https://youtu.be/S_a7saHMtZc - Young men die, because old men hate each other. - "Magánéleti célokra használhatta a szervezet forrásait..."
-
Crus
őstag
válasz Joachim21 #707 üzenetére
Az biztos, hogy nem egy konzollal egyenértékű, mert a világ legerősebb konzolja is egy szánalmas rom ehhez a GPU-hoz képest. XSX = 12 tflops, a PS5 meg 10.3 és már egyik sincs 210.000 Ft alatt. Ennek alapján a 4070TI ára 660k körül kellene legyen, erre 370k bruttó egy mély sötét balkáni országban.
-
dannyl
addikt
válasz Joachim21 #707 üzenetére
Előre a 400k-s 12GB-os VGA-kkal Ha legalább 16 lenne rajta (vagy nem tudom, hogy technológiailag mennyi az "egyel több")... De így inkább egy 3090(ti). Egyen többet, nem olyan nagy a difi egy évre levetítve. De a 3060-ra kellett a 12GB. De a 3080 alapból 10-zel jött ki. Egyszerűen érthetetlen. Az AMD meg balfék, hogy még mindig nem képes megugrani ezt az RT mizériát. Talán majd 1-2 év múlva. Meg hátha az intel kártyák is belendülnek, aztán hoppon marad a ződ oldal, aki egyébként a favorizáltam, és jelenleg is nV karim van. Szóval nem vagyok ellentábor, csak gusztustalan amit csinálnak. Annyira nem vagyok fan, hogy benyeljek bármit.
-
Joachim21
őstag
-
Crus
őstag
válasz Joachim21 #705 üzenetére
291.000 Ft nettó, de abban még mindig ott a nyomorult vám, szállítási költség, gyártó, nagyker és kisker haszna.
Nem nagyon van ezen mit magyarázni, azon kívül, hogy súlyos tévedés azt hinni, hogy egy 4070TI ezzel a laza 40 TFLOPS teljesítménnyel népkártya. Ez egy abszolút high-end közeli kártya (elvégre az nVidia palettán dobogós), nettó luxus. Ehhez még nyugodtan hozzá lehet adni a tényt, hogy idehaza milyenek az átlagbérek, meg milyen csodás volt az infláció.Engem az lep meg, hogy még idehaza is CSAK ennyi.
-
Crus
őstag
válasz sad_Vamp #702 üzenetére
Bizony úgy át lettél bxva, hogy 3090-3090TI szintet kapsz még idehaza ezzel a rom forinttal, meg magas áfával már bruttó 370k-tól, ráadásul DLSS3-mal, csendesebb működéssel, kisebb fogyasztással. Akkor nem lettetek átbaxva amikor 1 milla volt a 3090 még nem is olyan rég?
-
sad_Vamp
őstag
" gyűlölethadjáratot a kártya ellen" LOL.
tényleg ennyire nem érthető és átlátható, hogy a kártyával senkinek semmibaja nincs. Az Nvidiaval van és az árazással. Ugyanis ha kicsit is benne vagy - esetleg veszed a fáradságot, és visszamenőleg utána nézel- az NV féle die chip méretekben és megnevezésükben, rájöhetsz, hogy ebben az évadban (értsd: szériában) csúnyán át lettünk b...va. Több okos ember csinált róla videót, már én is linkeltem itt. Rá lehet keresni, meg lehet nézni tényekkel van bizonyítva, hogy jelenleg kvázi átverés folyik az NV részéről.“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
Peace
nagyúr
Nálam is max éves szinten 3-4-5 cím pörög le rajta, de én nem bánom a vételt. Több alkalommal inkább megveszem arra lemezesen az adott címet, akár használtan is és végigjátszás után adom is el. Én csípem nagyon a masinát, de ugye én PC-n is mindent kontrollerrel játszok a tv-n.
-
Crus
őstag
Nekem sajna kissé felesleges vétel volt a PS5, magát a hardvert se szeretem... pár cím lepergett, de bő 7-8 hónapja a por lepi. Pont egyébként az volt vele a kínom, hogy a komolyabb címeknél a 4k@60 problémás, vagy nem opció, vagy erősen a grafika rovására. Persze fele annyiba kerül, mint egy ilyen kártya, de erre a kártyára legalább nem írták rá nagybetűkkel, hogy 8k :-D Néha a szerénység több
-
-
Crus
őstag
Köszi! Bizony... abszolút tudom miről beszélsz, ezért is nehezemre esik elfogadni, most a kvázi gyűlölethadjáratot a kártya ellen.
Mindenkinek akinek nyammogni támad kedve, erősen javaslom, hogy próbálja ki, utána talán összerakja, hogy miről is van szó.Ja és fun fact: A PS5 10.3 TFLOPS körül szaladgál, egy ilyen kártya meg 40. Negyven.
/mic drop
-
Peace
nagyúr
MSI Gaming X Trio. 1440p gamingre van használva. Single és kompetitív online is. Zaj a Palit 2080S-hez képest fantasztikus! Silent BIOS-al használom és mérföldekkel halkabb az előző kártyámnál. Dead Space 2-3-nál nem nagyon akarta elérni az 50 fokot, nem kapcsoltak be a ventik rajta. Új játékoknál 60-65 fok teljes terhelés alatt. Fogyasztást nem mértem, az adatlapomon látható táppal szépen elketyeg a konfig. CW volt, mikor a régi Dead Space játékok alatt menübe lépve az egekbe szökött az FPS. De NV vezérlőpultban leszabályoztam mindent 120-ra, így már ez a probléma is megszűnt. Én nagyon megvagyok vele elégedve, bő 6 éve szemeztem a Gaming X Trio-val, de végül mindig a pénztárca győzött és olcsóbb modellre esett a választás a 1060-as és 2080S esetében is. Nekem ez a kártya volt az, amire vártam ilyen teljesítménnyel ekkora fogyasztás mellett. Meg is rendeltem január 7-én.
-
Crus
őstag
Egyébként minden évben látok 1-2 boltot, ahol van 0% THM VGA kártyára is...nyilván az árban ott a bank és a kereskedő haszna is, de jóval könnyebb lehet így annak, aki 0-ról indulva ugrik bele a PC gamingbe.
Milyen kártyát vettél pontosan? Mire használod? Mennyire vagy elégedett vele? Zaj? Hőmérséklet? Fogyasztás?
De ha már írtál róla, akkor pls. linkeld, szívesen elolvasomHivatásos Goldstein ügynök - https://youtu.be/S_a7saHMtZc - Young men die, because old men hate each other. - "Magánéleti célokra használhatta a szervezet forrásait..."
-
Peace
nagyúr
Hála az égnek nincsenek megélhetési gondjaink, de én is csak azért tudtam megvenni, mert fél éve a videókártya váltáson kattogtam és már félre volt téve az erre szánt összeg. Zsebből kifizetni egy ilyen terméket nagyon keveseknél megoldható. De össze lehet rá gyűjteni. Ha pedig gondot okoz ennyi pénz összegyűjtése, akkor sajnos lejjebb kell adni az igényeket. És igen, ez a hobbi kőkeményen luxus, ez ilyen.
-
Crus
őstag
Megőrülök ettől a sirámtól, amit Nexus is letolt 4070 TI kapcsán.
Ez egy luxuscikk. Neeeem, hiába mondogatod, hogy "népkártya", meg áfa, meg Viki, ez egy luxuscikk és pont. A népkártyát a Steam Survey alapján tudod meghatározni és az nagyjából a 1050 - 1660 között mozog átlag teljesítményben. És még azok is luxuscikkek!
Hogy az nVidia oda áraz ahová akar? Igen. Kell, nem kell? Érdektelen, úgyis eladják, megveszik. Aki nem akar több ezret hardverekre költeni, az vesz konzolt, Game Pass Ultimate-et és örök élet + 1 évig elvan és az kőkeményen luxus.
Maga a gaming luxus... a mindennapi átlag élethez totálisan szükségtelen szórakozási forma!A másik, hogy lehet csavargatni a teszteket akárhogy, hogy 3090 szintet hoz. Meg lehet nézni, hogy a 3090 anno mennyiről is indult!
Hogy most a pár éves technóval bíró, sokat zabáló, melegedő, csak DLSS2-öt tudó kártya használtan olcsóbb? Naná... nézd meg amúgy az új árát és máris belátod miért annyi a 4070 TI amennyi.Az az érv, hogy "bezzeg 4080 mennyire...!" meg instant bukta, mihelyst megnézed az árát. A normálisabb példány belőle 700k, míg 4070TI-ból a csúcs darab bruttó 465k. A 2 kártya közti difi teljesítményben pedig nyilván ~20% a 4080 javára.
(Érdemes a legdurvább játékokkal próbálgatni, 4k max beállítások mellett.) Árban pedig ez cirka 50%-os többletköltség ám!És akkor még nem beszéltünk a DLSS3-ról... meg arról, hogy 4070TI-nal a 4k 60 mindenhol megvan, a legrosszabb esetben egy ici-picit állítasz azon a csúszkán (textúrá), akkor is leolvad az arcod a látványtól.
Mondhat bárki bármit, a 4070TI egy remek GPU és én elhiszem, hogy szeretnéd 280 bruttóért, mert mocsok nVidia, de ez egy luxuscikk. Egyébként idehaza az átlagbér nettó 387k körül van, tehát egy Lidl pénztárosnak se elérhetetlen álom egy ilyen GPU, pedig borzalmas nálunk az infláció, meg az ÁFA, meg úgy minden... és mégis elérheted, megveheted, ha melózol.
(Van egy horgász ismerősöm, van vagy 30 botja, akad köztük félmilla feletti.) A luxus és a hobbi már csak ilyen: költséges, ellenben nem szükséges a mindennapi élethez.
-
nexplo
őstag
válasz Joachim21 #692 üzenetére
A politikát tényleg ne keverjük bele mert az egy csúnya dolog. (utálom is) Én értettem amit mondani akarsz. Valahol mindenkinek igazat kell hogy adjak csak nagyon máshogy közelítjük meg a dolgokat. Én most voltam megint 1 hónapot Ázsiában és láttam a pompás és a "szegény" oldalát is. Aláírom, hogy nekik egész más a napi gondjuk, de azért azt is kell látni hogy nem ott élünk mi. Itt Európában ahol vagyunk a mérce nagyon más. itt nyugat fele elindulva kell látni, hogy mi ahhoz képest mit tudunk... És visszakanyarodva a témához (RTX 4070) ami egy majdnem mondhatni luxus cikk, meghatározó, hogy melyik országban úgymond milyen "könnyen" tudja megvenni az a réteg akinek egyáltalán belefér e ez a keretébe. Hosszú távon pedig ez a réteg itthon szűkülni fog érzésem szerint.
-
BaJaZo
aktív tag
válasz Joachim21 #689 üzenetére
Hiába raksz ide ilyen fotókat, mi nem ebben a ligában versenyzünk, hanem az EU-ban, ott meg utolsók vagyunk Bulgáriával holtversenyben a legtöbb területen. Unión kivül van pár ország mögöttünk is Európában, de ez gyenge vigasz.
10 évvel ezelőtt még egálban voltunk a csehekkel, szlovákokkal, lengyelekkel!
Ennyit arról, hogy előre vagy hátra megyünk-e...
Amiben elsők vagyunk: ÁFA, infláció, nagyképűség, stb.[ Szerkesztve ]
-
Joachim21
őstag
Olvasd el amit írtál először, és így fogod érezni magad hogy itt is ez van:
Erre reflektáltam, hogy nem ez a helyzet.
Tudom, hogy lehetne jobb, de itt Mátyás óta csak idegen érdekeket kiszolgáló vezetések voltak és mi mégis talpon vagyunk. Ha nem mindig ez a félig üres pohár szemlélet lenne, akkor még jól is érezhetnénk akár magunkat.Aki kérdez az hülye, de aki nem kérdez az is marad.
-
dannyl
addikt
válasz Joachim21 #687 üzenetére
Nem igazán értem se a személyeskedést, se azt, hogy nem értelmezed, amit írtam. Európát írtam, mint korrupció. És éltem az egyiptomi sivatagban egy évet, megjártam izraelt, jordániát, szinte az összes európai országot, éltem USA-ban fél évet, sőt tanultam is ott. Nem mondtam, hogy nem jó az életszínvonal, hanem arra céloztam, hogy ennyi ÁFA-val 10x ilyen jól is élhetnénk. Ez olyan, minthogy azt mondani, hogy 5000 köbcentis motorból nagyon élhető a 200 LE. De azért van, aki tudja ezt 1600 köbcentiből is, meg van, aki 5000-ből 800-at hoz ki.
-
Joachim21
őstag
Mielőtt azért idevízionálod a poklot, javaslom nézz szét a világban. Jártam Afrikában, Dél-Amerikában, Ázsiában, Arab részeken, én ezután tudom neked mondani, hogy idehaza a korrupció nagyon is élhető szinten van. Az életszínvonal pedig még mindig csodás. Sokszor azok sírnak a legjobban, akik még csak Londont látták a világból.
-
nexplo
őstag
válasz Neurotoxin #682 üzenetére
Nem fáj annyira, mert nem ennyit keresnek mint mi itthon sajnos...
-
Egzee
őstag
Csak annyit tennék hozzá, hogy nem véletlenül nem fogynak sem az alaplapok, sem a videokártyák... Ezt már csak a nyugat tudja megfizetni.
-
Yutani
nagyúr
válasz -=MrLF=- #679 üzenetére
Ha RX 7600 kártyát akarsz, akkor azt most megveheted RX 6650 XT néven, vagy ha 7600 XT-t, akkor nézz egy 6700 XT-t. Állítólag nem lesz nagy előrelépés ebben a szegmensben, pont ennyit fog tudni a Navi33.
A 7700 talán a 6800 szintjére érkezik, tehát akár azt is vehetsz. RT-ben valszeg kicsit jobb lesz az új, de raszterizáció alatt a fent vázolt szinten lesz mindegyik előre láthatólag.
#tarcsad
-
-=MrLF=-
senior tag
Szép szép, de sosem lesz, mert ennyit nem adok érte.
Más, tudja valaki, hogy mikor kerülnek boltokba az RX 7600 - 7700 kártyák?
protonmail.com Secure Email Based in Switzerland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . startpage.com The world's most private search engine from Netherland
-
djbali
csendes tag
Nem rossz de most ge*i drága......
2009 óta itt.....
-
nexplo
őstag
Én úgy látom hogy a 4X széria hozott gyorsulást és talán minimális innovációt is de az árazásban nagyon elszaladt a szekér. Simán megvan hogy milyen régi kártyát mire tudnék váltani, de olyan fel ára van per pill hogy ez ostobaság lenne. Kb 30% áresésnél gondolkodnék el talán. Tudom bilibe lóg a kezem és ne álmodozzak
-
PuMbA
titán
válasz Joachim21 #666 üzenetére
Nekem 70 centi mély asztalon 22 col volt régebben, most 24 col van teljesen hátra tolva és már ez a vég. Így is el kell pillantanom a képernyő sarkaiba, ha például az időt akarom látni vagy játékokban valami ott lévő infót. Ennél nagyobb nem kell nekem, mert már fejforgatás alakulna ki
[ Szerkesztve ]
-
Joachim21
őstag
Ahhoz nagy szoba is kell, hogy elég távol tudj ülni. Nekem egy elég mély 80 centis asztalom van, de a 40 és 42-es képernyő bőven elég rá, ha ennél nagyobb lenne már kényelmetlen lenne, forgatni kellena a fejem, hogy áttekintsem a tartalmat.
[ Szerkesztve ]
-
- = Zk = -
félisten
-
Gabbbb
senior tag
Ki a tevefület érdekel, hogy mi a GPU neve? Mennyi pénzért, mennyi teljesítményt ad..
-
Csabis
aktív tag
i9 9900KF / 3080Ti UHD-ban többet kipréselt mint a 4070Ti
Átlagban 109FPS[ Szerkesztve ]
-
dannyl
addikt
Mondjuk megértelek. Még egy jó pár hónapot én is kihúzok a 10400-zal, pedig elvileg akár 30%-ot is benne hagyhat a VGA-ban. És amúgy én se látom szükségességét a cserének, minden játékban, amivel játszom jól teljesít. Szóval amíg nem lesz hátráltató tényező, addig marad, utána meg már DDR5-ös alapokra építek, akkor cserélem a triumvirátust (lap, proci, RAM).
-
Chaser
legenda
nálam már évek óta eljött az ideje a 32gb ramnak...
az is olyan lehet nem kell mindig, de néha meg pont amiatt nem lesz microlag - én azt pl utálom -, meg azt is hogy mindent be kell zárogatni
amilyen ára lett az meg pffffffffff_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Epa99
csendes tag
Én 2080 super VGA-t cseréltem 4070TI-re, nekem tetszik
Epa99, Esztergom
-
Joachim21
őstag
AMD elég jól kiszórta a 6000-eseket, nem sok maradt már, 1-2 hónapra elég, utána eshet a 7900 XT ára. AZ XTX valószínű nem fog. Itt pl. sztem egyértelmű az árazás oka, valószínű NV is ugyanezt játsza, de nem tudom ott akarnak-e csökkenteni.
-
Chaser
legenda
válasz Joachim21 #638 üzenetére
én is, de legalább volt valami pozitív hozadéka is : )
Peace
lehet reménykednek még ezek a jóemberek a bánya újjáéledésében is
majd nyáron kiderül, akkor egyébként is csökken a kereslet kicsit, meg aki akart az már régiekből/használtból már kb bevásárolt
itt a filózia mindig az, amíg nem létfontosságú nem csökkentenek az áron
amd sem kívánja úgy látszik, különben jóval alá ment volna az nv riválisoknak, de csak pont annyit mentek ami muszáj_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Peace
nagyúr
válasz Joachim21 #640 üzenetére
Ha olyan célzattal is lőtték be magasabbra az árakat, hogy kiszórják a bennragadt 30xx-as szériát, akkor is kellett volna egy kis árvágás az előző generációnál. Oké, hogy mindenki bevásárol a használt 3080 meg 3090-es kártyákból, de az üzletekben ugyanúgy vicc áron kínálják őket.
-
ATi GAMES
tag
Ütős egy kártya az biztos. Legtöbb játékban erősebb mint a 3080Ti és kb egy szinten van a 7900XT-vel. Azonban az Nvidia szokás szerint kicsit túl lőtte az árat. Majd ha Lejjebb megy, akkor viszont jó vétel lesz.
YOUTUBE: https://www.youtube.com/channel/UCPOOVQF1ff2oAL3strJ_5Uw
-
Peace
nagyúr
válasz Neurotoxin #635 üzenetére
Igen, ez volt az első és utolsó ilyen ütős kiszerelésű cuccom. A legtöbb előtte zacsiban érkezett, bizony. A hardware dílerünk Riva TNT-t ígért be, aztán megjelent a Vantával. Meg Geforce 2 helyett befutott MX 400-assal. Kicsit olyanok voltak ezek az idők, mint a kinder tojás. sosem tudhattad végül mit sikerül beszereznie.
-
fatal`
titán
válasz Joachim21 #630 üzenetére
$400 volt az MSRP.
122500 forint volt az átlagkereset 2002-ben a KSH szerint. A dollár 220 és 280 között volt, legyen 230, mindegy. Ez nettó 92 ezer forint, akkoriban 25% volt az ÁFA szóval bruttó 117 ezer forint.
Viszont a jövedelemadó kulcsot nem tudom abban a kereseti sávban. De egyáltalán nem volt olcsó.
-
Peace
nagyúr
válasz Neurotoxin #628 üzenetére
Én egy pillanatra sem bánom a temérdek lóvét, imádtam és imádok játszani. Voodoo 1 4MB, Voodoo 2 12MB, Vanta 32MB, Geforce 2 MX400, Radeon 9700 Pro...talán az volt az egyik legdrágább sokáig. Eredeti Built by Ati-s, förtelem ára volt. Régi szép idők!
-
Neurotoxin
őstag
válasz Scarletiel #622 üzenetére
'99-ben kaptam a szüleimtől az első komolyabb számítógépemet, Pentium II 400 Mhz-es processzorral. A videokártyára már nem emlékszem, valami integrált megoldás lehetett. Utána Radeon 9000/Riva Vanta (16 MB)/Riva TNT2/Voodoo 3 2000 váltották egymást, persze utóbbinál egy P4 2000 Mhz társaságában. Emlékszem, hogy szegény édesanyám nem értette, miért kell évente újabb videokártya... Ezek sem voltak olcsóak akkoriban, de mindig beszámíttattam az előző kártyát és hoztam ki az újat (ráadásul a Voodoo 3 kivételével, mindegyiket gariztatni kellett...). 2005-ben mentem egyetemre, ott el is adtam a desktopot, máig sajnálom azt a sok pénzt, ami el lett költve rá.
[ Szerkesztve ]
19 éve a PH! lapcsaláddal!
-
dannyl
addikt
-
Peace
nagyúr
válasz Scarletiel #622 üzenetére
Elkeserítő a helyzet sajnos. 2020 szeptemberében 300k volt a legalja 3080-as idehaza. Dollár 33%-ot drágult, a legalja 4080-as 550k. 150k lehet simán a technológia drágulása és a jó kis háború. Szomorú, de ez van.
-
Scarletiel
senior tag
válasz Neurotoxin #621 üzenetére
Drágának drága főleg ahhoz képest amit megszoktunk kriptó előtt. Viszont régen 1999-2000-es években ha megnézel egy akkori magazint, lehet te is ledöbbensz mikor szembejön a hirdetés, hogy PS1 kontroller 12 000Ft, Tekken 3 játékszoftver 9900 Ft. Na most az akkor átlag kereset bruttó 70 000Ft volt, tehát nettó olyan 55 ezer. Nekem most nem a fizetésem 1/5-e megy el egy játékért, vagy egy kontrollerért még mindig. Az akkoriban jó VGA a Nvidia GeForce 2 GTS volt a maga 350 dolláros árával. 2000-ben 1 dollár 300 forint volt vagyis a kártya mindenféle nyereség meg áfa meg anyámkínja nélkül 105 000Ft volt nettó. Ez olyan 2 havi tiszta fizetés.
Magam ellen beszélek, mert én is szeretném visszakapni az időt mikor 80-100 ezerért tudtam venni egy olyan VGA-t ami az igényeimnek elég, de ha beleveszem az inflációt, a háborút a chip hiányt a mindent, akkor a mostani árak inkább hasonlítanak ezekhez a 2000-es években tapasztalt árakhoz.Asrock B550M Steel Legend / Ryzen 7 5700X / Sapphire Pulse RX7700 XT 12GB / Kingston Fury Beast 2x16GB DDR4 3200Mhz CL16 RAM / Kingston NV2 1TB x2 SSD / Thermaltake Toughpower GF1 650W / Deepcool AK500 WH/ Deepcool CH360 Digital
-
Neurotoxin
őstag
Az árak szintjén ki van itt és máshol is mindenki “feszítve”. Kellett ide a kripto-láz, mint mókusnak az erdőtűz, a chip-hiány és a háború, most pedig a gyártók/kereskedők addig fejik a fogyasztókat, amíg lehet. Meddig? Amíg van, aki kifizeti az 500e-t egy kártyáért. Döbbenet. Ne mondja senki, hogy ez normális! Agyament világ van…20-25 évvel ezelőtt is drága volt az erős hardver, de ami manapság megy, túlzás.
19 éve a PH! lapcsaláddal!
-
Chaser
legenda
a 3090 az több volt, többi valóban nem
de árfolyam isnőtt, már azért emberesebb, de egy akkori 3080 ár most kb 400e lenne akkor is
meg ugye a szokásos, minden is drágult globál szinten, ami tény
tehát nv sem akar kilógni a sorból : ) és amíh fogy a szahré nem érdekli őket ki hogy "duzzog", pedig kinn is épp elegen "duzzognak"_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
JanR
addikt
válasz Neurotoxin #614 üzenetére
"meg kell venni a 6-700 ezres csúcskártyát" - Ezzel az a "gond", hogy az nem a csúcs
Itt az a baj, hogy a gyártók, meg a kereskedők azt hiszik, hogy rendben van az, hogy egy nem csúcskategóriás, de 4K-ra már ajánlott VGA 500e. forint (kint sem jobb a helyzet).Mindig meg lesz a piaci rés, de most nagyon túltolják az árakat.
És feljebb példálóztak a teljesítménnyel, hogy az ennyi. Ezt a kártyát egy 1070 Ti - 2070S - 3070Ti vonalra kell pozícionálni, mert oda szánták. Egyik kártya sem volt 500e. a bányász láz előtt. -
Chaser
legenda
válasz Scarletiel #616 üzenetére
akinek van 250k-ja tv-re az sztem is spóroljon, azt bambulja az ember
mit lehet kapni 250e-ért ami az oled nyomába érne?
mivel nekem volt több is, már egy 720p-s nagy bitrátás film is nagyon baba, 1080p meg nagyon..ha meg x265 hdr/dv már folyik a nyál :d
persze ha sos kell tv vegye meg valaki, de ha nem akkor erősen meggondolandó sztem, nem 1-2 évre szoktak tv-t venni általában
és itt vga-val ellentétben - persze enyhe túlzással -, de ég és föld a különbség 250e vs 350-400e közt, utóbbiért már nagyon baba oled van
aki konzolozik is annak is sokkal nagyobb élményt fog adni, durván megtolja a játékélményt...én már le se ülnék lcd elé, inkább nem jáccok' - ahogy nem is jáccok' :d -
persze mindenki maga tudja nyilván_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Scarletiel
senior tag
Ha valakinek Maunika show-ra kell tv, akkor felesleges a QLED, Nano IPS és társai. Annak pont az Auchan-os Ilike tv meg típustársai való. Aki meg a Mátrixot szeretné 4K Blueray minőségben megnézni az meg eldönti, hogy a 200-300k-s keretéből QLED-et vesz 220-300K között amik nem teljesen hulladékok, vagy vesz 300K-300K+ ért Egy nagyon belépő OLED-et.
De ha átlag Jóskának a plafon a 250K és most akar vásárolni, akkor sírva könyörgöm hagyjuk már a "Spórolj még pár hónapot meg egyél kiflihéjat 3 hétig még és akkor vedd meg az OLED-et" tanácsokat. Most akar venni, most van rá ennyi pénze, ahhoz ajánljunk készüléket. Ugyanígy VGA terén is vagy bármi terén. Mert a spórolj még kicsit dumát lehet mondani végtelenségig, mert mindig csak egy kicsit kell majd spórolni a jobbhoz. Ebből meg az lesz, hogy Jóska barátunk elhiszi, hogy minden szar, nem tud, nem akar várni még hónapokig, elkeseredetten megveszi részletre és éli életét abban a tudatban, hogy mápedig valóban jó döntés volt, mert a Maunika show sose vót még ilyen szép.Asrock B550M Steel Legend / Ryzen 7 5700X / Sapphire Pulse RX7700 XT 12GB / Kingston Fury Beast 2x16GB DDR4 3200Mhz CL16 RAM / Kingston NV2 1TB x2 SSD / Thermaltake Toughpower GF1 650W / Deepcool AK500 WH/ Deepcool CH360 Digital
-
4264adam
veterán
+1 és ott van még az okosan vásárolható HA is.
Jomagam a tavalyi 55 TU7000 eladtam 90k-ért és 210k-ért vettem Garanciális biztosított 2026-ig Q80-at.
Tehát 120k ráfordítással lett egy valóban VRR képes 120Hz nappali fénybe való QLED FALD háttérvilagitassal ami 90% biztos volt hogy mentes a Q60-70 foltosodástol.Videokartya topikban most beszéltük át 3m távolságból nem szembe tűnő hogy valami 1440p vagy 4K nativban van játszva némely cím. Persze 50cm 32” szembetűnő hogy 1440p a 4K nativon
[ Szerkesztve ]
-
Neurotoxin
őstag
válasz Scarletiel #609 üzenetére
“Lassan olyan ez mint a tv ajánlásoknál, hogy a többségnek 200k a kerete de mindenki erőlteti, hogy deazoledajóatöbbiszar.”
Vitatkoznék.Nem biztos, hogy mindenki egyetért a véleményemmel, de ha megnézzük, hogy milyen 4K TV-t adnak 200k-ért, akkor a minőségre kicsit is érzékenyek, sírvafakadnak. Ismerek olyat, aki napi 6-7 órában “nézi” a TV-t, egyedüli forrásként valami minőségben butított (nem a kontentre gondolok elsősorban) kábel TV-s adással, egységnyi árért, a lehető legnagyobb képátlójú TV-t fogja megvenni. Nem érdekli a 4K, a hdmi 2.1, 120 fps, allm, vrr stb..Rendben, ne vásároljon OLED-et, de a bleedingelő, mindenféle bevilágítási problémákkal küzdő random Auchan-os, MM-es “elcédés” TVpalettánál valami minőségibből szeretne választani. OK, ha szerencséje van, rábeszélik egy VA/IPS paneles valamire, esetleg QLED-re (ugyanezekkel a panelekkel). Átlagbéla máris 300-350e-nél jár vagy visszasétál a kétszázért 50-65”-es “akciós” valami ajánlathoz. Játszani utóbbin is fog tudni, igaz, nem olyan minőségben, ahogyan elképzelte. Vagy vesz egy belépő szintű OLED-et szintén 300e Ft körül. Mi lesz az olcsó, mi lesz a drága? Természetesen itt van a PH-n cikkeket olvasó/fórumozó típus is, aki körülbelül tudja, hogy mit szeretne, ennek megfelelően olvassa a topikokat/cikkeket és azok alapján próbál dönteni. Én spec OLED-et vettem, mert nem nézem nap/24-ben és mikor odakeveredek a TV elé, akkor nem mindegy, hogy mit nézek/milyen kijelzőn játszok.
4K elvárások: 3090/4090-es kártya kell! Miért? Mert a média ezt nyomja, ha nem veszed meg, lemaradsz a raytracing “élményről” és ott van a 4K-s megjelenítő, “csakazértis” ki kell hajtani, ha már meg lett véve….Közben 1440p-ben is bőven jól fog kinézni a játék a 4K monitoron/TV-n…’Az nem elég jó’, meg kell venni a 6-700 ezres csúcskártyát. Van baj a fejekben.19 éve a PH! lapcsaláddal!
-
aswmaster
tag
Tényleg viccesek az új árak. Most vettem ugyanezt innen HA-ról dobozosat 220-ért, még 2 év gari van rá. Többet nem érnek sztem sem...
"A tudományban a kísérletek és az elemzésük időhöz kötöttek, mégis úgy képzeljük, hogy időtlen természeti törvények bizonyítékát tárjuk fel. A törvények nem időtlenek, ezek is a jelen tulajdonságai, és idővel változhatnak." - Lee Smolin
-
dannyl
addikt
válasz Scarletiel #609 üzenetére
Ezzel viszont maximálisan egyet tudok érteni.
-
Scarletiel
senior tag
Igen ez az én személyes véleményem, de a fő problémám nem azokkal van akiknek van annyi pénze, hogy tudja ezt a hobbit nyomatni azon a szinten ami elérhető számára. Az én problémám az, hogy lassan kezd boldog boldogtalan is beleugrani ebbe, úgy, hogy igazából fáj neki mint egy foghúzás, de bele erőlteti magát, mert mindenhonnan kapja a fals információkat, hogy mondjuk egy 3060ti/3070 csak fullHD-ra jó és aki 1440p-n akar “normálisan” játszani az vegyen 3080-at meg felette kártyát. Holott egy 3060-al is el lehet lenni 60-100 fps-el 1440p-n játéktól függően minimális kompromisszummal amit nem veszel észre a játék közben.
Lassan olyan ez mint a tv ajánlásoknál, hogy a többségnek 200k a kerete de mindenki erőlteti, hogy deazoledajóatöbbiszar. Majd megveszi 500-ért az oledet hitelre és darabig boldog lesz, de ugyanúgy elégedett lehetett volna egy 200k-s tv-vel is és nem lenne hitele.Asrock B550M Steel Legend / Ryzen 7 5700X / Sapphire Pulse RX7700 XT 12GB / Kingston Fury Beast 2x16GB DDR4 3200Mhz CL16 RAM / Kingston NV2 1TB x2 SSD / Thermaltake Toughpower GF1 650W / Deepcool AK500 WH/ Deepcool CH360 Digital
-
dannyl
addikt
válasz Scarletiel #605 üzenetére
Még mindig csak a te személyes véleményedet mondogatod. Írtam már korábban is, hogy ez teljesen egyénfüggő, hogy mit akar. NEKED/SZERINTED az egészséges szint az 1440/60. Másnak az 1080p 60,van,akinek meg a 8k/1000 a szint. Az, hogy ki-mit enged meg magának, az had legyen magánügy. Nem értem, hogy miért fáj ez neked, hogy van, akinek kell a 4090, meg van, akinek elég egy 1660.
Szerk.: a grafikai beállítást is mondtam már korábban, hogy ez is teljesen egyedi, hogy ki-mit vállal be, mint kompromisszum.
Csak egy példa poénból: Észrevetted már, hogy bárki, aki nálad lassabban vezet, idióta, és bárki, aki nálad gyorsabb nálad, az vadállat?
Mindenkinek más a szint, és ez így van jól.
[ Szerkesztve ]
-
Peace
nagyúr
Az valóban el van tévedve rendesen, aki mindezt 150k-ért reméli. Én pont megtehettem hála a jó égnek, mert 6 hónapja erre a kártyára vártam és volt félretett lóvé ilyen célra. A 2080S-t épp ideje volt elengednem. Ettől sem kell ám 144 FPS-eket várni, mert 1440p-ben max grafikán húzósabb címeknél van 65-100 FPS, de a minimum nem zuhan be 50 alá. Szóval még ez is változni fog bőven a jövőben érkező címeknél. Még ki tudok sajtolni belőle talán egy +10-15%-ot, ha egyszer meglepem magam egy 5800X3D-vel, de ennyi. Szóval Ez sem az overkill szint erre a felbontásra. Természetesen el lehet lenni 1440p-n kompromisszumokkal is egy 2080S-el vagy 3060 Ti-al is.
-
_Horka_
aktív tag
Lehet ezen polemizálni évekig is akár. PC fronton? Embere válogatja. Ha valakinek a 4k az igénye, akkor lőjje be azt, ha 1080p, akkor azt. Persze, a lehetőségek is korlátozzák az embert, ha nem tud min egy misit erre költeni, akkor engedje el a 4k-t...
Ha komolyan beleszaladsz egy-egy hobbyba (lehet az, horgászattól kezdve a PC gamingen át a bélyeggyűjtésig), akkor azt veszed észre, hogy a gatyád is ráköltheted. Hogy ki mennyit áldoz rá, azt döntse el maga a lehetőségeihez, vagy a vágyaihoz mérten. Peace[ Szerkesztve ]
STRIX B650E-E, AMD Ryzen 7 7700X, MSI GXT 4070ti, KINGSTON FURY Rendegade 6400MHz 32GB @6000 - KF564C32RSK2-32, Fractal Design ION+ 760P
-
Scarletiel
senior tag
Én ezt értem. Csak akkor ne várják azt, hogy mindezt 150 ezerért megkapják. Ez régen is és most is írdatlan pénzekbe kerültek. Szerintem van egy egészséges szint aminek meg kell lennie. Ez PC fronton az 1440p 60FPS. Ehhez érdemes pénztárca függvényében szerintem vásárolni, fejleszteni. És itt most úgy értem, hogy ez az a szint ami normál átlag gamer-nek megfizethető, fenttartható, mint régen az 1080p/60fps. Lehet hajkurászni a 4K felbontást meg a 144fps-eket csak az már elég kis rétegnek lesz nem csak megfizethető, hanem fentartható is. Mert teszem azt Jóska egyszer meg tudta venni a 3090-et, mert rászakadt az OTP, jól hozzászokik meg vásárol mellé 4k monitort aztán 3 év múlva szeretné tartani a szintet de akkor épp nem szakadt rá az OTP és onnan visszalépni egyel lejebb azért nehezebb lesz. Persze ez mindenki saját gondja csak gondoltam megemlítem, hogy ezen célok hajkurászása nem kevés többlettel jár és soha de soha nem fog lejönni a belépő meg középkategóriába.
Asrock B550M Steel Legend / Ryzen 7 5700X / Sapphire Pulse RX7700 XT 12GB / Kingston Fury Beast 2x16GB DDR4 3200Mhz CL16 RAM / Kingston NV2 1TB x2 SSD / Thermaltake Toughpower GF1 650W / Deepcool AK500 WH/ Deepcool CH360 Digital
-
Peace
nagyúr
válasz Scarletiel #602 üzenetére
Hosszasan kifejtve, de meg is válaszoltad. Aki minimális kompromisszumot sem szeretne 1440p-n.
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
válasz Dr. Akula #598 üzenetére
Én 750-ért a 3090-et, mennyi is volt MSRP-vel számolva, 450? 500? - 600e körül az fe akkori árfolyamon, 630e-től volt elérhető alzán custom modell....amíg nem jött az a bizonyos bánya, a többit tudjuk : )
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Scarletiel
senior tag
Én mondjuk tényleg nem értem ezt a vga hajkurászást átlag embernek. Értem ezalatt akik most 1440p-re keresnek vga-t és ilyen 4070ti-ről meg a majdani 4060ti-ről mondják, hogy hát erre nem lesz acélos. Mi a cél? 1440p 144fps a Cyberpunk alatt csőmax grafikán DLSS nélkül? Mert akkor bizony kevés. Annyira minimális kompromisszumot kell hozni, hogy szép grafika mellett tudd nyomni ezen felbontáson egy 3060-al, vagy felette, hogy hihetetlen. Jó oké ne legyen 3060. Legyen 3060ti vagy 3070. Nekem a 3060-al simán megy a CP DLSS mellett 60 fps-el 1440p-ben ray tracing-el. Noha nem ultra-n, de high beállítások mellett. Ehhez képest majd a 4060ti meg 4070ti egy bestia egy szörnyeteg és röhögve kiizzadja azt amiért az én kártyám limitre szorul. De nem értem hova 144fps konstans egy single player játékba. A multiba meg bőven megvan. Agyam eldobom sokszor még akkor is ha az igények mások és mások. Ha sokkallod érte a 600 ezreket, akkor nem megéri mondjuk 144fps helyett a 60 fps-t megcélozni ami még mindig bőven elég? Tierenként nagyjából átlag 20-25 fps szokott lenni kártyák között ami azt jelenti hogy ahova elég a 60fps-hez a 3060 oda kell ugyanazon beállítások mellett egy 3080-3090... Ha van pénz lóvéra persze, de ha meg foghúzás inkább lejebb adok az irreális igényekből...
Asrock B550M Steel Legend / Ryzen 7 5700X / Sapphire Pulse RX7700 XT 12GB / Kingston Fury Beast 2x16GB DDR4 3200Mhz CL16 RAM / Kingston NV2 1TB x2 SSD / Thermaltake Toughpower GF1 650W / Deepcool AK500 WH/ Deepcool CH360 Digital
-
_Horka_
aktív tag
válasz Dr. Akula #600 üzenetére
Nekem sikerült. Esetemben a 4080 volt a kísértés, de csak kibírtam... majd jön a 4080ti Persze, csak akkor, ha "megéri" majd, ha nem, akkor megvárom az 5xxx-eket, vagy az RDNA4-et... Egyelőre a 4070ti ki fog szolgálni . Ami veszélyes lesz a költségvetésemre, az a (februárban érkező) 3D cache stacked új ryzen-ek (és velük együtt a teljes platformváltás).STRIX B650E-E, AMD Ryzen 7 7700X, MSI GXT 4070ti, KINGSTON FURY Rendegade 6400MHz 32GB @6000 - KF564C32RSK2-32, Fractal Design ION+ 760P
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Android szakmai topik
- AliExpress tapasztalatok
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Delta Force (2024)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest